Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.05.2011 11:07 - Махат оловото от тежестите
Автор: nestinar Категория: Други   
Прочетен: 1246 Коментари: 0 Гласове:
1



 По време на риболов много често късаме такъми и във водата остават оловни тежести, куки с влакна, блесни, различни силиконови примамки и т.н. На запад вече си задават въпроса дали това оказва влияние на обкръжаващата среда и нейните обитатели. И взимат мерки по предотвратяването на замърсяването на водоемите.
Безспорно скъсаните такъми са чужди за дъното на водоема елементи. Но куките с времето се саморазрушават, а силиконът и поролонът практически не се разтварят във водата и затова не влияят на химическия й състав. При пълноводие и след обилни дъждове този изкуствен боклук постепенно потъва в грунта. По-опасно е оловото от скъсаните тежести, джиг-глави, сачми. Засядайки в грунта и частично разтваряйки се във водата, той провокира мутации, кожни заболявания и гибел не само на рибите, но и на околоводните обитатели. Особено явно това се проявява на водоемите със стояща вода и малките езера, активно посещавани от риболовци и ловци. Проведено през 80-те години в някои европейски страни разследване показало, че причина за масовата гибел на водоплаващи птици били оловните сачми, които патиците и лебедите поглъщали, събирайки храна на дъното на водоемите. След тези скандални случаи производителите на риболовни принадлежности били принудени да търсят алтернатива на оловото, като например сплави-заместители и каменни тежести. За съжаление в нашата страна те все още не са достатъчно разпространени, но това е въпрос на време. 
От друга страна, в коренищата, обвити от скъсани влакна, с удоволствие се размножават подводните обитатели. Изкуствено създадените места за размножаване също се правят от найлонови нишки. По-голяма беда са скъсаните мрежи, серкмета и парашути - рибата се набива в тях, загива и започва да гние, отравяйки всичко наоколо. Старите колелета, телевизори, стъклени и пластмасови отпадъци и всякакъв друг "цивилизован" боклук също не украсяват бреговете и руслата на водоемите. Но най-голяма вреда нанася изхвърлянето на химически отпадъци от промишлените предприятия и животновъдните комплекси. В чужбина на нарушителите се налагат огромни санкции, способни ако не да ги разори, то поне да им развали настроението. Освен това там е много активно движението на "зелените". "Зелените" активисти на благотворителни начала обикалят водоемите и ловните зони наред с държавните инспектори. При това цялото общество участва в провеждането и финансирането на програми за очистване на водоемите. А ние какво правим?...



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nestinar
Категория: Други
Прочетен: 1215538
Постинги: 382
Коментари: 1139
Гласове: 2614
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930