Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.07.2011 23:51 - Османската империя спаси българския народ
Автор: nestinar Категория: История   
Прочетен: 51480 Коментари: 121 Гласове:
-13

Последна промяна: 30.07.2011 00:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

 image


Стоян Динков Снимка Aни Петрова

Стоян Динков: Османската империя спаси българския народ

14:24 26-07-2011
ИНТЕРВЮ НА ДИМИТЪР НИКОЛОВ
5282 | 4 | 182 Коментирай
Евроазиатски съюз ще замени Европейския, смята писателят

Писателят Стоян Динков е лидер на партия „Зелена България” и син на знаменития български поет Иван Динков. В новата си книга „Османо-римска империя, българи и тюрки” от изд. „Сиела” той изследва общата история на България и Турция още от времето на Атила и налага една теза, която влиза в противоречие с общоприетата представа за „турското робство”. Според автора Османската империя е продължител на Римската и благодарение на нея българският народ оцелява в един изключително труден период. Динков описва управлението на османските султани като по-толерантно от това на редица европейски владетели и твърди, че българи и турци имат обща история и произлизат от един древен народ, който още от времето на Атила управлява степите на Евразия. Динков подчертава колко е важно България да поддържа добри отношения с тюркската общност днес и смята, че бъдещето на света е обединението, както и че след Европейския съюз ще дойде време и за азиатски и евроазиатски съюз.

- Г-н Динков, във вашата книга твърдите, че присъединяването на България към Османската империя е спасило българския народ. Защо смятате така?

- Трябва да знаем, че България и била част от една огромна държава. Още 52 съвременни страни са били в рамките на Османската империя. Всички те днес са суверенни съвременни държави. Били са част от нея между 400 и 600 години и са запазили своята вяра, бит, традиции. В рамките на Османската империя няма асимилиран народ. Не е имало народ, който да е попаднал в империята и да е изчезнал заради нея.
Влизането на България в тази огромна страна е запазило и нашия народ, защото по това време страната ни е била в много тежко състояние. През 14-и век тя е била много малка, слаба и разделена на три части. Към така наречената Видинска България е проявявала интереси Унгария, която по това време е изключително силна държава, велика сила. Към България е имало интереси и от страна на унгарските васали Сърбия и Влашко.
Ако османците не бяха дошли, щеше да се случи това, което става с всички слаби страни. Гърция щеше да си вземе земите в Тракия. Сърбия поради сходството на език и вяра – по това време езиците ни са почти еднакви, също щеше да получи част от България. Видинското царство щеше да стане част от Унгария. Добруджа, съдейки по нейните връзки с Венеция, щеше да попадне под неин контрол, подобно на Дубровник. Какво би останало от нас – на практика нищо. Оказва се, че когато идват османците, нашият етнос, макар и част от тази по-голяма общност, вече е етнос без граници. Добруджа, Търново и Видин, отново стават едно.
По това време българите са били около милион и половина. А българският етнос през 60-те години на 19-и век наброява около 7 милиона, като се включат българите в Северна Гърция, както и тези около Скопие.

- Откъде идва негативната представа за османския период като „робство”?

- Това се случва заради интересите на Русия. По времето на Екатерина Велика там се появяват идеите на панславизма. Русия се опитва на базата на език, а не на база етнос, да обедини славяните. Руснаците смятат, че ние сме славяни, и започват една културна експанзия към България. Идеята е да се овладеят тези земи и евентуално да се достигне до Цариград. Започва масова пропаганда, че българите са славяни и че страдат много. Но в България са идвали много умни хора от Русия и един от тях – Достоевски, е описал по доста по-различен начин как живеят „робите”. Аз му имам доверие.

- Плод ли е българското Възраждане на тази пропаганда?

- Да, то е плод точно на руската пропаганда и на идеите на Мацини. В това няма нищо лошо, но все пак тези идеи са имали специфична функция в Италия – при карбонарите. При нас се пренася същият модел на действие. Революционните идеи на Мацини се сливат с руския панславизъм и се получава един малък хаос.

- Как си обяснявате негативното отношение, което много националисти имат към Турция?

- Вие знаете, че това не е само тук при нас. В световната история определени велики сили с конкретни интереси винаги са разделяли народите от най-близките им приятели. Докато ние сме разделени от нашия най-близък приятел Турция, те могат да си правят с нас каквото си пожелаят.

- Вие коя теория за произхода на българите подкрепяте – тюркската или станалата популярна наскоро иранска теория?

- Тук не може да има теории. Става въпрос за факти. Всички факти в нашата история показват, че ние сме тюрки. Всичко останало са някакви хипотези. Няма факти в подкрепа на другите теории. Защо толкова малко се говори за съкровището от Наги Сент-Миклош? То е българско и категорично има тюркски черти. Върху него има тюркски образи, номадски конници. Има една спекула – че символиката на слънцето и луната в съкровището е персийска. Там обаче няма слънце и луна, а звезда и полумесец. Те представляват доислямска тюркска символика. Има по времето на хан Омуртаг. Тези символи са и османски. Когато османизмът завладява мюсюлманските земи, звездата и полумесецът стават ислямски символи.

- Има ли полза България от едно сближаване с тюркската общност?

- Първата полза за народа ни е, че ще сме наясно със самите себе си. Ще знаем кои сме и откъде идваме. Лъгани сме много време – първо, че сме славяни, сега – че сме иранци. Това влияе лошо на обществото – ние нямаме гражданско общество. Ние не знаем кои сме. А сме наследници на най-могъщите тюрки – тези на Атила. Когато го разберем, ще имаме самочувствие. Ние сме били световна империя от Франция до Монголия, огромна световна държава. Синът на Атила - Ирник, е управлявал страна, която е включвала цяла Западна Русия, Прибалтика, Киев и Крим. Наричала се е България много преди Кубрат. Това се знае в целия свят, а само тук не се изучава. Това нещо беше наложено от панславизма – да не си знаем историята.

- Същият проблем имаха и наследниците на прабългарите в Русия – потомците на волжките българи? Какво е положението при тях?

- Там в момента се случват едни хубави неща. Тяхната партия – Български национален конгрес, е най-силната в момента. При едни свободни избори те биха могли да вземат властта.

- Смятате ли, че връзките на България с тюркските страни ще помогнат за създаването на един бъдещ евроазиатски съюз?

- Първо трябва да има азиатски съюз, а после европейският и азиатският да се обединят. Това е бъдещето на света. И ако нашата историография стане реална и истинска, а не лъжлива, България ще заеме едно много сериозно място. Тя не само че е член на ЕС, но ние говорим на славянски, макар и наложен насила. Освен това сме християни – повечето от нас. Остава само да си напишем истинската история.

- Казвате, че славянският език е наложен насила. Как става това?

- Когато се приема християнството, са избити над 100 хиляди българи. Тази религия е наложена насила от Византия. Налага се една азбука, която е на базата на стара писменост, създадена през 4-и век. Прабългарите са използвали друга писменост – тюркските руни. От тях са взети няколко знака и са внесени в азбуката. По времето на Борис I в България се завръщат антите – славянски племена, изгонени от нашите ханове. Те налагат славянския език. И така всички започват да говорят на славянски. По това време хората не са могли да пишат. Ние говорим за азбука, но тогава сигурно 1000 души са могли да пишат. И ако искаш да научиш нещо, ти се налага да говориш на славянски. Това е добър ход на Източната римска империя, за да унищожи България.

- А как оцеляват българите?

- Ами реално ни няма. Второто българско царство си е куманско. Масово прабългарите, които остават да живеят тук, са поставени в много тежки условия – като крепостни селяни, които нямат право да ходят никъде. Плащат данъци, работят като роби. Останалото са кумани, които са заселват тук, както и антите, които се завръщат. Всички династии от Второто българско царство са кумански.
http://novinar.bg/news/stoian-dinkov-osmanskata-imperiia-spasi-balgarskiia-narod_MzY0MTs0MA==.html



Гласувай:
11



1. nestinar - Не го ..
29.07.2011 23:54
Не го знам тоя педер къф е ,ама на!
цитирай
2. megafon - Това е
30.07.2011 08:58
поредният български олигофрен, който за 1 минутна слава, ще продаде и майка си, за да стане център на вниманието. Същият продажник е писателят с размишленията върху Левски. Като се замисля сега, не знам дали има по педерастка нация от българската, която непрекъснато да работи против себе си и държавата си. Изключвам партиите разбира се. Явно някой трява да го набият, за да си седнат на задниците всички разбирачи и писачи на пасквили.
цитирай
3. syrmaepon - Именно - сложно е
30.07.2011 09:19
анонимен написа:
Не знам дали ще ми остане време да прочета цялата статия, но и половината ми е достатъчно.
Интересна гледна точка. И до определена степен - погрешна. Според мен.
Турско робство си е имало, поне според историята като наука. А историята определено е наука.
Работата е там, че понятието "робство" е по-скоро изказано в поетичен смисъл.
Синоним на "робство" е "иго". Като от прочутия роман на Вазов "Под игото".
Така че когато говорим в поезия или проза - Турско робство.
Съвременната наука го приема за турско владичество, турско господство, управление или окупация.
Окупация е обаче неточна дума защото окупацията на дадена чужда територия е обикновено за по-кратък период от пет века.
Дали е щяло да се случи така както описва автора ако не бяха дошли турците не мога да прогнозирам. Макар че има логика в това. България вече е била разпокъсана и слаба. Но ако тя беше силна, турците можеха и да не успеят да я превземат нали?
Самият акт на превземане на България не е станал нито бързо, нито лесно.
Във всички случаи е станал драматично. Имало е много жестокости от страна на турците. С течение на вековете тези жестокости са намалели. Самите турци постепенно са започнали да се цивилизоват, да се "европеизират", така да се каже. Но от друга страна жестокости са проявявали и европейските феодали през това време. Ислямизацията е била факт. Не мисля, че винаги е била насилствена. Много българи са приемали исляма защото мюсюлманите са имали предимство когато са търсили държавна служба или кариера. Може би нещо като партийното членство в БКП по времето на комунизма.
Абе, с няколко думи - много е сложно.

цитирай
4. syrmaepon - Основната част - едва ли - но около 30% - може би
30.07.2011 09:21
анонимен написа:
Случайно ми направи впечатление и абзаца за това дали сме тюрки или персийци.
Нито едното нито другото е вярно. Поне в генетичен смисъл. Генетичните изследвания (истински, не фалшиви или пренаписани сведения отнякъде) доказват, че в основната си част сме тракийци със малки примеси от славяни и други народи.
За прабългарите на Аспарух обаче нищо не е доказано за съжаление. Основните предположения обаче пак накланят везните към тюркоезичните народи.
Между другото - бог Тангра и изобщо тенгризмът е характерен именно за тюркоезичните народи. И сега на турски думата "Бог" е "Танръ". Аллах е арабска дума, приета с исляма.
Да не говорим че много от най-силните български династии пък имат кумански произход. Това са Асеневци и Шишмановци. А куманите също са тюрки. Това разбира се, не е еквивалентно на турци. Затова Шишмановци са водили множество битки срещу турците, за това има и народни песни и легенди.

цитирай
5. dolsineq - Ами да вземем пак ли да се върнем в ...
30.07.2011 09:39
Ами да вземем пак ли да се върнем в Османската империя, а г-не?...
цитирай
6. iuliuscaesar - ще се съглася с всички че тоя пич д...
30.07.2011 09:59
ще се съглася с всички че тоя пич доста е попрекалил. той обаче не е историк а писател и сигурно е взел парици от пропагандния фонд на турската държава.

как е популярно да се казва - за малко да изчезнем след това турско присъствие:)
това е много тежък период в българската история който има последствие и до днес. а разпокъсаността на българската държава не е проблем - по това време има към 70 държаваи на балканите.

