Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.06.2011 23:52 - СПОМЕНИ ВЪВ ФОЛКЛОРА
Автор: nestinar Категория: Други   
Прочетен: 3090 Коментари: 1 Гласове:
1



 image
ОБИЧАИТЕ НА "ТРАКИ" И БЪЛГАРИ

В българските обичаи няма никакви спомени от тюркски, монголски, номадски и азиатски обичаи или традиции. Древните българи нямат никакъв спомен за друга прародина - в "Именника" пише просто, че Аспарух е пресякъл Дунава. Съмнително е наскоро преселени отдалеч хора да не споменат откъде идват - да не споменат родното си място. Бежанците и преселниците по цял свят и до днес пазят и предават спомена за родните места на дедите си - от поколение в поколение. "Именника" е писан скоро след времето на самия Аспарух. Всъщност в него

родното място на Аспарух 

е посочено ясно - то е мястото, където князуват петима владетели преди него - това е земята "от другата страна на Дунава".

Почти всички днешни български обичаи и традиции съвпадат с обичаите на древните жители на България. А тези обичаи и имена, които днес се наричат славянски, всъщност се срещат по-рано при "траките".

...


Огромна част от митологичните сюжети и персонажи в българския фолклор не са "славянски", нито пък "тюркски", а "тракийски".

Император Траян завладял "тракийския" народ даките през 106 г. В много български апокрифи, народни приказки и песни, присъства образът на Цар Траян. Смешно е да се смята, че някакви пришълци ("тюрки" или "славяни"), ще пазят така упорито - десетки векове - спомени за събития, които не ги касаят.
КУКЕРИТЕ В АНТИЧНОСТТА

Сведения за кукерски игри през IV век намираме в житието на светията Дазий.

В “Медното гумно” на проф. Иван Венедиков,

той посочва местния им "тракийски" произход. Заключенията му за маскарадните обичаи на българите са главно от житието на св. Дазий - "трак" от Дуростол на служба в римската армия.
image
КИСЕЛОТО МЛЯКО

Древните траки приготвяли неповторимо кисело мляко. В добитото прясно сварено овче мляко те прибавят прокиснало мляко и създават „прокиш”, известен по-късно с името „йогурт”.

И днес истинско кисело мляко може да се прави само на територията на България.

СУРВАКАНЕТО

Върху капители, фризи и други архитектурни паметници на древните траки се вижда еднотипен мотив - той съдържа в стилизиран вид “божествено дърво” и спирала - символ на Слънцето.
Същия мотив носи българската сурвакница, която може да се схаща като "божествено дърво", на което възраждащото се на 25 декември Слънце е придало способността да превръща новогодишните благопожелания в действителност. Този мотив изобразява сцена от българската митология : “слизане на възраждащото се Слънце по дърво сред хората”, свързана с деня на зимното слънцестоене.

Същият мотив е в орнаментите на българските народни носии:

Изображения на “божествено дърво" и две слънчеви спирали върху български народни носии - шевица от Самоковско. Този мотив е рисуван и може да се види по фасадите на много български къщи, строени в началото на миналия век
image
Български обреден хляб - с. Бял кладенец, Сливенско

И днес бабите ни правят празничните погачи със свастика - символ на Слънцето и плодородието.

(фото А. Михайлов)
image

Два български варианта на свастиката - 
дялани на камък, конски тамги (жигосван знак за собственост)
или върху народни шевици от Родопите


 

image

Слънчев кръг - друг символ на древните българи

В България откриха най-древните свастики в Европа

image
Археолози откриха парчета от кана украсена с пречупен кръст. Предметите са открити по време на разкопки в село Алтимир, близо до Враца.
Артефактите са от V хилядолетие пр. Хр. Това е най-старата рисунка на свастика, открита до момента в Европа.

Наследството от древността

Митко Белчев

Тракийския фолклорен мотив за змея или змията при нас е “змей горянин”, “сура ламя”, “десетоглава змия или змей”, в песните и приказките има “змейова сватба”.

При траките имало ритуали изпъстрени с “показване и размахване на змии” - свидетелстват Теофаст, Диодор и др. Древно предание гласи, че любимата на Орфей е ухапана от змия на такъв ритуал. Подобен ритуал има и в днешно време у нас - ,,змийски празници“. Рано сутрин се събират млади и стари на определено място – по рано символично оброчище, палят се огньове. Децата ги прескачат и там се проклинат змиите. Това символично тяхно гонене и проклинане сякаш е едно закъсняло отмъщение на хората към онази змия, убила Евридика и в последствие предизвикала смъртта на царя-жрец Орфей.
image
image

Български обреден хляб във формата на змия - прави се за 1 май - "Змийски ден"

От времето на пеласго-траките до днес у нас са зе запазили едни и същи народни обичаи.
Дионисиевите празненства на пеласгите и траките съществуват и днес - Трифон Зарезан. Обичаи от Дионисиите са типичните напивания, поливане с вино, избирането на цар, возенето му на колесар и др. Тракийското (предгръцкото) име на Дионис е Загрей.

