Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.07.2011 10:49 - БЪЛГАРИЯ - ИЗВЕСТНА СТРАНА НА БАЛКАНИТЕ В КЪСНАТА АНТИЧНОСТ
Автор: nestinar Категория: История   
Прочетен: 5696 Коментари: 4 Гласове:
7

Последна промяна: 24.07.2011 20:04


По това време - 4 век - латинските и византийските автори започват наред с официалното име "мизи" да наричат българите и със собственото им "простонародно" име.

И посочват, че сме стар народ и страна на Балканите. Те използват израза "тъй наречените българи" и уточняват, че по-рано българите са наричани по друг начин - мизи и др. Също и че българите са старите мизи.

Старите историци често описват, че през периода 4-7 в. българите взимат активно участие в църковните и политическите борби на Балканите. Очевидно това няма ка да стане от Волга, от северночерноморските степи или от Памир. От писаното от тях излиза, че българите участват като жители на Ромейската империя - един от нейните народи - чак до времето на Аспарух, а и след него.

Латинците не страдат от предрасъдъците на гърците, които се опитват да прикрият правата на българите на Балканите. Западните автори са по-обективни. Римските папи нямат интерес да взимат страна в споровете между византийските гърци и българи - двете големи сили в Източната империя. Но и не се чустват длъжни да поддържат гръцките диалектики.

Видният римски църковен писател от 9 век 

Анастасий Библиотекар съобщава, че след разделянето на Римската империя през 364 г., "българският народ връхлетял и заел всички страни по Дунав".

Той пояснява, че "българите обединили своето отечество, съгласно родственото им право". Тези провинции били "двата Епира (Стария и Новия), цялата Тесалия и Дардания".

Официален Рим през 9 в. счита, че през 4 век българите са имали "родствено право" върху "отечеството им", което е от двете страни на Дунав. Анастасии е главен библиотекар на Римската църква, а преди това е и претендент за папския престол.

ВЪСТАНИЕТО НА БЪЛГАРИТЕ СРЕЩУ ИМПЕРИЯТА ПРЕЗ 4 ВЕК

е толкова мащабно, че не може да се прикрие.

Ето какво пише един византийски император през 10 век - Константин Багренородни - за събитията при преместването на имперската столица в тракийския град Бизантин от Константин Велики:

Императорът Константин, ...поради нападенията на българите направил от Тракия особена тема /област/ (за защита на Цариград)“.

http://www.kroraina.com/g_cenov.html 

 

Той разказва, че причината била, че българите създавали проблеми в провинцията и императорът за излизане от ситуацията, дал на Тракия автономия.

http://web.hit.bg/bgsviat/avtohtonnateza.html

image
Император Константин Багренородни (Порфирогенет)
В своя  

"Неделник

Софроний Врачански пише за времето на римския император Константин:

"Втори бой направил цар Константин с Византия и като обладал България, взел Византия и пренесъл своята столица от Рим във Византия около 330 година подир Христа, и нарекъл Византия Константинопол на своето име.

http://ziezi.net/trakite.html

image

(Софроний е точен: отначало имп. Константин   

 няма контрол над източната част на империята

- тя е под властта на съимператора Лициний. Константин я превзема след няколко битки срещу

Лициний.

 

В съчинението за “Готските игри”,

съставено от самия Константин Велики или по негова поръчка се описват коледните приеми и празненства на ромейския двор и развлеченията след пиршеството – музика, песни, театрални представления. На шестия ден на празниците се устройва закуска, на която се поканват „българите, сините (вандали/венети), зелените (гърци) и разни чужденци: фаргани, хазари, агаряни и франки“. Всички се явяват в национално облекло.

Българите са посочени сред местните народи.image

император Константин І Велики - 4 век

(мозайка от "Св. София" в Цариград)


АКВЕДУКТ ОТ БЪЛГАРИЯ

Емил Живков

Анонимен автор разказва за водопровод, прокаран от император Валент (или от Константин).

Акведуктът вземал води от територията на България.

image

image

The Aqueduct of Valens

Дългият 150 км водопровод взема води от района на град Визе. Това е столицата на последните одриски ("тракийски") династи (парадинасти). Анонимният автор слага знак на равенство между земите на одриската столица Визе и България.

De aqueductis e Bulgaria devectis. Анонимен автор. Старините на Цариград. ГИБИ т. ІХ
image
http://bgsviat.narod.ru/drevnobulgarskaistoria/Bulgaria
image
Карта на акведукта и каменната стена, която император Анастасий изгражда през 515 година, за да защити Константинопол от българите.