ще пусна един кратък постинг по тоя въпрос днес - за състоянието на балканите през 14 век - просто кратък преглед, кой къв е по това време - българи сърби гърци алабанци власи.
цитирай
7. polugor - Съвсем вярно е това.
30.07.2011 10:05
Пет века турско владичество се преодоляха от народа за кратко, значи не е било толкова ужасно.
а 50 години комунизъм унищожиха всичко.
Комунистическото робство е ужасно, не турското.
цитирай
8. анонимен - Prodaznicite njamat krai v BG
30.07.2011 10:22
Prodaznicite njamat krai v BG sega pak toja pisatel eni4ar ni zanimava s porednata burgiiska propaganda,tozi 4ovek ne zasluzeno pritezava BG pasport i grazdansvo nezabavno da mu badat otneti i natiren kato tursko mekere not predelite na BGa na grba na ba6ta mu da se izdigne ob6tesvenna toaletna,za6toto takiva bokluci za tova zasluzavat i kraino vreme e pravitelstvoto da vzeme njakakavo re6enie po tozi problem osobenno za ANTIBALGARIZMA.
цитирай
9. terciman - ***
30.07.2011 10:23
Дело не в некоем "евроазиатском союзе", увы.
ЕС разваливается. Запасной вариант для стран "новой Европы" (бывших социалистических стран)-- д в а р е г и о н а л ь н ы х л о к о м о т и в а : П о л ь ш а и Т у р ц и я . Польша по замыслу скорее Вашингтона, чем Брюсселя, должна "потянуть" за собой страны Вышеградского Треугольника+ Украина (бред, конечно-- это будет конец Украины, она окончательно распадётся!)+Литва, а Турция-- Балканы.
Теперь вам, болгары, ПРИКАЖУТ ПЕРЕПИСАТЬ УЧЕБНИКИ ИСТОРИИ. И не только вам, и грекам прикажут. И сербам.
А кто там главнее был в прошлом, славяне, куманы, тюрки или фракийцы (траки)-- это на данный момент не важно.
цитирай
10. анонимен - този "писател" го сърби май
30.07.2011 10:25
"Това е извратено мислене, което е породено от липса на мъжки ласки от най-ранно детство до ден днешен..."
Точно така. Само един малоумник може да сравнява празитното формирование "османска държава" където паразитния мозъчен вирус ислям е контролирал всичко, с последното общество на свободния ум - Римската Империя, където човешките качества са били издигани в култ като божества, и хората са се оценявали само според тях и дали си цивилизован. Нямало е паразитно разделение на правоверни и неверници. Нашите държави са основани на Римско право, използваме календара, бетона, водопровода, прозорци, стъклопакет, латинската азбука. Този "писател" е олигофрен, синче-гейче на някой комунист скапан.
цитирай
11. haralanov - Интересна гледна точка
30.07.2011 10:26
Приемам гледната точка на Динков.
И ми е все едно дали ще ме обвинят в липса на патриотизъм!
цитирай
12. nestinar - Приемам гледната точка на Динков. И ...
30.07.2011 10:34
haralanov написа:
Приемам гледната точка на Динков.
И ми е все едно дали ще ме обвинят в липса на патриотизъм!

То си е ваше право,но...
цитирай
13. divna8 - Ей, това не бях прочела :))) Благ...
30.07.2011 11:27
Ей, това не бях прочела :))) Благодаря, Нестинар, за възможността!
Коментарът ми е към автора на "гледната точка" Динков, защото разбирам, че е различна и противоположна на твоята:

"Писателят Стоян Динков е лидер на партия „Зелена България”... "

Стане ли въпрос за "партия" вече разбирам, че някой поръчва, втори пише текста, трети адаптира музика и... "стара песен на нов глас". Не вярвам на партийни пристрастия, защото те опорочават човещината в хората и принизяват РОД и РОДИНА... Нямам нищо против нито един етнос, достатъчно е само да уважават БЪЛГАРСКИЯТ... ! Простичко изискване, но неотменно...

Поздравления, Нестинар! И хубав ден :)
цитирай
14. cefulesteven - Голяма простотия.
30.07.2011 12:04
Голяма простотия.
цитирай
15. mrazekoff - Много ми е трудно да
30.07.2011 12:41
си представя как именно е бил спасен българския народ.
1. Как е "присъединена" България? - с огън и меч!
2. Какво е общото между историята на двата народа - нищо.
3. Какви блага е получила България през това половин хилядолетие? Никакви! Загубила е и това, което е притежавала през времето на Второто българско царство.
Погледнато от друга гледна точка ние сме били под властта на един много по-изостанал от нас народ и сега още берем тези плодове.
Много тъжно ми става, когато някой българин започва да се подмазва на другите.
Имало го е винаги, но сега, като, че ли това става една трайна тенденция.
То не бяха германофили, русофили, англофили, американофили, а сега и туркофили...
Е, кога ще видя и българофили????????????????
КОГА???????
цитирай
16. tomcat2 - Абсолютна гнусотия!Гавра с всичко ...
30.07.2011 13:01
Абсолютна гнусотия!Гавра с всичко българско!
цитирай
17. анонимен - Изтрезнейте българи.
30.07.2011 13:05
Браво на г-н Динков, истината боли, но силния духом я приема и продължава напред.Нароиха се много божидардимитровци които било с лъжи и фалшификации или просто с тропане по масата ни налагат поредната измислена история на България.Време е истинската наука да измете Остапбендеровците, всеки със своето ДНК да разбере наистина какви са предците му, стига с глупав реваншизъм и просташки патриотизъм.
цитирай
18. haralanov - Към всички с негативно отношение към написаното!
30.07.2011 13:21
Кое от казаното не е вярно?
цитирай
19. balgarski7vinarki - ne mi izglejda da e pravilna tazi konzepzia
30.07.2011 13:28
I ne e redno da se razrachkvat kosti i vjara.
Po-skoro, kato pochitatelka na teoriata za karmichnata spravedlicvost i pochtenost, a sprjamo turzite moiata lichna naglasa e dosta pozitivna/imala sam maistori-turzi i dr.poznanstva i samo hubavi neshta sam vidjala/ schitam, che s tjahna pomosht i priatelstvo i s razbiraneto,vche sme chast ot Evropa shte se spasim a, ako e vazmojno vse oshte, ot genozida na evreisko-ruskia i amerikanski kiber.
Da, karmichna pomosht-
цитирай
20. анонимен - blizko ste do istinata
30.07.2011 13:48
dumite han,tengri( tangra ) sa turkski .
цитирай
21. nestinar - dumite han, tengri( tangra ) sa t...
30.07.2011 13:53
анонимен написа:
dumite han,tengri( tangra ) sa turkski .

Няма тенгрита,няма ханове!!Това са лафовете на 5-ата колона!
цитирай
22. nestinar - Кое от казаното не е вярно? Кое е ...
30.07.2011 13:56
haralanov написа:
Кое от казаното не е вярно?

Кое е вярното бре, Хараланееее!
цитирай
23. nestinar - Абе от къде се пръкна този изрод...
30.07.2011 13:58
анонимен написа:
Абе от къде се пръкна този изрод да пише такива простотии. Некадърник, що не земеш си сложиш чалмата, да се обрежеш и направо си фащай рейса за Турция. Нещастинк, имаш късмета да не си бил жив по онова време да гледаш как колят семейството ти пред очите та да видим така ли ще говориш.

Изпод една купчинка парички!
цитирай
24. nestinar - Прав е авторът на статията! До 9 с...
30.07.2011 14:14
анонимен написа:
Прав е авторът на статията! До 9 септември 1944 г. се е изучавало по история винаги,че българите са тюрки по произход. Това съм го чел в стари,тогавашни учебници по времето когато е нямало комунистическо управление в България и тя е била царство България. Ако турците искаха,досега 1000 пъти да са ни изтребили. Имали са векове наред тая възможност без никой да може да им попречи да го направят. Можеха и да ни отведат в Анадола като роби оковани във вериги,а тук да заселят само чисти турци. Наистина са ни спасили като народ от разпадане. През вековете сме живели много добре и в хармония с тях. До 19 век,когато се намесва Русия,желаеща териториално разширение на Балканите. Тя е подкупвала нашите революционери и е подстрекавала българите срещу турците. Тогава след многобройни наши бунтове и проява на нелоялност към султана,естествено отношенията ни с турците се усложняват. Но все пак най-жестоките кланета в Батак са извършени отново от българи-мюсюлмани,желаещи да се докарат пред владетеля,силния на деня.Което е част от нашата народопсихология.Най-лошата ни национална черта. А българите мразят турците защото им завиждат. Че са храбри и юнаци. Побеждавали са ни при всеки конфликт. За цели 5 века нито веднъж не сме се освобождавали от тях поне за месец време. Затова някои люто ги мразят,понеже са добри войници,умеят да се бият,помитат държавата на Шишман с един замах и търпим страхотни унижения.Сякаш тук е имало цял народ от слаби жени и нито един мъж. А турците се изявяват като истински мъже за което най-вече не можем да не ги мразим. Имали са винаги силна държава.Винаги са били господари и никога роби на никого. Били сме 1=2 милиона по тези земи и пак са ни натаковали с една армия от 40-60 000 души. А сега комплексите ни към турците се превръщат в люта омраза.

Чел си ти на мошенника Златарски и сие простотиите!
цитирай
25. nestinar - Е, те като тоя убавец и един такъв, ...
30.07.2011 14:15
анонимен написа:
Е,те като тоя убавец и един такъв,като него,дето пишеше докторантура за Тертеровци,преди няколко години ми обясняваше,че -ниеговия профйесор тъй му казал,че нийй сми били тюрки,други доказатйелства нямало и в СУ,щял да стани и той профйесор някой дйен,защото тъй било в историята,която била най-вйечи в сигашнАТА БАН.Първо,няма,как аз да бъда брат с рязаната карабина,защото съпротивата срещу турците започва още към 1340г.Ивайло и Волжка България дават най-големия отпор срещу монголо-татарите,през 13 век(как ,ако сме един народ с турци и татари,ще се бием толкова жестоко срещу тях.)За куманите,нямакакво да се говори-самият Калоян е бил висок,над 1,90 и с руси коси.иначе гръцките и западните хронисти наричат българските владетели-царе,рексове,а някои и императори-имало е канас ювигий,а не хан,самата титла е изчанчена от татарите през 13 век-хан.Та този там убавец,да земе да се маане,защото точно заради такива,като него,най-вече Г.Димитров е създадена -македонската нация от Вардар до Пирин,добре,че бай Тошо се усеща ,та за тея от Пиринско барем знае какви са и им премахва народността в паспортите през 60 те години.Ккакто т.н.автор на тази статия иска да ни обясни необяснимото,така и тези от ФИРОМ,още си мислят,че са антични,а онзи ден в официална статия са обявили и Майкул Джексън за -МАКЕДОНЕЦ.Та автора да ходи в Анадола,или оттатък Осогово и току виж я стане-античен македонец,я стане официално съпруга на някой негов османски събратат.

:)
цитирай
26. letopisec - очевидно
30.07.2011 14:36
и г-н Динков се е предоверил на руско-съветската хипотеза, че хуните имат нещо общо с монглоидите и тюрките хсионг-ну в Китай; по отношение на Ирник е прав, но като цяло можем да му простим заради гениалния му баща, покойният поет Иван Динков; ето какви беди носи руско-съветсата теория на Иностранцев и Гумильов и пренебрегване на източниците като Прокопий Кесарийски от 6 в., който е написал ЧЕРНО НА БЯЛО, ЧЕ ХУНИТЕ ПРОИЗХОЖДАТ ОТ КИМЕРИЙЦИТЕ...
цитирай
27. letopisec - ЦЕНЗУРА
30.07.2011 14:37
КАКВА Е ТАЯ ЦЕНЗУРА, БРЕ дА ОДОБРЯВАШ КОМЕНТАРИТЕ
цитирай
28. nestinar - КАКВА Е ТАЯ ЦЕНЗУРА, БРЕ дА ОДОБР...
30.07.2011 14:44
letopisec написа:
КАКВА Е ТАЯ ЦЕНЗУРА, БРЕ дА ОДОБРЯВАШ КОМЕНТАРИТЕ

По принцип,за да трия такива мнения като това!И не ми пиши с главни,ако обичаш!
Нещо се изнерви ли,или какво?Имах удоволствието да изтрия със сигурност 38 коментара.След тов не ги броих!
цитирай
29. nestinar - и г-н Динков се е предоверил на ру...
30.07.2011 14:55
letopisec написа:
и г-н Динков се е предоверил на руско-съветската хипотеза, че хуните имат нещо общо с монглоидите и тюрките хсионг-ну в Китай; по отношение на Ирник е прав, но като цяло можем да му простим заради гениалния му баща, покойният поет Иван Динков; ето какви беди носи руско-съветсата теория на Иностранцев и Гумильов и пренебрегване на източниците като Прокопий Кесарийски от 6 в., който е написал ЧЕРНО НА БЯЛО, ЧЕ ХУНИТЕ ПРОИЗХОЖДАТ ОТ КИМЕРИЙЦИТЕ...

