Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.08.2011 00:11 - Галина САРАДИВА-Какви ли не чудеса се случват преди избори
Автор: nestinar Категория: История   
Прочетен: 2777 Коментари: 2 Гласове:
5

Последна промяна: 21.08.2011 01:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Какви ли не чудеса се случват преди избори - сред тях идват даже и дела полезни.
В столицата ни например откриха нещо великолепно - дворцова сграда с раннохристиянска базилика от 3-4 век.
Фандъкова кметката с голяма благодарност към дебеловеждия Рашидов обяви новината пред камери и репортери /естествено/

Но, заедно с еуфорията, от наште "учени глави" пак нищщщщо - нито един важен за историята на българите извод, нито дори предположение - няма!
Нека ви поднеса ядосванките си, на базата на една от публикациите, посветени всъщност не толкова за находката, колкото за екзалтацията на Фандъкова, благодарността й към Веждито и мрънканиците на "учьонците":

„Почти изцяло запазена мозайка от IV век с площ над 30 кв. метра в руините на голяма сграда със зала е открита при археологическите разкопки под бул. „Мария Луиза”, каза пред журналисти столичният кмет Йорданка Фандъкова, предаде репортер на Агенция „Фокус” . Археолозите са установили, че сградата е принадлежала на знатен жител на град Сердика и че мозайката е била част от зала за приеми.”
--- Е, как може така да се говори – „ сградата е принадлежала на знатен жител”? Само и само да не се даде някое различно от Поръчката определение.
Възмутително и всъщност смешно е така маркиращо да се пише, щом става дума за аристократ и то от доскорошната столица на провинция Тракия, станала около тези години вече столица на северния диоцез - Дакия включващ провинциите Вътрешна (Средиземна) Дакия, Крайбрежна Дакия, Дардания, Горна Мизия, Превалитания.
Ако това наистина са останки от сграда, „частна собственост”, то тя е принадлежала на човек с висок ранг в управлението, съответно високопоставен тракийски аристократ. Да, именно тракийски. Тракийци са били и Константин, и родените в Сердика Аврелиан и Галерий…
Но налице е голямо вардене от характеристики, които са явно забранени, щото ще им се карат на хорицата, „копаещи” там…

„Благодарна съм на културния министър Вежди Рашидов, защото този комплекс може да бъде завършен единствено в партньорство с държавата”, заяви Фандъкова. Тя уточни, че археологията е изцяло собственост на държавата.”

Аха, взехте да си благодарите – общинар благодари на министър. Сякаш от джоба си е извадил пари или пък извън работно време е пушил пури край разкопките, та да се вижда партньорството на държавата! Голям смях!
На госпожа Фандъкова й е пределно ясно, че на тази държава изобщо не й пука за историята и за историческите факти и артефакти и затуй така коленопреклонно благодари на Дебеловеждия, че … си е свършил малка част от работата.
Знае госпожата, че в тази държава, изобилна на исторически и археологически доказателства за историята на българите, не се дава и пукнат лев за разкопки, за проучвания и най-вече – ЗА ДЪРЖАВНА ПОЛИТИКА, която да задължи БЪЛГАРСКИТЕ УЧЕНИ ДА РАБОТЯТ ЗА БЪЛГАРИЯ?! И да се пренапише Историята на България и на българите… И затова благодари госпожата. В България за такива неща наистина трябва да се благодари. Щото са изключения.
Разкопките, платени от официозните иманяри, не ги броим…

„… основните улици на римския град, и сградите по нея.”
Разгеле, поне спряха да говорят за „Византия” и си наричат нещата както са си били – римски. 
„Цялата археология е предвидено да е видима чрез прозрачни конструкции. „Тук археологията е значително по-богата от тази, която другите страни показват”, подчерта Фандъкова.”

Хахахахахахаха! Тая е ненормална! Тя въобще виждала ли е „археологията” /правилното е „археологическите находки”/, която другите страни показват?! При това показват така, че на днешните данъкоплатци в тези страни да им се напомня, че именно те са потомци на хората, живели на съответните територии далече назад…
Пък нашите - Супер Марио и асистентя му Иванов, ако ги попиташ - тези безценни „археологии” имат ли нещо общо с наши предци, те дружно ще запеят песента на мошениците: „Ааа, че те нашите предци, още не са дошли на Балканите! Това тук е на римски люде, „поробители” на Тракия, на траките им предстои да изчезнат, стотици градове и църкви ще се разрушат от хуни и авари, полуостровът ще се обезлюди /без да се закача Елада!/. И ще придойде славянското море, а след това и конницата на „прабългарите”, и подир три века ще се създаде държавааааа. На пъпа на Римската империя /?!?!/

„Тя добави, че проектът ще развие чувствително туризма и е силен тласък за него. „…София е печеливша от разкриването на такива обекти”, коментира столичният кмет”

Печеливша, казва! Полезна значи е великолепната находка – голяма файда ще носи - ще краси метростанцията, ще тътри туристи и София ще забогатее!
Как не ги е срам – и кметката, и „учените”?!?!
---
И още нещо – в друга публикация за находката пише, че са открити останки от раннохристиянска базилика, с маса за ритуално хранене пред олтара /менза сакра/. Е, толкова ли е трудно да кажат веднага каква е тази базилика?! „Раннохристянска” казали и … пак спестени определения, щото иначе – няма буквички пред името!
Ами това е. Сега ще чакаме парата от файдата на старината…

Поздрави на всички!

Галина САРАДИВА




Гласувай:
6



1. vmir - Чудесна новина!
21.08.2011 07:35
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
цитирай
2. iuliuscaesar - доста глупав анализ на ситуацията. ...
21.08.2011 10:00
доста глупав анализ на ситуацията.
как можеш да кажеш една къща на кого е???
на тракийски аристократ? може, ама може и на африканси или пък сирийски да е, или всякакъв друг.
римските градове са като съвременните мегаполиси - жители от цялата империя. ако един архелог каже тая къща е на еди къв си аристократ ще стане за смях.
ако имаше надпис щеше да е друго, ама няма.

за византия рим - мног правилно са казали римски, щото все пак става въпрос за 4век. ако беше за 5 щяха да кажат че е византийски.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nestinar
Категория: Други
Прочетен: 1214638
Постинги: 382
Коментари: 1139
Гласове: 2614
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930