Английски археологически сайт

image

Anastasian Wall Project

Прочутата Дълга стена се издигала пред подстъпите на Цариград - на мястото на линията Чаталджа - от Черно до Бяло Море и дължината и била 70 км.

Тя е построена през 515 г. от император Анастасий, за защита от българските войски 

- пише византийският хроникьор и теолог от XII в. Йоан Зонара: от “мизите, тоест българите, и скитите”.

(Joannis Zonarae. Epitomae Historiarum. III. 144. Bonnae 1897)

Очевидно тази стена е границата между Византия и България в началото на VI век.

По-рано Цариград изпаднал в паника, след като българите разбили византийската армия през 499 г. в голямо сражение край р. Цурта /в района на Крива Паланка – Македония/. Каква е била военната мощ на българите по онова време, личи от срашното поражение на византийците – разбитата им войска наброявала 15 000 души и само обозът й се пренасял на 500 товарни коли. В сражението загинали 4000 византийци и всички пълководци. За древния свят, тази победа била нещо епохално.
"Оттогава залезе завинаги славата на армията на Илирик" - пише съвременникът на сражението, византиецът Комес Марцелин.
image

Remains of the Anastasian Wall deep in the forest

...
Павел Дякон, Готфрид Витербски, Алберт Кранц и Павел Емилий пишат, че българите, които ЖИВЕЕЛИ ОКОЛО ДУНАВА, в 450 г. нападнали краля на лангобардите Агилмунд, убили го и разбили лагнобардите.

източник


След отслабването на императорската власт в Рим, българите станали фактически господари на Тракия, Илирия и Македония

и поставили в сянка римската курия, която загубила влияние. Пряката връзка между столицата на Римската империя Константинопол и западните провинции с център Рим била прекъсната. Св. Теофан Изповедник (758/760-817/818) пише за свободно движение и изненадващи нападения на българите, живеещи в Тракия и Илирия, през 494 г: "В тази година (494 г. сл. Хр. - а според други учени годината 5994 от Сътворението у Теофан е 502 г.) и тъй наричаните

българи в Илирия и Тракия,

нападаха и се отдръпваха, преди да ги забележи човек."

...

Комес Марцелин († сл.534) пише в хрониката си, че през 499 г. при р. Цурта (Чорлу) (Крива река в района на Крива паланка, Македония),

българите разбили Илирийската армия,

командвана от Арист, убити били 4-ма римски военачалници (Никострат, Инокентий, Танк, Аквилин), а остатъците от армията панически избягала зад Босфора. Българите освободили Вардарско-Моравският Via Ignatia път и придобили пълен контрол над Тракия. "Оттогава залезе завинаги славата на армията на Илирик", пише Комес Марцелин, а според Калиник, хунобългарите завзели повече от 100 града в Тракия.

Пак Комес Марцелин пише, че

 патрицият Цита бил разбит през 535 г. край р. Янтра в Мизия от българи,

та едва избягал през шипченския проход към Цариград.

БЪЛГАРСКИ КНЯЗЕ В МИЗИЯ ПРЕЗ 6 ВЕК

Теофан разказва за 538 г: "В тази година се раздвижиха в Скития и Мизия двама български княза с много българи и други (съюзници)."
Г. Ценов - "Кроватова България", стр. 50, Хелиопол, 2004

И Теофан, както и по-ранният хронист Малала използват термина РИГЕС за титлата на двамата български владетели Булг и Дронг (Дрогон), което е гръцката форма на тракийската благородническа титла РЕКС, РИХ. Тази титла е доказано ползвана от българските владетели Аспар-Рих, Теле-Рих, Кот-Раг и др.

Отначало победата била на страната на българите, след това - на ромеите. Двамата български князе загинали. Но на връщане към Цариград ромеите, били посрещнати в Тракия от българска войска, която така ги разбила, та от тях оцелели една шепа хора. Това, което не успели да направят българите от Скития и Мизия го направили българите от Тракия.

Малала пише за тази битка: "Отсега нататък настана мир в Тракия." Т.е. - Тракия остава в български ръце.

...