Всеки да си отговаря за магариите!На баща му-лека му пръст!!
цитирай
30. vmir - Има доза истина в статията,
30.07.2011 15:20
но тази доза няма как да бъде уточнена, докато разумът продължава да бъде подчинен на старите заблуди и не положи усилие за освобождаването си от тях. Говоря не за автърът, който вече е заявил отношението си, а за критиците му.
цитирай
31. nestinar - По-голяма простотия от тази статия не бях чел скоро!!!
30.07.2011 15:37
анонимен написа:
nestinar написа:
Не го знам тоя педер къф е ,ама на!


О,има!Има и по-големи и то с по-големи последствия!
цитирай
32. merlin68 - На България, за съжаление никога не ...
30.07.2011 16:03
На България, за съжаление никога не са и липсвали продажници.
цитирай
33. letopisec - защо одобряваш
30.07.2011 16:08
обидни КВАЛИФИКАЦИИ, при това и ги насърчаваш; няма ли за теб етичен кодекс???
Всеки има право на мнение, което са бъде критикувано, но не и псувни и квалификации.
цитирай
34. nestinar - обидни КВАЛИФИКАЦИИ, при това и ги ...
30.07.2011 16:14
letopisec написа:
обидни КВАЛИФИКАЦИИ, при това и ги насърчаваш; няма ли за теб етичен кодекс???
Всеки има право на мнение, което са бъде критикувано, но не и псувни и квалификации.

Всеки си плаща за магариите!
И къФ си ти,че да ми търсиш сметка,какво да одобрявам и какво не!
Аре,живей!
цитирай
35. andrei - Темата е много интересна и поради тази причина си заслужава да бъде по-подробно
30.07.2011 16:21
проучена и анализирана.Съгласен съм с твърденията на автора,за руското вмешателство и пригаждането на българската история,към и в полза на руските имперски интереси.Спорът,дали българите сме тюрки, иранци,или славяни,ми се струва несъстоятелен по няколко причини.От зад напред ще кажа,че славянската теория е създадена преди всичко,за да се заличи името на най-старият и многоброен народ,не само в Европа -Българският,създал десетки държави и на изток и на запад.При своето съществуване е изповядвал различни религии и учения,като се почне с тангризма,зороастризъм,ислям,та до днешното християнство.Въпросът е защо се атакува така яростно българската история и култура,а не гръцката,турската,еврейската,френската,германската,полската,украинската и още на редица други народи и култури?Отговорът се крие в самият въпрос.Като пряк наследник по произход и култура на траките,българите са действително най-старата цивилизация не само в Европа.Като създател на десетки държави,се е случвало не веднъж да воюват помежду си и този факт е довеждал до разселването на българите и на изток и на запад.Малко известен е факта за заселването на българи в югоизточна Мала Азия,които са наречени селджукски българи.Вместо да спорим кои са българите-правилният въпрос е да се отговори на другият;кои са по произход турците?Някои хора по-знаещи от мен,споменават,че в двора на султана до 16 век се е говорило на български език!Като си отговорим на тези и други въпроси,сами ще разберете,че тюрките са също такава измислица,както и славяните...Бъдете здрави и достойни българи!Всякакво прилагателно прикачено,към думата БЪЛГАРИН и БЪЛГАРИЯ е несъстоятелно и единствената му цел е да заличи националната ни памет,култура,история и принос,с които трябва да се гордеем!
цитирай
36. liliyanaandreeva - Затова пък...
30.07.2011 16:36
...бих предпочела сега да имам СОЛУНСКО жителство , а на СОФИЙСКО ...
цитирай
37. nestinar - . . . бих предпочела сега да имам С...
30.07.2011 16:39
liliyanaandreeva написа:
...бих предпочела сега да имам СОЛУНСКО жителство , а на СОФИЙСКО ...

Действай!
цитирай
38. sland - No comment
30.07.2011 16:49
... това е мислене на ученик...
цитирай
39. nestinar - . . . това е мислене на ученик. . . Да, ...
30.07.2011 16:52
sland написа:
... това е мислене на ученик...

Да,защото така ги учат в училище!
цитирай
40. nestinar - Лиса- Остава да кажат,че е нямало Баташко клане
30.07.2011 17:16
Ами те вече казват,че е нямало Баташко клане!
цитирай
41. raders - пак дървотии
30.07.2011 17:47
Прекалено много глупости има тук. Те самите турци не са тюрки като етнос, а той седнал да говори, че ние сме тюрки. Съществува изследване на етническата карта на Европа от някакъв швейцарски институт, където е видно, че кръвта на съвременните българи е 44 процента тракийска, 12 процента славянска, 7 процента гръцка и пр. и само 0.5 процента татарска. Самите турци пък имат само 7 процента тюркска кръв. Останалото е гръцка, тракийска, славянска и т.н. /в доста по-големи проценти/ така, че тази теория с етносите е пълен провал и този който я лансира /въпросният автор/ е гола вода. Много по-сериозен е принципът за национална принадлежност, доколкото и той не започне да ерозира в процеса на глобализацията. Що се отнася до културните ценности и разнобой в цивилизациите /християни, мюсюлмани и пр./ там пък разликата е още по-драстична. Недопустимо е да се лансира версията за някакво величие на Османската империя, доколкото ятаганът е носител на това величие. Друго би боло, ако можеха да представят на света поне един Сократ или Нютон, Галилей, Леонардо или Коперник. Пък те не могат, въпреки огромните си завоевания като територия и население. Поголовна простотия - наложена насила на всички.
цитирай
42. alchemist - Автора на статията показа за пор...
30.07.2011 18:04
Автора на статията показа за пореден път, че историята е най-мощната наука.
цитирай
43. nestinar - За генетичния профил на българите
30.07.2011 18:09
raders написа:
Прекалено много глупости има тук. Те самите турци не са тюрки като етнос, а той седнал да говори, че ние сме тюрки. Съществува изследване на етническата карта на Европа от някакъв швейцарски институт, където е видно, че кръвта на съвременните българи е 44 процента тракийска, 12 процента славянска, 7 процента гръцка и пр. и само 0.5 процента татарска. Самите турци пък имат само 7 процента тюркска кръв. Останалото е гръцка, тракийска, славянска и т.н. /в доста по-големи проценти/ така, че тази теория с етносите е пълен провал и този който я лансира /въпросният автор/ е гола вода. Много по-сериозен е принципът за национална принадлежност, доколкото и той не започне да ерозира в процеса на глобализацията. Що се отнася до културните ценности и разнобой в цивилизациите /християни, мюсюлмани и пр./ там пък разликата е още по-драстична. Недопустимо е да се лансира версията за някакво величие на Османската империя, доколкото ятаганът е носител на това величие. Друго би боло, ако можеха да представят на света поне един Сократ или Нютон, Галилей, Леонардо или Коперник. Пък те не могат, въпреки огромните си завоевания като територия и население. Поголовна простотия - наложена насила на всички.

Странно как не последва никакво брожение около данните, които изскочиха от швейцарския институт по генетика „Игенеа“, оповестени у нас почти само от в. „Труд“ (броят от 27 май т. г.). Според съставения ни генетичен профил, ние българите дължим 49% от кръвта си на древните траки, 15% е славянска, гръцката е също толкова, македонската е 11%, финикийската – 8% и т. н. „Прабългарска“ няма. За славяните, отделно. Немците се оказват по славяни от нас – 20%.
цитирай
44. nestinar - Защо от постинга ми изчезнаха над 35 ...
30.07.2011 18:11
Защо от постинга ми изчезнаха над 35 публикувани коментара?:)
цитирай
45. raders - Прекалено много глупости има тук. ...
30.07.2011 18:28
nestinar написа:
raders написа:
Прекалено много глупости има тук. Те самите турци не са тюрки като етнос, а той седнал да говори, че ние сме тюрки. Съществува изследване на етническата карта на Европа от някакъв швейцарски институт, където е видно, че кръвта на съвременните българи е 44 процента тракийска, 12 процента славянска, 7 процента гръцка и пр. и само 0.5 процента татарска. Самите турци пък имат само 7 процента тюркска кръв. Останалото е гръцка, тракийска, славянска и т.н. /в доста по-големи проценти/ така, че тази теория с етносите е пълен провал и този който я лансира /въпросният автор/ е гола вода. Много по-сериозен е принципът за национална принадлежност, доколкото и той не започне да ерозира в процеса на глобализацията. Що се отнася до културните ценности и разнобой в цивилизациите /християни, мюсюлмани и пр./ там пък разликата е още по-драстична. Недопустимо е да се лансира версията за някакво величие на Османската империя, доколкото ятаганът е носител на това величие. Друго би боло, ако можеха да представят на света поне един Сократ или Нютон, Галилей, Леонардо или Коперник. Пък те не могат, въпреки огромните си завоевания като територия и население. Поголовна простотия - наложена насила на всички.

Странно как не последва никакво брожение около данните, които изскочиха от швейцарския институт по генетика „Игенеа“, оповестени у нас почти само от в. „Труд“ (броят от 27 май т. г.). Според съставения ни генетичен профил, ние българите дължим 49% от кръвта си на древните траки, 15% е славянска, гръцката е също толкова, македонската е 11%, финикийската – 8% и т. н. „Прабългарска“ няма. За славяните, отделно. Немците се оказват по славяни от нас – 20%.


Такива ли са данните? Просто съм забравил и цитирам по памет. Благодаря.
цитирай
46. stupidkid - Не е хубаво
30.07.2011 18:34
Не е хубаво така някво смешно писателче да си публикува простотийките в книги и да трови населението с тъпите си хрумвания... Не му прави чест- да си направи блог и там да си разсъждава колкото ще.
Как османското робство е било добро за нас, като от една от най-развитите културно европейски държави преди робството, излизаме от него последни на балканския полуостров ??? Какво наследство са ни оставили турците (освен джезвето), на какво са ни научили??? За мен те са били едни прости диваци и много добри поробители.
Всичко е станало много отдавна и може много неща да не са били така, както си мислим, но едва ли има значение вече... Моята истина е такава- Тези пет века под османско робство са тъмен период на застой за българите! Това е! Точка!
цитирай
47. injir - Osmanskata imperiya e prodyljitel ...
30.07.2011 18:39
Osmanskata imperiya e prodyljitel na Rimaskata?...Kakvo sa postroili osmancite? Osven bani i jamiii - ne se seshtam za drugo. A za syzdadeni knigi - izobshto ne govorim./ za periora ot 14 vek do 19 vek/
цитирай
48. анонимен - да, прабългарската версия за пр...
30.07.2011 18:43
да,прабългарската версия за произхода ни е една фикция,измислица. Науката потвърждава,че нямаме нищо общо с хората,чиято древна история нагло си присвояваме.
цитирай
49. nestinar - да, прабългарската версия за пр...
30.07.2011 18:53
[quote=анонимен]да,прабългарската версия за произхода ни е една фикция,измислица. Науката потвърждава,че нямаме нищо общо с хората,чиято древна история нагло си присвояваме.[/quote
И аз така смятам!
цитирай
50. анонимен - 46. турците са оставили турската ...
30.07.2011 19:01
46. турците са оставили турската баня,турското кафе,баклавите,локумите и други сладкиши,розата. А са ни завладели много лесно,щом сме толкова кекави много ясно.За тях това е било една малка разходка с коне.Не са срещнали никаква съпротива.Минали са като валяк отгоре.Освен в периода 1923-1989 г,сме нямали силна държава през друго време.
цитирай
51. shtaparov - Истината е съвсем друга:
30.07.2011 19:39
"Османската" империя не е спасила Българите,а ги е довела до ръба на съществуванието и унищожението,до пълен крах и до жалкото състояние,в което сме и до днес. Това разбира се не е могло да стане изведнъж,понеже в началото на турското завоевание Българите всъщност са били около 5 милиона /все още-една от най-големите нации в Европа и света!/,а турците са били едва около 400-500 хиляди. Но на фона на нашите армии с големина от 5 до 10 хиляди души турците извадили армия,голяма от 50 до 100 хиляди души! При тяхната патологична мюсюлманска раждаемост и дисциплина това не е било никак трудно,докато по него време България е била разделена на 15-20 държавици,много от които,макар и формално признаващи властта на Българския император,не му изпращали войскова подкрепа,а накрая някои от тях дори станали съюзници на "османците" /т.е. турците/. Турското население в Мала Азия и на Балканите в началото било твърде малобройно,но чрез масови потурчвания /повечето от тях-"доброволни",т.е.-по данъчна и финансова подбуда/,чрез раждаемост,кражба на Български момчета и момичета и чрез масови прогонвания успели да се изравнят по брой с многочислените дотогава Българи едва около 1690-1700 год. Сега вече,както виждаме,съотношението е плачевно-на около 10-11 млн. Българи по света отговарят 90-100 млн.турци,които вече се изравняват по брой дори с руснаците /говорим само за чистите руснаци,а не за жителите на империята "Русия"/. Статистическото предвиждане сочи,че около 2100-та год.,когато Българите вероятно /не дай,Боже!/ ще са около 5 млн.,турците вече ще са ок.200 млн.,а руснаците и германците - общо около 150 млн.! Къде отиваме ние тогава? Ако свободата не беше дошла в 1878г.,тя все пак щеше да дойде най-късно в 1918 г.,но при още по-малко население на България! А ако свободата не беше дошла и до днес,сега Българите щяхме да сме около 1 милион,а с останалите щеше да се е случило същото,което се е случвало с техните прадеди в течение на векове!
цитирай
52. apollon - Хайде бре - ами да издигне българ...
30.07.2011 19:46
Хайде бре - ами да издигне българския народ паметник на Османската империя за това спасително въздействие - параинтелектуалците са готови на всякаква интелектуална нелепица, за да се изтрелят в обективите. Нещо като Дъртака на Деян Икебаната.
цитирай
53. shtaparov - Истинската Българска история:
30.07.2011 20:07
анонимен написа:
46.турците са оставили турската баня,турското кафе,баклавите,локумите и други сладкиши,розата.А са ни завладели ...лесно,щом сме толкова кекави...За тях това е било една малка разходка с коне.Не са срещнали никаква съпротива.Минали са като валяк отгоре.Освен в периода 1923-1989 г,сме нямали силна държава...

