Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.04.2011 10:03 - Турски кмет предлага разрешаване на кюрдския проблем чрез полигамия
Автор: nestinar Категория: Други   
Прочетен: 1220 Коментари: 0 Гласове:
0



  Кметът на турския град Ризе Халил Бакърджи, разположен на черноморския бряг в североизточната част на страната, предлага интересен вариант за разрешаване на кюрдския проблем. Той счита, че законодателите трябва да позволят на турците да си взимат за втора съпруга жена от кюрдската общност. Според него така постепенно този етнос щял да бъде претопен в турското мнозинство.


Въпросният градоначалник е избран на поста през март 2009 г. Той е издигнат за кандидат на близо 80 хилядното селище от управляващата проислямска Партия на справедливостта и развитието (ПСР). Запознати твърдят, че Бакърджи минава за един от близките до лидера Ердоган хора.

Местният депутат от ПСР Хюсеин Чилик веднага е сезирал дисциплинарната комисия на политическата формация и е настоял за отстраняването на кмета от неговия пост. Мотивът му е управляващата партия да бъде предпазена от избухването на публичен скандал. Очаква се самият Ердоган да се намеси и да окаже необходимия натиск върху своя приятел, преди ПСР официално да изключи Бакърджи от своите редове. Ако това все пак не стане, много трудно управляващата в Турция партия ще обясни на своите европейски партньори поведението на нейния представител в местната власт.

На практика подобен тип „екзотични”, нямащи нищо общо с заявеното проевропейско бъдеще на страната изказвания, подсказват за неистовото желание на управляващите да разрешат кюрдския национален въпрос. Последният се очертава като най-трудния за преодоляване по трънливия път на присъединяването на Анкара към Европейския съюз.

Много показателно е препечатването преди три дни на впечатляваща статия от лондонския арабски вестник „Шарк ал аусат” във влиятелния турски ежедневник „Радикал” под заглавие: „Турската забравена война”. Неин автор е Амир Тахири. Резонансът е толкова голям, че тя е коментирана от известния колумнист Джингис Чандар и в друг турски вестник - „Хюрриет”.

Опозиционната турска преса категорично поставя акцент върху следната теза: Ердоган и неговата ПСР не могат да претендират за лидерство в региона, за искреност в критиките срещу Израел, за истинско зачитане на паметта на убитите мюсюлмани в Босна, изразено по време на посещението на турския премиер в Сребреница по случай 15-годишнината от кланетата, докато турската армия продължава да бомбардира Ирак.

Турската независима журналистика е категорична: Официална Анкара не може да аспирира правенето на нова и справедлива външна политика, докато продължава да нарича „терористи” убитите членове на ПКК, които местните хора определят като „мъченици”. Симптоматично Чандар озаглавява своята статия: „Искам „Ердоган паша” да започне да мисли немислимото”.
Източник:
Ориент.бг



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nestinar
Категория: Други
Прочетен: 1214710
Постинги: 382
Коментари: 1139
Гласове: 2614
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930