Българите са един от основните воюващи, завладяващи, заселващи се, участващи в църковния живот на Балканите народи през IV-VII в.
Йордан Табов - 

"Старите българи", С., 1998



ПРЕЗ 6 ВЕК ГРАД ВОДЕН В МАКЕДОНИЯ СЕ УПРАВЛЯВА ОТ БЪЛГАРСКИ ВОЕВОДА
image
Енодий нарича войводата на град Едеса (Воден в Македония) Сабиниан от началото на 6 век - син на Сабиниан Велики - "българин".

Енодий - "Похвално слово за Теодорих Велики":
"Виждам пред себе си проснат българския войвода, на когото твоята десница ограничи свободата... Има ли защо още веднъж да разказвам за поражението на войската му и за срамното бягство на войводата Сабиниан."

Г. Ценов - "Кроватова България", стр. 44, Хелиопол, 2004

Става дума за злополучната битка, в която на река Морава през 505 г. се сбъскват българската войска на Сабиниан-син и силите на наетите от ромейския император - бандита Мундо и готския крал в Италия Теодорих Велики. Теодорих помага на Мундо, защото той му се оплаква, че преди това българите са му нанесли съсипващи поражения.
А още по-рано Константинопол наема българите на Сабиниан Велики-баща срещу Теодорих, но имп. Зенон не е доволен, че българите само прогонват Теодорих без да го унищожат и праща убийци на Сабиниан Велики.
Тази българска войска е набирана в Македония, защото там са воеводи предводителите й Сабиниан баща и син.
Авторите Йордан Готски (Гетски) и комес Марцелин наричат Сабиниан "илирийски войвода". Пореден пример, че за старите автори българите в бойните театри на Балканите (през 6 в., а и през предишните и следващите) и трако-илирийското население на Балканите са едно и също - използват имената им като синоними. Войската на Сабиниан Велики и Сабиниан-син е ту "илирийска" - ту "българска".
Войската на Воденския воевода през 6 в.е от местни хора, живеещи в Македония, а не от пришълци от Памир и Хиндукуш.

Енодий казва, че едва след тази грандиозна победа на Теодорих над българите (битката се счита за най-кръвопролитната за времето си), двете римски държави отново успели да върнат старата си граница. Т.е. - преди това дълго време те не са имали обща граница, заради българите (които, пак според старите автори владеят Мизия, Тракия, Македония и Панония (област днес в Сърбия и Хърватско).
image

Сабиниан - внук, консул на Източната римска империя


КОИ СА САБИНИАН - БАЩА И СИН

Сабиниан Магн

Уикипедия

Сабиниан Магн (Sabinianus Magnus; + 481 г.) e генерал на Източната Римска империя през 5 век при император Зенон.
През 479 г. в Едеса той става magister militum на Илирия (военачалник).
Описван е като ревностен крепител на воинската дисциплина. Подкрепя сенатската институция и се бори против падането на законовия ценз в държавата. Сравняван е с древните римски пълководци. През 479 - 480 г. е начело на войските против Теодорих Велики, като успява да надделее над него без да влиза в генерално сражение с армията му. Според Марцелин Комес той го „отблъснал повече с ум, отколкото с храброст“.
Баща е на Флавий Сабиниан (консул 505 г.) и Флавий Мошиан (консул 512 г.).

Флавий Сабиниан

Уикипедия

Флавий Сабиниан (Flavius Sabinianus) е политик и висш военен командващ на Източната Римска империя през началото на 6 век. Дъщеря му се омъжва за Флавий Проб (консул 502 г.), племенник на император Анастасий I.
През 505 г. той е консул заедно с Флавий Теодор. През 508 г. става magister militum per Illyricum (на Илирия).

...

Някои днешни историци считат, че Сабиниан-син е водел ромейска войска срещу Теодорих Велики и бандита Мундо. Но старите автори категорично посочват, че Мундо е васал на Константинопол, а Теодорих в този момент - съюзник и те действат като наемници на Константинопол срещу българите, които императора иска да подчини църковно на Цариградската патриаршия.
През цялото време от 4 до 6 век тези българи са население в Мизия, Тракия и Македония - а не орди от Азия, прелитащи хиляди километри.
image

Воден - градежите на крепостните му стени 

са в пълна аналогия с
градежите от каменни квадри на Плиска, Преслав и други български градове



Античният град е бил целенасочено залят с вода в средновековието, вероятно от гърците. След като градът е бил превзет, портите му са зазидани и всички отвори в крепостните стени засипани с купчини пръст. След това водите на стичащите се от високото плато водопади са били вкарани вътре. Получил се е един огромен казан, на дъното на който са останали руините на града. На места седиментните скали, отложени върху крепостните стени са с дебелина повече от метър. Европейската археология не познава такъв феномен

...