Турците не са ни оставили банята,а са я получили от нас. В IX в.Княз Борис "Първи" пише в писмата си до папата,че Българите били свикнали още отколе да се къпят всеки ден,всеки Божий ден!!! Кафето не е изобретено от мюсюлмани,а от етиопски християни- мюсюлманите са само негови преносители и наематели. Модата за ежедневно пиене на кафе е навлязла при нас не от Турция /от която всеки свестен Българин се е отвращавал/,а от западна Европа.Розата и сладкишите турците ги заимствали най-вече от нас,но са взели и нещо от арабите и персите. И изобщо не са ни завладели лесно- реално България не е завладяна окончателно дори в 1422г.,когато се установи от най-новите проучвания на доц.Пл.Павлов,че е било завладяно Видинското царство. В 1469г.все още е имало отделни Български автономни зони,управлявани от наши боляри с техните войски,придворни,замъци и типични облека. Едва в началото на 16-ти век автономията на тези зони е частично премахната,и то съвсем нелесно. В анонимен Български летопис от тогава,озаглавен "Второто разорение на България" пише,че фанариотския патриарх наклеветил Българите,че заговорничат и се организират за бунт: "Имаш едни поданици,дето никога не са побеждавани в битка. Нашите гърци воюват с тях над 1000 години и никога не са ги победили! Те се заканват да се вдигнат срещу тебе и да ти вземат царството!..." Тогава Селим I-ви нахлува ненадейно в България с 3 /три/ огромни армии от три страни по време,когато Българите са се отдали на труд и земеделие. Прави масови насилствени потурчвания в Добруджа,Източни Родопи,Албания,Босна и пр.,премахва навреме опасността и ликвидира
почти напълно оцелелите автономии.
цитирай
54. solinvictus - Да така е !Писателите се впуснаха да ...
30.07.2011 20:22
Да така е !Писателите се впуснаха да пишат история (нашата) щото е лесно !Написваш едни фантазии и ...войла!
наскоро придворният на бай Тошо (настоящ масон) написл некакви "хроники" с некакви 15 - 20 Бг държави от Китай до Уралмаш ...
Не знам ако имаш в предвид под понятието "педер" педераст ,ще те подкрепя...но си мисля ,че е най обикновен манаф!
поздрав!
цитирай
55. nestinar - Да така е !Писателите се впуснаха да ...
30.07.2011 20:34
solinvictus написа:
Да така е !Писателите се впуснаха да пишат история (нашата) щото е лесно !Написваш едни фантазии и ...войла!
наскоро придворният на бай Тошо (настоящ масон) написл некакви "хроники" с некакви 15 - 20 Бг държави от Китай до Уралмаш ...
Не знам ако имаш в предвид под понятието "педер" педераст ,ще те подкрепя...но си мисля ,че е най обикновен манаф!
поздрав!

А пък на мен ми прилича повече на женски педераст!
цитирай
56. marinovdm - Колкото- толкова
30.07.2011 20:35
Колкото повече чете човек, толкова по добре. А още по добре е, ако има възможност да прочете колкото се може повече противоречиви становища. Че ни са промити мозъците, промити са. Имам само едно разминаване с автора- не ни е наложен славянския език, а славяните говорят езика на българите.
цитирай
57. argilos - от какво го е спасила ? ОЙ просто ...
30.07.2011 20:57
от какво го е спасила ?

ОЙ просто не се интересува от българите като етнос, а като данъкоплатци, рая ; етносни особености (език, традиции, предания, песни) са за османите, за властта, без значение ! изключение прави само началния принцип за рекрутиране на еничари от задължително не турски етнос.
само в този смисъл - безразличие - ОЙ е благоприятствала за запазването на българския етнос.

всичко останало в политиката на ОЙ е било свързано умишлено или не,
с по-бърза или по-бавна асимилация на етноси включително и българския чрез вливане му към турски или към гръцки език, култура, духовност. към такова претопяване водят:
данъчнаta система в OI, изградена на религиозно-етническа база;
неравностойни цивилно-правни позиции до началото на 19 век, които са също на религиозно-етническа база.
От друга страна именно тази обща съдба за всички (богати или бедни) българи и по време на ОЙ е и "лепилото", спомогнало да се запази това, което наричаме български етнос (за разлика от народа, поданниците на една държава, която включва различни етноси).
цитирай
58. анонимен - mai mai
30.07.2011 20:59
dobre zna4i 6tom sa izbiti prabulgarite ide re4 4e ne sme tiurki ami onia izmisleni slaviani deto sa do6li.da ti e.a p....a maina
цитирай
59. анонимен - mai mai
30.07.2011 21:04
poburkan.vse edno az da si izmislia istoriika i da mi se dade glasnost.az sum 4uval ot jiv 4ovek napulno normalen 4e surbite sa purvite hora do6li ot kosmosa.na avtora mu pojelavam da umre
цитирай
60. nestinar - dobre zna4i 6tom sa izbiti prabu...
30.07.2011 21:05
анонимен написа:
dobre zna4i 6tom sa izbiti prabulgarite ide re4 4e ne sme tiurki ami onia izmisleni slaviani deto sa do6li.da ti e.a p....a maina

Ами все така,или сме турци,или татари,или славяни и т.н.А някои се пишат вече и марсияци!:)
цитирай
61. bogolubie - Ама българите са турци, бе!
30.07.2011 21:12
Така ми каза една циганка миналата година. А ето сега и нашия човек...
Казвам ви това, защото тя ходеше на джамия и сновеше между чедата на исляма. Значи тя оттам беше научила това, а сега бай Ганьо е писал нова история и е станал изразител на ислямските цели.
Кадъна ми беше казала, че ще им сменят имената 10 години преди това да се случи. Тогава не повярвах, но... С една дума малцинствата са повече в час от спящите българи християни. за съжаление! Оня, лудия, казва много верни неща, но нали му се нахвърлят...Той е като бент, но съборят ли го...отиде, та се не видя...
цитирай
62. nestinar - poburkan. vse edno az da si izmislia ...
30.07.2011 21:24
анонимен написа:
poburkan.vse edno az da si izmislia istoriika i da mi se dade glasnost.az sum 4uval ot jiv 4ovek napulno normalen 4e surbite sa purvite hora do6li ot kosmosa.na avtora mu pojelavam da umre

Ти в на Господ работите не се бъркай!
И по-прилично,ако обичаш!
цитирай
63. nestinar - Така ми каза една циганка миналата ...
30.07.2011 21:26
bogolubie написа:
Така ми каза една циганка миналата година. А ето сега и нашия човек...
Казвам ви това, защото тя ходеше на джамия и сновеше между чедата на исляма. Значи тя оттам беше научила това, а сега бай Ганьо е писал нова история и е станал изразител на ислямските цели.

Ами плюла му е в устата!
цитирай
64. svilenov - продажник запази си мнението за ...
30.07.2011 21:34
продажник запази си мнението за себеси следващия път
цитирай
65. анонимен - Тоя постинг е велик!!!
30.07.2011 22:01
Първо, защото те кара да си напънеш мозъка за разлика от тъпите снимки на Йотова, които само замърсяват сайта.
И второ, показва колко идиотско нещо са гласовете - стои си на върха с всичките минуси.
цитирай
66. shtaparov - Поредните "тюркски" глупости
30.07.2011 22:05
Цитирам:
"-Казвате,че славянският език е наложен насила.Как става това?
- Когато се приема християнството,са избити над 100 хиляди българи.Тази религия е наложена насила от Византия.Налага се една азбука,която е на базата на стара писменост,създадена през 4-и век.Прабългарите са използвали друга писменост-тюркските руни.От тях са взети няколко знака и са внесени в азбуката.По времето на Борис I в България се завръщат антите–славянски племена,изгонени от нашите ханове.Те налагат славянския език.И така всички започват да говорят на славянски.По това време хората не са могли да пишат. Ние говорим за азбука,но тогава сигурно 1000 души са могли да пишат.И ако искаш да научиш нещо,ти се налага да говориш на славянски.Това е добър ход на Източната римска империя,за да унищожи България.
- А как оцеляват българите?
- Ами реално ни няма.Второто българско царство си е куманско.Масово прабългарите,които остават да живеят тук,са поставени в много тежки условия– като крепостни селяни,които нямат право да ходят никъде.Плащат данъци, работят като роби.Останалото са кумани,които са заселват тук,както и антите, които се завръщат.Всички династии от Второто българско царство са кумански."

Както виждаме,този Стоян Динков говори откровени глупости,да не казвам лъжи.Владетелите от "Второто" царство са знаели много добре,че са преки потомци на онези от "Първото",а Куманите са били едно от многото древно-Български племена,завръщащи се от изток. Българските руни са толкова тюркски,колкото са тюркски Критските линеари и "Дунавското писмо" на "Културата Винча" /6000-4000 г.пр.Хр./. "Ханове","славянски" език,закрепостени "пра"-Българи- пълна фантасмагория,нямаща покритие в нито един древен документ! Жалко посмешище за сериозните учени и гнусна гавра за устата на злостните врагове на България е този ментак,който не знае,че в езическа България дори и каменоделците са били грамотни! И все за такива хора се намират тълпи от глупави и наивни журналисти,които да им взимат интервюта! Позор!
цитирай
67. nestinar - Първо, защото те кара да си напънеш ...
30.07.2011 22:08
poligor написа:
Първо, защото те кара да си напънеш мозъка за разлика от тъпите снимки на Йотова, които само замърсяват сайта.
И второ, показва колко идиотско нещо са гласовете - стои си на върха с всичките минуси.

