Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.08.2017 16:20 - Религията ли е причина за повечето войни?
Автор: monbon245 Категория: Други   
Прочетен: 331 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                                                             image


Разбира се, много конфликти из цялата история са били привидно заради религиозни причини, с въвлечени много религии. Например, в християнството имало (само да назовем няколко):
• Кръстоносните походи – серия походи от 11 до 13 век със заявената цел за отвоюване на Светите места от мюсюлманските нашественици и притичване на помощ на Византийската империя

• Френските религиозни войни – поредица от войни във Франция през 16 век между католици и протестантските хугеноти

• Тридесетгодишната война – друга война между католици и протестанти през 17 век на територията на днешна Германия.

Този списък в никакъв случай не е изчерпателен. В допълнение към това, човек може да добави Въстанието в Тайпе и Размириците в Северна Ирландия. Християнството със сигурност е било фактор в много конфликти през своята 2000-годишна история.

В исляма виждаме идеята за джихад или „свещена война“. Думата джихад буквално означава „борба“, но идеята е била използвана да опише войната при разширавянето и защитата на ислямската територия. Почти постоянната война в Средния Изток през миналия половин век със сигурност е допринесла за идеята, че религията е причина за много войни. Атаките от 11 септември върху Съединените щати са били виждани като джихад срещу „Великия Сатана“ Америка, която в мюсюлманските очи е почти синоним на християнството. В юдаизма завоевателните войни, записани в Стария Завет (в частност книгата на Исус Навиев) по Божия заповед, завладели Обещаната Земя.

Въпросът следва да бъде очевиден, че религията със сигурност е играла роля в много от войните в човешката история. Обаче, доказва ли това позицията, заемана от критиците на религията, че религията сама по себе си е причина за войните? Отговорът е „да“ и „не“. „Да“ в смисъл, че като вторична причина религията поне на повърхността е била подбудата зад множество конфликти. Обаче, отговорът е „не“ в смисъл, че религията никога не е първичната причина за война.

За да демонстрираме това становище, нека погледнем към 20-ти век. Както казват всички, 20-ти век е бил един от най-кървавите векове в човешката история. Двете големи световни войни, които нямат нищо общо с религията, еврейският Холокост и комунистическите революции в Русия, Югоизточна Азия и Куба са отговорни за някъде между 50-70 милиона смъртни случаи (някои изчисляват докъм 100 милиона). Единственото нещо, което тези конфликти и геноциди имат общо, е фактът, че са били идеологически, а не религиозни, по природа. Можем лесно да докажем, че повече хора са умрели през човешката история поради идеология отколокото поради религия. Комунистическата идеология има нужда да управлява над другите. Нацистката идеология има нужда да елиминира „нисшите“ раси. Тези две идеологии са отговорни за смъртта на милиони и религията няма нищо общо с това. Всъщност комунизмът по дефиниция е атеистична идеология.

Религията и идеологията са вторични причини за войната. Обаче, първопричината за всички войни е грехът. Разгледайте следните Писания:

„Отгде произлизат боеве, и отгде крамоли, между вас? Не от там ли, от вашите страсти, които воюват в телесните ви части? Пожелавате, но нямате; ревнувате и завиждате, но не можете да получите; карате се и се биете; но нямате, защо не просите; Просите и не получавате, защото зле просите, за да го разпилеете в страстите си“ (Яков 4:1-3).

„Защото от сърцето произлизат зли помисли, убийства, прелюбодейства, блудства, кражби, лъжесвидетелства, хули“ (Матей 15:19).

„Сърцето е измамливо повече от всичко, И е страшно болно; кой може да го познае?“ (Еремия 17:9).

„И като видя Господ, че се умножава нечестието на човека по земята и че всичко, което мислите на сърцето му въображяваха, беше постоянно само зло“ (Битие 6:5).

Какво е свидетелството на Писанието за първопричината за войната? Това са нашите греховни сърца. Религията и идеологията са само средствата, чрез които ние упражняваме греховността в нашите сърца. Да мислим, както мнозина открити атеисти правят, че ако някакси отстраним „непрактичната нужда от религия“, ще можем някакси да създадем по-мирно общество, е да имаме погрешно виждане за човешката природа. Свидетелството на човешката история е, че ако отстраним религията, нещо друго ще заеме мястото й, и това нещо никога не е положително. Реалността е, че истинската религия възспира падналото човечество; без нея поквареността и грехът биха царували върховно.

Дори с влиянието на истинската религия, християнството, ние никога няма да видим мир в този настоящ век. Няма никога ден без някой конфликт някъде по света.

Единственият лек за войната е Князът на Мира, Исус Христос! Когато Христос се завърне както е обещал, Той ще затвори този настоящ век и ще установи вечен мир:

„Бог ще седи между народите, И ще решава между племената; И те ще изковат ножовете си на палешници, И копията си на сърпове; Народ против народ няма да вдигне нож, Нито ще се учат вече на война“ (Исая 2:4).


https://www.gotquestions.org/Bulgarian/ ... n-war.html   http://www.hristiqni.com/forum/viewtopic.php?f=55&t=12849



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: monbon245
Категория: Други
Прочетен: 1465882
Постинги: 2457
Коментари: 24
Гласове: 1704
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930