ВЪНШНИЯТ ВИД НА ДРЕВНИТЕ БЪЛГАРИ

image

Изображение на слуга, който носи панталоните на господаря си - гробница от IV век, в Силистра. Панталоните са необичайно облекло за римляните. Носели са ги "траките" и българите.

image
Омуртаг с панталони.
image
Одрински жител - с панталони - изобразен в гробница от IV век преди Христа.



 



Гласувай:
7



1. solinvictus - Този войник до омуртаг държи щит на ...
24.07.2011 17:41
Този войник до омуртаг държи щит на който е изобразено "крило" изконен тенгриянско-туркски символ на манголо-турко-булгарите от Алтай?
Много интересно си написал ,,аз преди си играх да извадя как го обясняват този период златарски и ко....ще видя дали съм го запазил!
Да го сравним ,ей тъй?
цитирай
2. nestinar - Този войник до омуртаг държи щит на ...
24.07.2011 22:58
solinvictus написа:
Този войник до омуртаг държи щит на който е изобразено "крило" изконен тенгриянско-туркски символ на манголо-турко-булгарите от Алтай?
Много интересно си написал ,,аз преди си играх да извадя как го обясняват този период златарски и ко....ще видя дали съм го запазил!
Да го сравним ,ей тъй?

Давай,да видим какво имаш впредвид!
цитирай
3. nestinar - 24. 07 23:15 - BRAVO. . . DA SE ZAMI...
25.07.2011 00:03
анонимен
24.07 23:15 - BRAVO...DA SE ZAMISLIAT - TELIAZITE OT -; BAN;
от: анонимен За постинг: БЪЛГАРИЯ - ИЗВЕСТНА СТРАНА НА БАЛКАНИТЕ В КЪСНАТА АНТИЧНОСТ
PELASGI...TRAKI.... BALGARI...- ;TRAKITE SA MNOGOBROINI SLED INDIIZITE...; - DUMI NA - STABON . KAK MISLITE, ;PLEMENATA; NA TAKAV OGROMEN NAROD SA BILI SAWO TAKA MNOGO4ISLENNI, VAV GODINITE NA ISTORIIATA VSIAKO EDNO OT TEZI , PLEMENA , OPREDELIAWA EDNA OBWNOST, SI IMAT SVOITE - VELI4IIA I PADENIIA, I ZA TOVA NIAKOI SE POIAVIAVAT A DRUGI SE ;GUBIAT ; VAV ISTORI4ESKOTO PROSTRANSTO - ;ISTORIZITE; - TOZI PROZEZ GO NARI4AD - ;ASEMELIRANE;...I TEM PODOBNI, AMA MOLIAVI SE g-da. u4eni - ZIGANITE SA SE ZAPAZELI KATO OBWNOST- BEZPISMENNI..!!! NO GI IMA I SE OPREDELIAT ZA TAKIVA I NIKOI VSE OWE NE IM OTNEMA TOVA PRAVO(VAV BG. DAZE GI STIMOLIRAME SAS POMOWI.. DA SE ROIAT NO TOVA E DRUGA TEMA)...A PRI NAS BALGARITE - ASEMELIRANETO, ISTORIZITE ZA NIWO GO NIAMAT, I KATO SLOZAT I TAKA NARE4ENITE ;BELI PETNA;VAV ISTORIIATA...+POLITIKA=GEOPOLITIKA...KAKVO STAVA SAS - ISTINSKATA ISTORIIA NA BG. ???....- BLOGODARIA, NESTINAR, PRODALZAVAI...I POPATEN VIATAR.
цитирай
4. iuliuscaesar - понеже нямаше коментари мислех да ...
25.07.2011 20:36
понеже нямаше коментари мислех да си замълча, ама глледам че испано-католуо-баскеца се е включил...

Ценов естествено греши - просто е сбъркал, случва се.
прочете какво точно казва константин багрянородни от където са взети сведенията и сами ще е уверите:

темата тракия я е основал Константин Погонат, а не константин Велики.

освен това българите които са канени на шестия ден - това е валидно за края на 9век и през 10век, а не през 4ти.

ценов просто е сбъркал
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nestinar
Категория: Други
Прочетен: 1214599
Постинги: 382
Коментари: 1139
Гласове: 2614
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930