Смея да се надявам,че минусите са за зелената глава Динков!
Йотова е творец!Нейният блог е едно от хубавите неща в блогбг!
цитирай
68. solinvictus - Турците били наследници на &quo...
30.07.2011 22:13
Турците били наследници на "грцката империя" хахаха и като такива са я изринали из основи ,а може би не са знаели и едните и другите?
Културата им е типично римска!
цитирай
69. nestinar - shtaparov - Поредните "тюркски" глупости
30.07.2011 22:17
Платено му е Младши!Платеноооо!
цитирай
70. nestinar - Турците били наследници на &quo...
30.07.2011 22:21
solinvictus написа:
Турците били наследници на "грцката империя" хахаха и като такива са я изринали из основи ,а може би не са знаели и едните и другите?
Културата им е типично римска!

Думата турчин за османлиите е имала значение като прост,от долен произход,неграмотен селянин.Точно турците са били по нашите земи,затова се казва турско робство.Османлиите са присъствали по нашите земи,ама с дистанционно,от далече!;)
цитирай
71. oranjevia - Повечето от това...
30.07.2011 22:40
си е чиста спекулация.Така старателно са унищожавали и рушали "братята тюрки" а и христианизиращи ни църковни отци че днес нямаме достатчно сведения и запазени източници за да се твърди ,че сме тюрки ,иранци или местно население/автохтонно/.Запазените надписи на кановете са или на гръцки или в единични бройки и с твърде оскъден текст при това на език при който няма еднозначно мнение какъв е.Пример за това са военно-инвентарните надписи,или някои надгробни надписи-превеждащи се например от ирански езици.А и исторически да се твърди че сме тюрки след като преди държавата със столица Фанагория не е ясно нито от къде идваме нито дали всички идваме от там.Сещам се за онези дето бяха отишли в Иран през 1973г на някакво честване на Персийската империя и на стените на Персепол имало 20 войни .Иранците посочили единия и казали -ето този е българин.
цитирай
72. nestinar - си е чиста спекулация. Така стар...
30.07.2011 22:52
oranjevia написа:
си е чиста спекулация.Така старателно са унищожавали и рушали "братята тюрки" а и христианизиращи ни църковни отци че днес нямаме достатчно сведения и запазени източници за да се твърди ,че сме тюрки ,иранци или местно население/автохтонно/.Запазените надписи на кановете са или на гръцки или в единични бройки и с твърде оскъден текст при това на език при който няма еднозначно мнение какъв е.Пример за това са военно-инвентарните надписи,или някои надгробни надписи-превеждащи се например от ирански езици.А и исторически да се твърди че сме тюрки след като преди държавата със столица Фанагория не е ясно нито от къде идваме нито дали всички идваме от там.Сещам се за онези дето бяха отишли в Иран през 1973г на някакво честване на Персийската империя и на стените на Персепол имало 20 войни .Иранците посочили единия и казали -ето този е българин.

Първите императори на ИРИ,са траки.И гърците не го отричат!!Да не ти пука !Лъжците вече са посочени!
цитирай
73. nestinar - Въобще траките са гръбнака и осн...
30.07.2011 22:54
Въобще траките са гръбнака и основателите на империята!Няма друга логическа възможност!
цитирай
74. nestinar - Траките...
30.07.2011 22:57
Траките са империята!
Казах го и си отдъхнах!
цитирай
75. penchoan - Троянски коне никога не са липсвали ...
30.07.2011 23:09
Троянски коне никога не са липсвали в българската история. Толкова е отвратително, че не си струва да се коментира. Въпросът е кой плаща за подобни публикации-провокации? Най-вероятно среди от Турция.
цитирай
76. tomov8 - Сравнение
30.07.2011 23:13
А защо не направим сравнение между Турската империя и арабите на иберийския полуостров, които са създали университети, библотеки, училища. Къде е турската култура, наука, просвещение, ренесанс? Османската империя нито е обогатила културно териториите, които е завзела, а напротив - върнала е народите с векове назад. Предположенията на автора за бъдещата съдба на българите, ако не са били превзети от османците са меко казано смехотворни. В историята няма "какво би било, ако..". Историята борави само със вече случили се събития, но това един лаик и платен лакей като г-н Стоян Динков едва ли осъзнава. Г-н Динков като е такъв фен на Турция нека порови в речника и да види значението на думата "измекяр".
цитирай
77. nestinar - Троянски коне никога не са липсвали ...
30.07.2011 23:24
penchoan написа:
Троянски коне никога не са липсвали в българската история. Толкова е отвратително, че не си струва да се коментира. Въпросът е кой плаща за подобни публикации-провокации? Най-вероятно среди от Турция.

Оо,тук кандидати много!Защо не и Русия или Гърция или...
цитирай
78. анонимен - Омуртаг Опулев
30.07.2011 23:33
Nести , ти си от агитката на Спародоко - ентусоастите и любителите....
МАНОЛ ГЛИШЕВ ШЕ ВИ ОПРАВИ ВАС...ПОДКРЕПЯМ ТЕОРИЯТА НА Г-Н СТОЯН ДИНКОВ!
цитирай
79. nestinar - А защо не направим сравнение между ...
30.07.2011 23:35
tomov8 написа:
А защо не направим сравнение между Турската империя и арабите на иберийския полуостров, които са създали университети, библотеки, училища. Къде е турската култура, наука, просвещение, ренесанс? Османската империя нито е обогатила културно териториите, които е завзела, а напротив - върнала е народите с векове назад. Предположенията на автора за бъдещата съдба на българите, ако не са били превзети от османците са меко казано смехотворни. В историята няма "какво би било, ако..". Историята борави само със вече случили се събития, но това един лаик и платен лакей като г-н Стоян Динков едва ли осъзнава. Г-н Динков като е такъв фен на Турция нека порови в речника и да види значението на думата "измекяр".

И аз така бих го посъветвал!
цитирай
80. nestinar - 78. анонимен - Омуртаг Опулев
31.07.2011 00:05
анонимен написа:
Nести , ти си от агитката на Спародоко - ентусоастите и любителите....
МАНОЛ ГЛИШЕВ ШЕ ВИ ОПРАВИ ВАС...ПОДКРЕПЯМ ТЕОРИЯТА НА Г-Н СТОЯН ДИНКОВ!

А ти Пулю, знеш ли на какво е равен един ГЛИШ!?
цитирай
81. reader1 - Колко ли са се изръсили хората на Ахмет Давутоглу ?!?
31.07.2011 00:08
Има един друг писател ( "историк" ) - Николай Панайотов, който написа книга за да докаже, че местното ( древнотракийско ) население от Варненската цивилизация в района на Провадия са първите евреи . И сценарий за научно-популярен филм се опита да пробута на големите световни телевизии. По варненската ( ТИМ ) телевизия М-SAT даже излъчиха едно филмче. И за всичко това плащаше М.Чорни.
А сега този писател ,Стоян Динков, иска да ни убеди, че Османската империя ни била спасила...
И сякаш намеква, че не лошо да ни спасява пак. Както спасява в момента Сев.Кипър .
Колко ли са се изръсили хората на Ахмет Давутоглу ?!?
Ето един цитат и коментарите са излишни :
" Желаем един нов балкански полуостров, който ще се основава на политическите ценности, на икономическата взаимозависимост, на сътрудничеството и на културната хармония. Всичко това е било осигурено в османските Балкани.Ние ще възродим това време, историята на османските Балкани е била успешна и сега трябва да възкресим полуострова. " - Ахмет Давутоглу
цитирай
82. tihatavoda - Статията преследва определени цели и засега ,няма причина , да не ги постигне .
31.07.2011 00:57
Очевидно България не е завоювана от турците . Щеше да има битка . Щеше да се чуе ,че някой, някъде се е съпротивлявал . Патриарх Евтимий не е държавник . За да заемат перспективни позиции на Балканите службите на заинтересованите държави не са пестели и не пестят средства , и като се почне от Паисий , Иречек и Златарски , та до Мутафчийска , Димитров и Първанов ,все някой дърпа конците на "историците" ни .Това се отнася и до " историците " от този форум . Кой може да достигне до извода ,че славянските думички "земля и небо , звяр и природа " са въведени насилствено и ако е така , чия кауза защитава авторът ?
цитирай
83. nestinar - 03:44 - сенсанс от: анонимен За ...
31.07.2011 08:25
03:44 - сенсанс
от: анонимен За постинг: Османската империя спаси българския народ
Поради што се срамиш да се наречеш Българин???........отрепка!
цитирай
84. nestinar - сенсанс
31.07.2011 08:29
Той е българин,но се е хванал за турския клон!
Нито е първия,нито ще е последен!
цитирай
85. solinvictus - хванал се е за тасът. . . и чака ибр...
31.07.2011 10:26
хванал се е за тасът...и чака ибрикЪт!
Точно така ,трябва да се дава гласност на такива недоразумеия глишефски и прочие папагали!
Между другото те(туркските теоретици ) ако премахнат тая безмислицата ,че сме турки с какво биха я ЗАМЕНИЛИ ?
цитирай
86. demokrat63 - Поредното безобразие. Ако беше ...
31.07.2011 10:27
Поредното безобразие. Ако беше казал, че в момента Турция е една империя, която като САЩ се крепи на долара и им се вижда края, бих го разбрал. И след това да направи връзката на живеещи в европейскта част и тези от другата страна на проливите с нас бих се съгласил. Но да са ни спасили си е аправо наглост. След акто са ни спасили имам само един въпрос. Къде са царската и патриаршеската библиотека?!. Нали ако са ни спасили това е първото което трябва да съхранят. Леле мале какви нагледци и навлеци има в стрната ни- просто да не повярва човек.
цитирай
87. nestinar - Има един друг писател ( "ис...
31.07.2011 10:45
reader1 написа:
Има един друг писател ( "историк" ) - Николай Панайотов, който написа книга за да докаже, че местното ( древнотракийско ) население от Варненската цивилизация в района на Провадия са първите евреи . И сценарий за научно-популярен филм се опита да пробута на големите световни телевизии. По варненската ( ТИМ ) телевизия М-SAT даже излъчиха едно филмче. И за всичко това плащаше М.Чорни.
А сега този писател ,Стоян Динков, иска да ни убеди, че Османската империя ни била спасила...
И сякаш намеква, че не лошо да ни спасява пак. Както спасява в момента Сев.Кипър .
Колко ли са се изръсили хората на Ахмет Давутоглу ?!?
Ето един цитат и коментарите са излишни :
" Желаем един нов балкански полуостров, който ще се основава на политическите ценности, на икономическата взаимозависимост, на сътрудничеството и на културната хармония. Всичко това е било осигурено в османските Балкани.Ние ще възродим това време, историята на османските Балкани е била успешна и сега трябва да възкресим полуострова. " - Ахмет Давутоглу

http://nestinar.blog.bg/history/2011/07/05/planyt-evria-ili-premahvane-na-poslednite-ostatyci-ot-bylgar.777151
цитирай
88. анонимен - do stoqn dinkov
31.07.2011 12:43
stoqne,stoqneee,dava6 li maika i sestra na turska vqra,DAVAM gi ,davam gi vednaga,samo ne mi se4ete,racete,krakata i nemi izbojdaite o4ite....i si gi vzeha turcite i si gi zavedoha v anadola...,a na6 stoqn im maha6e s ra4i4ka,podritva6e kama4eta i toku si opipva6e palnite DJOBOVE..,ne 4e toi e edinstveniq,ama...GOSPOD si znae rabotata!
цитирай
89. ramus - Както си върви по правило...
31.07.2011 12:44
..коментарите към всеки постинг са израз на нивото на четящите ги. И това ниво ясно си личи.
Смешно и иронично е, толкова много хора всъщност са подвластни на предварителните постановки които са заучили и заимствали наготово. И че матричната идеологична машина си работи и нейната функция не е да да промива мозъци. Въпроса е, че на мравките им е потребно да имат готова идеология с която да си обяснят... дори произхода си... Като няма стойност в сегашен момент, като нямат идея кои са според толкова простия момент СЕГА, се търсят какви ли не "извори" и кладенци, да се донесе вода за приказките дето толкова народ им е потребно да си съчиняват за да живеят според тях.
Едни взимат приказките за исус за истина, други - за тангра, трети - за буда, четвърти - за аллах... или пък йехова. Пети се мерят по цвета на кожата, шести - според "произходи някакви", четвърти - според раса някаква си, седми - според настоящата си принадлежност някаква. И на всеки му трябват толкова елементарната ПРИНАДЛЕЖНОСТ някаква, за да се дефинира някак си КОЙ Е ТОЙ.
От хилядолетия човешките мравки живеят според приказки - обикновени детски приказки, които самите те от приказки ги превръщат в религии и идеи кой и какъв е света. И всичко е за толкова елементарната и проста ЧОВЕШКА ИДЕНТИЧНОСТ.
Да си мравка в мравуняка е естествено. Много мравки, и мечтаят вечно за една вяра, за една приказка, за една държава, за една култура - никой, нищо и никога да не "руши" общия им сън - за мирно съществуване и сладко сънуване на "щастие" и размножаване на мравуняка навсякъде сякаш е вечен...
Сякаш е вечен...
Самата идея някой да търси заместители на себе си в история, във вяра, във идеология каквато и да е - значи му липсва отвътре именно това - КОЙ Е ТОЙ. Щом го няма отвътре, той го търси отвън - от "другите", от приказките, от готовите идеологични и доктринални матрични системи. Самата идея някой да си търси КОРЕНА е толкова показателна КАКВО МУ ЛИПСВА ИМЕННО В ТОЯ МОМЕНТ.
Простата липса на това КОЙ СЪМ
цитирай
90. анонимен - да ти имам приятелите
31.07.2011 12:54
Макгахан свидетелства:

"В пловдивския, сливенския и търновския окръзи, а така също в съседните места, на които обърнах особено внимание, казва той, има изгорени досущ или отчасти 79 села, без да говорим за многобройните разграбени села. И така, пропаднали са до 9000 къщи, а като смятаме във всяка къща средно число по 8 души, излиза, че 72 000 човешки създания са останали без покрив. Убити според моята сметка има до 10 984. Разбира се, че много още има убити по полето, големите пътища и горите, но за тях не са останали положителни сведения. Затова мисля, че общата цифра на убитите достига до 15 000 души. Сетне са умрели много хора от болести, затвори и пр. Фактове за позорно оскърбление на жените срещаха се на всяка стъпка така много, щото не мога да ги приведа всичките...”

За клането в Батак

"Гледано от нашето място, Батак напомняше нещо сходно с развалините на Херкулан или Помпей - написал Макгахан. - Не беше оцелял нито един покрив, нито една стена. Всичко беше маса от развалини, сред които се издигаше и достигаше до нас дълбок, оплакващ стон, подобен на оплакването, с което ирландците изпращат своите мъртъвци. Стонът изпълваше малката долина и се възнасяше във вой. По-късно, когато влязохме в градчето, ние разбрахме този звук. Отново погледнахме грамадата от черепи и скелети пред нас. Забелязахме, че всички те са малки и че парчетата облекло, смесени между тях и пръснати наоколо, бяха части от женски принадлежности. Тогава всички те са били жени и момичета.

От седлото на коня преброих над сто черепа, без да включвам тези, скрити под другите кости на страхотната грамада, нито тези, разпилени надалеч из нивите. Почти всички черепи бяха отделени от останалата част на костите, почти всички скелети бяха без глави. Тези жени до една са били обезглавени..."

Макгахан не се поколебал да опише и потресаващата картина, посрещнала го в черковния двор.

"Това беше ужасяващо зрелище - зрелище, което ще ни преследва цял живот... малки бебешки ръчички, протегнати, сякаш мол
цитирай
91. nestinar - До 90. анонимен - да ти имам приятелите 12:54
31.07.2011 13:05
Преди да попадне под турско робство Българтя е наброявала около 4,5 милиона души,колкото и Англия по това време.
След Освобождението,България пак 4,5 мил.а Англия над 45милиона души!
цитирай
92. demokrat63 - Nести, ти си от агитката на Спаро...
31.07.2011 13:06
анонимен написа:
Nести , ти си от агитката на Спародоко - ентусоастите и любителите....
МАНОЛ ГЛИШЕВ ШЕ ВИ ОПРАВИ ВАС...ПОДКРЕПЯМ ТЕОРИЯТА НА Г-Н СТОЯН ДИНКОВ!

Извинете Вие в ред ли сте- случайно да не сте си взели хапчето- онова розовото:)
цитирай
93. nestinar - Nести, ти си от агитката на Спаро...
31.07.2011 13:10
demokrat63 написа:
анонимен написа:
Nести , ти си от агитката на Спародоко - ентусоастите и любителите....
МАНОЛ ГЛИШЕВ ШЕ ВИ ОПРАВИ ВАС...ПОДКРЕПЯМ ТЕОРИЯТА НА Г-Н СТОЯН ДИНКОВ!

Извинете Вие в ред ли сте- случайно да не сте си взели хапчето- онова розовото:)

Т@зи си е залупен/a лумпен/a!
цитирай
94. demokrat63 - Преди да попадне под турско робство ...
31.07.2011 13:15
nestinar написа:
Преди да попадне под турско робство Българтя е наброявала около 4,5 милиона души,колкото и Англия по това време.
След Освобождението,България пак 4,5 мил.а Англия над 45милиона души!

Докато има такива като Вас мога само да чета и без да пиша. Поздравления за информацията- изпреварихте ме:)А този факт е очеваден
цитирай
95. nestinar - Преди да попадне под турско робство ...
31.07.2011 13:18
demokrat63 написа:
nestinar написа:
Преди да попадне под турско робство Българтя е наброявала около 4,5 милиона души,колкото и Англия по това време.
След Освобождението,България пак 4,5 мил.а Англия над 45милиона души!

Докато има такива като Вас мога само да чета и без да пиша. Поздравления за информацията- изпреварихте ме:)А този факт е очеваден

Приятен следобед и да е с много усмивки!
цитирай
96. bogolubie - ramus,
31.07.2011 15:24
гледаш твърде философски на нещата, но и малко по животински не искаш да знаеш потеклото си, а само да вегитираш днес за утре. Има и Христос, има и вечен живот, но той не е за животинския вид, а за духовните човеци.
Бъди благословен!
цитирай
97. ramus - боголюбие...
31.07.2011 23:42
значи много благодаря за това как ме виждаш и как си ме представяш, как ме оценяваш - ама пак според твоята си внедрена в теб идеологическа постановка. И дори не е твоя, а според библейските детски приказки за света, хората и човек някой си - един някой си... А според същата тая приказка теб те няма никакъв в нея. Ти в нея си никой и нищо. В тая приказка ти въобще не съществуваш за вселената... Само си придаваш важност, че някой си те бил създал, че си имал грехове и че с тях си се дори родил, после да се пречистваш, да молиш за прошка някой или нещо си, дето вече отдавна те е създало. Това върви само за деца. И е съвсем ясно кои ще вземат това за ИСТИНА и РЕАЛНОСТ.

И с "българските приказки", дето всякакви фенове на една или друга версия, и те ги няма никакви в приказките им.
И смешното е че наричат всички версии с претенциозната дума ИСТОРИЯ. А това е наука, колкото луната е велосипед. ИСТОРИЯ НИКОГА не е и няма да е наука - именно заради важността й спрямо тия, за които им трябва да се мерят КОИ СА ТЕ.
Нито "историческите т.н. ЛЕТОПИСЦИ", нито тия, дето ще ти "четат" и интерпретират" ще са лишени от пристрастност някаква, според толкова много неща - и едните и другите ще са винаги вкопчени към някаква си постановка зависима от времето, мястото и принадлежността им към групови идеологични приказки...
И е толкова смешно как за предварително приети постулати според една или друга "фенска група" са толкова наивни и елементарни в пристрастията си според които те самите са приели да се ИДЕНТИФИЦИРАТ. И това че нещо се било учило, че било "установено", че било "прието" - всичко това се нарича 'КОНСЕНСУСНА ИСТИНА". А всеки от феновете претентида неговата да е "истинска". А всъщност целта на горната договорка, е КОНСЕНСУСА, а не истината. Защото за да формира принадлежност, се измисля и поредната приказка за децата - от деца, за деца.
Във всяка държава, нация или народност, се създават от хилядолетия "подходящите" приказки, с които да се регулира и да върви "груповия живот". Това им е смисъла - да формират принадлежност към съответната група. Именно така се заражда и междугруповата омраза - пак заради консенсуса. Именно - между феновете и поддръжниците на една или друга приказно идейно описание в което те са вкопчени само и само защото чрез него се дефинират КОИ СА ТЕ.

Идентификацията чрез принадлежност към група е специфичен и сравнително прост вътрешно-психичен феномен. При животните е сведен до първични невронни връзки и най-общо се нарича "ИМПРИНТИНГ". Има го при всички бозайници и птици, дори насекоми. Така се формира, регулира и протича при тях груповия им живот. И при човека е същото в основата си, разликата е само в усложненото проявление - психичните процеси на ИЗЖИВЯВАНЕТО, фантазията, въображението и конструирането чрез тях на вътрешна образна реалност. Та докато е налице неосъзнаване, поведението на всеки човек е значително по-близко до животинското поведение, само дето е оцветено с разни боички, свързани с изживяването, измислянето и въображението.

Като те няма никакъв в сегашния момент, се компенсира да се търсиш в нещо, дето му казваш КОРЕН... Няма кой да се замисли поне малко, че т.н. КОРЕНИ, дето си ги търсите са толкова измислени и напълно лишени от каквото и да е чисто практическо значение. Обаче като липсва самооссъзнаването с него липсват и адекватната самооценка, самозначимостта... Като ги няма тия, липсващата самооценка се замества с тая, идваща от групата за теб. Правиш някого важен в собствените си очи и очакваш той да ти каже че за него си нещо. Като липсва самостойността, се замества с тая идваща от групата - те да ти кажат, да си стойностен с нещо за тях - това е превърнато в социален идеал - винаги нещо да е за групата, та според групата да си "НЯКАКЪВ".

А всъщност:
Важното е ЧОВЕКА КОЙ Е СЕГА. Като го няма никакъв, като е незначителен, като вътре в него живее една празнота и внедрена матрична нищожност, се търсят разни ВЕЛИКИ идеи и приказки - за да може да се вкопчи и да се припознае според нещо "велико" - каквото и да е. Това са най-общите принципи на "компенсиращите психични механизми". Толкова е просто - човека винаги стреми онова, което му липсва - за да компенсира липсата той измисля обекти, които да желае, да иска, да стреми, да притежава и така да получи напълно неосъзнато липсващите му вътрешни "недостатъчности". Принадлежността към група е само разпространена друга разновидност на същата вътрешна потребност, идваща от неосъзнатостта на типичната средностатистическа матрична единица.

Всичко това са само фрагменти от матрични принципи, на които се формира матричния групов живот. А иронията е, че в горния коментар, някой дори се нарича "духовен". Само дето е пак според духовната му приказка. И пак според същата ирония, той по тая си приказка се мери че "не бил животно"...
Просто няма кой да мисли - вкоренените заложени матрични идеологии, дето се учат в училище са именно онова, което формира груповата нагласа - и т.н. ТУРСКО РОБСТВО е мъничък елемент от същото. Само дето нито робство е имало, нито кръвния данък... Прочетете нещо от книгата ЯТАГАН И МЕЧ на Токораз Исто.
А клането в Перущица и Батак защо някой не прочете как, защо и откъде се появява. И че в него има нещо, което е ужасно неудобно за патриотите - една ужасна срамна наша си българска "тайна". И тя е написана тук там. Но никой няма да обърне внимание. Никой няма и след това да обърне внимание и на "отмъщението" на перущинци и батачани, надхвърлящо по жестокост насилието извършено спрямо тях. Само да кажа, че всичко това не е между "турци и българи", както се представя от пропагандата. Всичко това се случва с специфичен исторически много широк контекст - ама никой това не го интересува. Важното че някои си патриоти са измислили предварително кое какво било, как се случило... и така се учи, щото за определени интереси в даден исторически момент, това е вид консенсус. КОНСЕНСУС, а не истина. Именно заради консенсуса едни неща винаги ще се премълчават и умаловажават, а други ще се възвеличават и изтъкват. Истината всъщност никой не го интересува - все заради пристрастности и интереси. И всички участвате в тая сделка - на консенсуса против истината. Защото заученото и приетото никога не са истина. Истината е едно измислено понятие, една абстракция за тия, дето са си поставили за цел да я "ТЪРСЯТ". Щото им липсва отвътре... и те я търсят отвън.