Ярко свидетелство от онова време е нестинарството. Този обред, съществуващ и до днес, е доказателство за непреходен обичай на един и същ етнос.
Общи са любовта към песента, силата на танца с неговата екзалтираща мистерия, напомнящи за вечното и непреходното в многоликата природа. И днес божественната мелодия на певческите ни гласове се носи по цялата земя и дори из космоса. И днес ритъмът на нашите танци поставят многообразие от въпроси пред очудения поглед на чужденеца. Всичко това е наследство от древността и древните мистерии.

Почитта към Слънцето е обща. Само до преди век, всеки българин, когато му се случвало да е навън преди изгрев слънце и когато “Слънцето зора издаде”, ставал прав, свалял шапка и се покланял.

Музикалните инструменти

sparotok.blog.bg

Известни тракийски музиканти: Орфей, Линей, Тамирис, Музей, Филамон и Евмолп.

Смята се, че тракиецът Филамон създава хоровото пеене, под неговото ръководство млади момичета са пеели химни за Латона (Лада) и Аполон (Белен).

За дедите ни е било известно, че не могат без песни и веселби. Конон определя траки и македонци като народите най-силно обичащи музиката, а Страбон свидетелства, че дори и бедните траки ( дарданите в Западна България) били изкусни майстори на струнни и духови инструменти.
Дарбата на митичния музикант Орфей ще да е била невероятна затова и не е учудващо, че на траките се приписва изобретяването и разпространението на лирата, флейтата, кимбалите и други инструменти. Естествено щом траки са създателите им, то и имената ще са тракийски.
Плиний твърди, че седемструнната китара от неговото време първоначално е била само с четири струни. Явно от там идва и името й. Думата китара е свързана с тракийското кетри, което е архаичния вариант на българското четри, четири.

Флейтата - кавал. Двойната флейта (кавал) има паралел в българския музикален инструмент двоянка.

Тимпана - това е нашия тъпан. В древността тимпан се е произнасяло тумпан, а тази дума е свързана с българските тупам, тъпча, тонпание - биене.
Гайдата - този инструмент е много древен. Има изображения още от първото хилядолетие преди Христа - камените фризове на Кара тепе, Анатолия. Там са изобразени хетски музиканти, свирещи на гайда. В хетската империя са влизали тракийски племена като мизи и дардани.

Старите летописци са документирали и названия на различни тракийски песни. Херодот и Страбон споменават една много интересна дума – пейан, която те превеждат като пеене.
Алтернативното име на Аполон е Пейан. На плочици с Линеарни Б знаци (от XV-ти век преди Христа) е документиран друг подобен вариант на името на бог Аполон – ПА-Я-ВО отговарящ на българската дума певец.
Нашата дума баене е също свързана с пейян. Баенето е лекуване със заклинания.
За названието на друга тракийска песен научаваме от Хезихий. Става дума за погребалната песен – тореле. Българската дума е трела – песен на птица.



Ръченица и нестинар са тракийски думи. Ръченицата е бърз танц, точно това означава и името й – бърза. Ръченица идва от тракийската дума ринк – бърз. Колкото до нестинар, то значението й е обяснимо с тракийския глагол нес - нося се (движа се) и анар – мъж. Старобългарските паралели са нести – нося се и ныръ – танцьор.
image
http://bgsviat.narod.ru/drevnobulgarskaistoria/folklor.htm

"ТРАКИЙСКА" И БЪЛГАРСКА ЕТНОГРАФИЯ

Древните Балкански етноси


Тракийската етнокултурна общност обхващала източната част на Балканите, Карпатско-Дунавската зона и Северозападна Мала Азия.




Фригите обитавали значителна част от Централна и Източна Анатолия.
Скитски племена населявали по-голямата част от южните степи на днешна Украйна.
В Карпатско-Дунавската зона (днешна Влахия и Добруджа) най-известни били даките и гетите.
В Централна Северна България живеели мизите - име което във византийските хроники се е запазило като синоним на българи.
В Северозападна България и Източна Сърбия се намирало племето на трибалите.
серди - Сердика - днес шопи
агриани - Граово - днешните граовци
одриси - Одрин - одринци
дентелети - днешно кюстендилско Краище
пеони - около р. Вардар
меди, синти, едони, дерони, бистони и бизалти - по р. Струма
сатри и беси - по р. Марица
астони - Странджа
дии, кикони и сапеи - в Западна Тракия и Родопите
Около Мраморно море, наричано още Тракийско море, живеели тините и долонките на европейския бряг,
а витините, мизите (роднини на мизите в Северна България) и дарданите били на азиатския бряг. Те били тясно свързани с троянците.
image
Един от най-известните сапейски владетели се е казвал

Рашко

а друг Котьо.

Пеоните били един от първите европейски народи, които произвеждали бира.







Гласувай:
1



1. solinvictus - Розовото масло!!! Сега открих д...
24.06.2011 02:00
Розовото масло!!! Сега открих доста интересни неща за него и за производството му!
И за какво се е използвало в древността хехе не само за да се парфюмират ханъмите!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nestinar
Категория: Други
Прочетен: 1210307
Постинги: 382
Коментари: 1139
Гласове: 2614
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031