В тая тема най-честите залитания са между "ТЮРКИ" и ТУРЦИ. А това няма нищо общо. И е написано в горния текст и тук-там в някои коментари. Ама тия, които са си останали с наученото в училище си мелят и си пишат колко са убедени в правотата си. А са просто обикновени вярващи с претенции че "знаят" истината. Колкото един библейски християнин си нарича неговите приказки с думата ИСТИНА.
цитирай
98. анонимен - ТИ СИ ЛУД БЕ
31.07.2011 23:44
АБЕ КАКЪВ ПИСАТЕЛ СИ ТИ БЕ ЕЙ,ТИ СИ СРАМ ЗА БЪЛГАРИЯ..КАКВО ЩЕ КАЖЕШ ЗА КРЪВНИЯ ДАНЪК ,КАКВО ЩЕ КАЖЕШ ЗА ХИЛЯДИ БЪЛГАРКИ ОТВЛЕЧЕНИ В ТУРЦИЯ.КАКВО ЩЕ КАЖЕШ ЗА ХИЛЯДИТЕ БЪЛГАРИ ИЗКЛАНИ КАТО ЖИВОТНИ ОТ ТУРЦИТЕ .ХИЛЯДИ ИЗГОРЕНИ И УНИЩОЖЕНИ СЕЛА.КАКВО СА ОСТАВИЛА ОСМАНЛИИТЕ В БГ БЕ,САМО ДЖАМИИ.ТИ СИ ЛУД ПРЕДАТЕЛ ИЛИ И НАТЕБЕ ТИ НАПЪЛНИХА ДЖОБА И ЗАПОЧНА ДА БОГОТВОРИШ ТУРЦИТЕ.ИДИОТ ГАДЕН
цитирай
99. nestinar - АБЕ КАКЪВ ПИСАТЕЛ СИ ТИ БЕ ЕЙ, ТИ СИ ...
01.08.2011 00:27
анонимен написа:
АБЕ КАКЪВ ПИСАТЕЛ СИ ТИ БЕ ЕЙ,ТИ СИ СРАМ ЗА БЪЛГАРИЯ..КАКВО ЩЕ КАЖЕШ ЗА КРЪВНИЯ ДАНЪК ,КАКВО ЩЕ КАЖЕШ ЗА ХИЛЯДИ БЪЛГАРКИ ОТВЛЕЧЕНИ В ТУРЦИЯ.КАКВО ЩЕ КАЖЕШ ЗА ХИЛЯДИТЕ БЪЛГАРИ ИЗКЛАНИ КАТО ЖИВОТНИ ОТ ТУРЦИТЕ .ХИЛЯДИ ИЗГОРЕНИ И УНИЩОЖЕНИ СЕЛА.КАКВО СА ОСТАВИЛА ОСМАНЛИИТЕ В БГ БЕ,САМО ДЖАМИИ.ТИ СИ ЛУД ПРЕДАТЕЛ ИЛИ И НАТЕБЕ ТИ НАПЪЛНИХА ДЖОБА И ЗАПОЧНА ДА БОГОТВОРИШ ТУРЦИТЕ.ИДИОТ ГАДЕН

Бил пРЕДСЕДАТЕЛ. или не знам къФ НА ЗЕЛЕНИТЕ .Никакво гласуване, за тях,докато не го сменят!!
цитирай
100. nestinar - 97. ramus - боголюбие... 31.07 23:42
01.08.2011 00:29
При нас е рзделяй и владей!
цитирай
101. terciman - Дивно е! Всички вие са насочени към миналото. Никой не гледа към бъдещето))
01.08.2011 15:13
Аз прочетох всички коментари. Изненадващо това е, щото нито един от коментаторите не се изисква о какъв евро-азиатски съюз се говори авторът на статията!
Что за Евроазиатский союз? В какъв состав негова екипа?
Или вот этот тезис:
"- Има ли полза България от едно сближаване с тюркската общност?"
Има ли полза Турция от толерантност към вътрешни си национални малцинства?
Почему бы туркам не поучиться толерантности к грекам, армянам и курдам?
И обязательно повесить всех собак на Россию (и на Маздини, но он давно умер).
Россия стравила закадычных друзей, развалила такую прекрасную Оттоманскую империю.
цитирай
102. анонимен - 98. Нека историците си кажат дум...
01.08.2011 17:30
98. Нека историците си кажат думата. Може пък историята,която сме учили преди 1989 г,да не е вярна.Тогава всичко беше идеологизирано. Кой от нас е живял по турско време,за да е сигурен имало ли е или нямало турски насилия над нас българите? Откъде да знаем как са били нещата? Може пък турците да не са извършили това в което ги обвиняват. Настроени сме малко расистки към тях. И нали знаете,като кажеш на някой "негър" или "черен" и край.Правиш го по-черен от дявола. Но има и национална пропаганда и конкуренция между балканските народи.Всеки гледа да очерни комшиите си и изкара себе си ангел със знатен,древен произход.Да не бързаме да обвиняваме турците без категорични доказателства.
цитирай
103. nestinar - 98. Нека историците си кажат дум...
01.08.2011 18:42
анонимен написа:
98. Нека историците си кажат думата. Може пък историята,която сме учили преди 1989 г,да не е вярна.Тогава всичко беше идеологизирано. Кой от нас е живял по турско време,за да е сигурен имало ли е или нямало турски насилия над нас българите? Откъде да знаем как са били нещата? Може пък турците да не са извършили това в което ги обвиняват. Настроени сме малко расистки към тях. И нали знаете,като кажеш на някой "негър" или "черен" и край.Правиш го по-черен от дявола. Но има и национална пропаганда и конкуренция между балканските народи.Всеки гледа да очерни комшиите си и изкара себе си ангел със знатен,древен произход.Да не бързаме да обвиняваме турците без категорични доказателства.

Преди да попадне под турско робство Българтя е наброявала около 4,5 милиона души,колкото и Англия по това време.
След Освобождението,България пак 4,5 мил.а Англия над 45милиона души!
Това малко доказателство ли ти се струва!?
цитирай
104. анонимен - Ами то и в 1989г българите бяха 9 м...
01.08.2011 19:54
Ами то и в 1989г българите бяха 9 милиона,а сега сме към 6+1 млн цигани и турци. Сега пак турците ли са виновни,че се топим като мартенски сняг? Очевидно това ни е заложено.Аз съм срещал данни за 1,5 млн българи и англичани. 4 милиона не знам коя страна е имала тогава освен Китай може би?
цитирай
105. buba4ko - буба
01.08.2011 20:57
Искам да припомня част от историята ни - България и Византия може би 500г са се били нон-стоп и нито ние, нито те са ни асимилирали. факт!!!
Но има една супер дебела подребност...България и Византия въпреки жестоките войни, са се били доста толерантно и често са си помагали.
Много често български владетели са вземали ромейки за жени и обратното!!! т.е. между Бг и Византия е имало доста близки отношения.

А как постъпват турците, някой знае ли?
Четох наскоро как първата работа на ордите на исманската империя когато завладяват България е била...ДА ИЗБИЕ ВСИЧКИ БОЛЯРСКИ РОДОВЕ!!! т.е. всички по кадърни и напредничави хора са били изклани + потеклото им!

Разбирате ли? Византия и българия са разменяли жени и са живели, а турците идат и ИЗБИВАТ ВСИЧКИ ЗНАТНИ РОДОВЕ. ДО КРАК!!!

Затова най-черния период е бил когато идат турците, тогава над 1/6 от населението е било избито, най-вече това което е отказало да приеме исляма.

има ли нужда от коментар?
требе си ****** за да мислиш че това ни се е отразило добре...да, има доза истина, но реално това не е така.
цитирай
106. nestinar - Ами то и в 1989г българите бяха 9 м...
01.08.2011 23:30
анонимен написа:
Ами то и в 1989г българите бяха 9 милиона,а сега сме към 6+1 млн цигани и турци. Сега пак турците ли са виновни,че се топим като мартенски сняг? Очевидно това ни е заложено.Аз съм срещал данни за 1,5 млн българи и англичани. 4 милиона не знам коя страна е имала тогава освен Китай може би?

Ето малко данни за числеността на населението по нашите земи през вековете.
По проф. Кеннех (в млн):
400 г. 5
650 г. 3
1000 г. 5
1200 г. -
1340 г. 6
1500 г. 4,5

http://byzantion.ru/
цитирай
107. horos - Поздравление за статията!
02.08.2011 00:43
Ако ме четете мен, ще видите, че авторът е прав.
цитирай
108. anonymousbulgaricus - Не се заигравайте в демографската ...
02.08.2011 09:09
Не се заигравайте в демографската тема. Нищо свестно няма да излезе от там по съвсем обективни причини. Още повече, че няма сравнимост между този любим на много хора пример между англичани и българи (най-малкото сравнете предходни периоди, когато българите са доста повече за сметка на англичаните - тренда е различен, факторите влияещи върху демографията са различни, началните и крайни резултати също, а и изходните данни). Твърденията на Гандев за демографските загуби на българите в периода на завоюването са отхвърлени още с тяхното появяване. Самият той във второто издание на студията се коригира, намалявайки загубите с 50% почти от първоначално дадената от него цифра.

Авторът на статията е неграмотен, поне в сферата на историята и манипулативен по съдържанието на статията, защото от едно верен исторически факт - че българската народност преди завоюването е разпокъсана, има тежки демографски загуби от чума, татари, уморци, междуособни войни, вихрят се ереси, българските княжества на север от Дунав се опитват да се еманципират, Родопите и Македония са трайно загубини прави историческа проекция, че в резултат на това българите са щели може би да изчезнат и т.н..... Този тип съждения са глупости, както е глупост и съждението, ако не бяха османците сега щяхме да сме по население като англичаните.

За другите му "смели" исторически изводи и позоваване на факти въобще не ми се говори, типичен пример е за това как не трябва да се работи с исторически материал и фактология! За съжаление това се отнася и за доста от пишещите и коментиращите - вкл. и в тази тема. Те не правят нищо друго, освен да обърнат махалото на другата страна и пак манипулативно използвайки извадени от контекст исторически факти да си повтарят едно и също... Историческата истина не е равна на войнстващ национализъм, както и обратното!
цитирай
109. stanemirkata - Може да са ги донесли,
02.08.2011 12:13
анонимен написа:
46. турците са оставили турската баня,турското кафе,баклавите,локумите и други сладкиши,розата. А са ни завладели много лесно,щом сме толкова кекави много ясно.За тях това е било една малка разходка с коне.Не са срещнали никаква съпротива.Минали са като валяк отгоре.Освен в периода 1923-1989 г,сме нямали силна държава през друго време.

но не са ги измислили. Всичко, което са донесли турците са заимствали от арабите. Забелязал съм, че многото мускули съжителстват с малко алъл и обратното. Изключенията само потвърждават това. Та в тази връзка, когато турците завладяват България, Оксфордският университет е бил на повече от двеста години. Не случайно отговорните длъжности в империята са се заемали от чужденци, завършили висши училища и военни академии извън Турция.
Все пак на турска сметка се водят няколко изобретения - калдъръма, джамликена, клозетното клекало и панерсикиша.
цитирай
110. djovana38 - Има и голяма доза истина!
02.08.2011 13:13
. polugor - Съвсем вярно е това.
30.07 10:05
Пет века турско владичество се преодоляха от народа за кратко, значи не е било толкова ужасно.
а 50 години комунизъм унищожиха всичко.
Комунистическото робство е ужасно, не турското.
цитирай
цитирай
111. shtaparov - Браво!
03.08.2011 01:00
nestinar написа:
Платено му е Младши!Платеноооо!

Браво,много добре!
цитирай
112. анонимен - Погледнете на османското присъ...
03.08.2011 10:18
Погледнете на османското присъствие по тези земи от друга гледна точка.През тия 5 века българите са нямали своя армия,не са били викани за войници. Само турците са воювали и давали многобройни жертви,а ний не сме участвали в тези войни в Европа,Азия и Африка.Живели сме в мир и разбирателство с турците чак до 19 век. Населението(и българи и турци) силно е намаляло от унищожителните чумни епидемии.
Нашите търговци са имали огромния пазар на Османската империя и след освобождението,икономиката ни колабира по тая причина.Първата ни жепе линия Русе-Варна е построена още по турско време.Благодарение на турското завладяване на Балканите сме запазили Южна и Западна България,а иначе щяхме да загубим сегашната си столица.Която щеше да бъде провинциалвн сръбски град.
Защо демонизирате толкова турците? Вече цяла година по Битиви и Новата се въртят турски филми и както сами можете да се убедите с очите си турците са съвсем други хора от нашите митологизирани представи за тях. Виждате,че са едни цивилизовани хора живеещи в модерна и уредена държава.За разлика от хаоса и беззаконието в които живеем ние.Произвеждат всичко от телевизори и елуреди до коли,автобуси и военни самолети.Както виждате и от филмите им са едни съвсем нормални хора.
А вий си плюйте колкото щете. Може би плюят тези,които съсипаха индустрията и икономиката на България в последните 20 години.За да отклонят вниманието от себе си и избягат от всякаква отговорност и справедливо наказание. Затова трябва да изкарат турците по-черни от дявола.За да не си задаваме неудобни въпроси.Как така живеят по-добре и имат стабилна държава? Кой у нас разруши всичко,а сега разтяга локуми и ни праща за зелен хайвер?
цитирай
113. boil456 - Две кратки препоръки: 1. Авторът ...
04.08.2011 07:46
Две кратки препоръки:
1. Авторът (ако е достоен и честен човек) да изтрие тези "писания" и да закрие акауната си тука.
2. Да се "гръмне символично" след като е изпълнил стъпка 1.
П.С. Възможността да "емигирира далече от Нета", е също добра.
цитирай
114. анонимен - Но защо? О, превелики ичиргу боиле! ...
04.08.2011 14:10
Но защо? О,превелики ичиргу боиле! Темата е много добра.Нека всеки сподели мнението си за османското присъствие по тези земи.
цитирай
115. анонимен - DO 113
04.08.2011 22:51
1- AVTORAT (AKO E DOSTOEN....) - ???? ALOOOO...ZA KAKVO DOSTOINSTO GOVORIW , TUK ,I ZA TOZI -POMIIA.... 2-TOI NIAMA DA SE GRAMNE, TOI E NAIASNO, SAS SEBESI...NIE BALGARITE NE SME NAISNO SAS SEBESI, 4E TAKIVA -IZRODI OKOLO NAS SAWESTVUVAT, I DOPUWAME..
цитирай
116. bserafimova - И защо препубликувате статията на този писател-романист?
09.10.2011 00:43
За да го направите по-лесно откриваем чрез интернет?
Ами той това иска: платили са му и сега "хвърля поредното противобългарско оръдие".
Веднага всички помаци, турци, мюсюлмани ...се радват и тръбят колко е била демократична отоманската империя.
Сваляйте веднага тая глупост от интернет.
Срам.
цитирай
117. анонимен - История
29.01.2012 22:48
Браво на автора! Има и смели хора, които казват и пишат истината.
цитирай
118. анонимен - А ето и една от лъжите на Динков:
05.02.2012 13:03
анонимен написа:
Браво на автора! Има и смели хора, които казват и пишат истината.

http://www.pravoslavieto.com/history/09/852_sv_tsar_Boris/52_roda.htm
Ето самият текст в поправен български превод:

Глава ХVІІ. И тъй, разправяйки как сте възприели по Божия милост християнската вяра и как сте направили така, че да се покръсти целият Ви народ, как обаче ония, след като били покръстени, въстанали единодушно с голямо ожесточение против Вас, като твърдели, че не сте им дали добър закон и искали да убият и Вас и да си поставят друг княз, и как Вие, подготвени срещу тях със съдействието на Божията сила, сте ги надвили от великия до незнатния и сте ги държали пленени в ръцете си, пък и как от тях всички първенци и велможи с всичките им синове били избити с меч, а средните или низшите не претърпели никакво зло, Вие желаете да знаете относно ония, които са лишени от живот, дали имате грях заради тях. Но това във всеки случай не е извършено без грях и не е могло да стане без вина от Ваша страна, щом синовете, които не са участвали в замисъла на своите родители и не са били изобличени, че са дигнали оръжие против Вас, са били избити невинни заедно с виновните.

Понастоящем класическият академичен български превод на "Отговорите", неоспорен и меродавен през последните десетилетия и до ден днешен, е дело на Димитър Дечев. Публикуван е в 1939 г., а след това цитиран многократно и използван като "извор" във всички авторитетни издания, в "Латински извори за българската история" (1960), а напоследък излезе и в самостоятелна книга (заедно с Посланието на св. патриарх Фотий), издадена в 1994 г.

Основната грешка е съсредоточена в осмислянето на една-единствена дума. Но неточностите в превода на въпросния пасаж са няколко, а взети заедно, те преиначават смисъла на текста в посока, различна от това, което всъщност е казано. Ето още веднъж същият текст в превода на Дечев с подчертани неверните и неточните думи и изрази:

Глава ХVІІ. И тъй, разправяйки как сте възприели по Божия милост християнската вяра и как сте накарали да се покръсти целият ви народ, как обаче ония, след като били покръстени, въстанали единодушно с голямо ожесточение против вас, като твърдели, че не сте им дали добър закон, и искали да убият и вас и да си поставят друг княз, и как вие, подготвени срещу тях със съдействието на Божията сила, сте ги надвили от мало до голямо и заловили със собствените си ръце, пък и как всичките им първенци и по-знатни хора с целия им род били избити с меч, а не толкова знатните и по-малко видните не претърпели никакво зло, вие желаете да знаете относно ония, които са лишени от живот, дали имате грях заради тях. Но това във всеки случай не е извършено без грях и не е могло да стане без вина от ваша страна, щом поколението, което не е участвало в замисъла на своите родители и не е било изобличено, че е дигнало оръжие против вас, е било изклано невинно заедно с виновните.

Ключовата невярно преведена дума, която коренно променя смисъла на текста, е proles. В латински нейното основно значение е: потомък, син, дете. Производно на това значение е: поколение, потомство, род. А има и още по-разширено: млади войници.

В случая няма съмнение, че proles означава мъжките потомци и конкретно синовете. Така че буквалният превод на израза cum omni prole sua следва да бъде: "с всичките им потомци", а още по-вярно на конкретния контекст: "с всичките им синове", за да се избегнат домислици по линия на дъщери, внуци, внучки и пр. Този превод напълно съответства на историческия контекст на събитието. Става дума именно за политически мотивирано екзекутиране на водачите на бунта "с всичките им синове". Водачите са екзекутирани в изпълнение на закона, защото са били виновни в извършване на опит за въоръжен преврат. Синовете не са участвали в преврата и не са били виновни. Те са избити, за да не отмъщават за своите бащи.

Разбира се, екзекутирането на синовете е тежало на съвестта на св. Борис и именно това е поводът за неговия 17-ти въпрос към папата. Князът е осъзнавал тежестта на греха си и несъмнено дълбоко е съжалявал за тази постъпка, но тя сама по себе си – извън християнския контекст – е напълно в логиката на тогавашните времена.

В Средновековието, включително и българското, случаите на отмъщение заради убит баща не са рядкост (например Иоан Владислав). А само в шекспировия "Хамлет", който донякъде черпи от средновековни датски летописи, действат с меч в ръка цели трима синове-отмъстители – Хамлет, Лаерт и Фортинбрас.

Думата "род", с която е преведена латинската proles, има много по-широк смислов обхват в сравнение с "потомци" или "синове".

Кои всъщност влизат в "целия род" на един велик боил от онова време? Това са десетки, а може би дори стотици люде. Към него спадат не само най-близки роднини на велможата, но и гравитиращите далечни роднини-на-роднини: съпруга, майка, синове, дъщери, внуци, братя, сестри, снахи, зетьове, чичовци, вуйчовци, лели, стрини, племенници, техните съпруги, съпрузи и т. н.

И тъй, превеждането на cum omni prole sua с израза "с целия им род" коренно преиначава смисъла на събитието. От политическа екзекуция на 52 души (боляри-бунтовници и техните синове) то се пробразява в нещо като Баташкото клане.

От една страна, мнимо се умножава десетки (стотици) пъти броят на избитите. От друга се увеличава до безкрайност несправедливостта на наказанието. Колкото по-рехава е връзката между включените в понятието "целия род" и виновния велик боил, толкова по-престъпна и ужасяваща (т. е. по-митотворна) би била жестокостта на подобно избиване, ако би съществувало.

Досадно е, че самият Дечев при употребата на същата дума (proles) в съвсем същия контекст още в следващото изречение вече я превежда другояче: "поколението". Макар че и тук броят на въобразените жертви е поне удвоен спрямо действителния, тъй като "поколението" на един човек включва не само синовете, но и дъщерите, внуците и внучките.

Откъде обаче сме сигурни, че изразът cum omni prole sua се отнася единствено само до синовете, а не и до някакво по-разширено тълкуване в смисъла на думата proles, включващ и дъщери, и внуци?

Отговорът на този въпрос е в самия последващ текст на папските "Отговори". Цялото продължение на Глава ХVІІ е посветено на една основна тема: вината на бащата не се прехвърля върху невинния син. Многобройните и многословни библейски цитати и тълкувания преповтарят неколкократно темата за бащата и сина, като думите баща и син са употребени общо 12 пъти! В тази глава никъде не става дума за жени, за дъщери, за никакви родове, поколения и тем подобни.

Папата е безусловно против екзекуцията на невинните синове и отделя десетки редове, за да докаже, че тя е недопустима. Нещо повече, той се обявява дори против убиването на виновните бащи. При такава позиция и такова словесно преизобилие Николай І едва ли би спестил поне една дума и за другите, още по-невинни представители на "целия им род".

Още нещо важно относно синовете. Папата никъде не казва, че те не са били в състояние да навредят на българския владетел (решаващ довод), а използва юридическия аргумент, че "не са били изобличени, че са дигнали оръжие против Вас". Но щом е така, значи това са люде, годни да носят оръжие. Аргументът би бил безсмислен, ако ставаше дума за невръстни момчета.

Нямаме данни за възрастта на водачите на бунта и техните синове, но естествено е да предположим, че тези мастити велможи са били във възрастта на датския крал и неговия велможа Полоний, а техните синове – връстници на Хамлет и Лаерт.

Има и още нещо. Изразът в превода на Дечев, в който е включено несъществуващото "избиване на родовете", взет самостоятелно, гласи:

"всичките им първенци и по-знатни хора с целия им род били избити с меч".

Извадено от контекста, това изречение придобива страховито значение. Излиза, сякаш са избити не водачите на бунта, а изобщо всички български "първенци и по-знатни хора", и то "с целия им род". Т. е. унищожена е изцяло и от корен българската аристокрация.

Димитър Дечев обаче не е нито първият, нито главният и единствен виновник за "изтребването на родовете". Самият той няма чак такъв митотворски статут, че сам да създаде и да удържи през десетилетията този толкова важен мит.

цитирай
119. анонимен - Дж. Р.Р Толкин
04.06.2012 12:48
Малоумие и срам! Османската империя е една ретроградна теокрация, една прогнила държава с полуграмотни управници! Кажете ми един художник, композитор, писател, поет или учен със световен принос идващ от Османската империя? С други думи къде са османските Да Винчи, Галилей, Шекспир, Молиер, Фарадей, Рембранд, Чайковски и т.н ? Хайде, чакам да чуя гласчетата ви? !И ще чакам до края на света, а вие ще мълчите гузно защото такива няма ! Заради нея културното развитие в България и останалите християнски, а и не само християнски провинции се забавя със столетия. И това е истината!
цитирай
120. анонимен - osmanskata imperia e bila velika ...
14.08.2012 00:26
osmanskata imperia e bila velika durjava i e imala dosa veliki durjavnici,hudojnici arhitekti poetii tn.
цитирай
121. анонимен - от пусто в празно
11.09.2012 20:24
алоо, защитника на империята (120: 14.08 00:26)! не говори наизуст работи, ами цитирай точно - имена, открития, гении! човекът ясно пита: "Къде са ви Да Винчи, Галилей, Шекспир, Молиер, Фарадей, Рембранд, Чайковски и т.н ?" тях цял свят ги знае, а за вас - нищо.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nestinar
Категория: Други
Прочетен: 1210129
Постинги: 382
Коментари: 1139
Гласове: 2614
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031