Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.10.2011 10:43 - Българи или гърци са по-старите християни
Автор: nestinar Категория: История   
Прочетен: 4569 Коментари: 7 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Еретици са гърците.

Със създаването на първите християнски общини на Балканският полуостров сред българите в Тракия, Македония и из цяла Илирия, също и сред гръцкото население в Коринт и Атина, започва религиозно противпоставяне породено от народностно обособяване.

Още в самото начало след покръстването на гърците, те започват да променят християнството в изгода на техния народ. С това изкривяване те заприличват на талмудистите-евреи.

БЪЛГАРСКИТЕ МЪЧЕНИЦИ ОТ 4 ВЕК


През 377 г. много християни от местното население напуснали родните си места заради гоненията на императорите Деций и Диоклециан и намерили убежище отвъд Дунав. По-късно те се завръщат в своята родина и се заселват на юг от Стара планина, главно в района на Одрин, провинция Готия. След поредната промяната на църковна политика в Цариград в края на 60-те години на 4 век, те отново са третирани от „православната“ църква като еретици и пак започват масови гонения срещу това население. Връхната им точка е на 26 март 378 г. - 26 християни са изгорени край Одрин по нареждане на папа Дамас I, Валент и Грациян. Ввпоследствие са обявени за мъченици:
поп Верко, Авив, Иской, Сила, Фильо, Ана, Ала, Лариса, Мика, Анимиса и Гатя, Сава „воин готин“, презвитер Батуш и др.

Сред населението настъпва голямо брожение срещу императора. Одринци вдигат голям бунт. Въстанието започва в Одрин, начело са някои от водачите на новозаселилите се „еретици“ Сърд и Коля (пише Амиан Марцелин - съвременник - ок.330 - ок.395). Към тях се присъединява цялото население в централната част на Балканския п-ов. На помощ на разбунтувалите се идват и техните родственици отвъд Дунава. За това въстание против римляните и гърците Йордан пише (De Get. 24. 140), че мизийските готи, т.е. гетите, "въстанали и заели Тесалия, Епир, Ахея и Панония".

Битката при Адрианопол
За да се справи с този проблем, императорът се готви да даде генерално сражение. На негова помощ идва Грациан (359-383), Цезар на западните провинции на Римската империя. Неговите войски обаче са блокирани в Северозападна България при Кастра Мартена (гр. Кула). Валент започва самостоятелни действия през 378 г. край Адрианопол (Одрин), на 9-ти август римската кавалерия е обърната в бяг, римската армия е разгромена. Император Валент бяга и се скрива в една къща, но там е изгорен жив, загиват почти всички генерали и офицери и 2/3 от войската. Сражението е описано и от Св. Паисий в неговата История:

„Тъй тези българи след късо време се вдигнали срещу гръцката земя ..., затова цар Валент тръгнал с войска против тях, но по Божия воля българите и готите победили Валента във войната. Той побягнал, те го преследвали и настигнали при Едрене, Той се скрил ... в един плевник. Те запалили плевника, там цар Валент изгорял ...“
Св. Паисий Хилендарски

След разгрома при Одрин Империята изпада в критична ситуация, тъй като готите и българите контролират практически цяла Тракия до самия Цариград. Грациан извиква спешно испанеца Теодосий и го назначава за Главнокомандващ на Римската армия в Тракия. Теодосий успява да разбие бунтовниците и да овладее положението и става приемник на Валент — император Теодосий I Велики (347-395).

Кои са 26-те мъченици?

д-р Асен Чилингиров,




На 26 март православната църква чества паметта на „26 мъченици, пострадали в Готия при царуването на Валенс и Грациан“.
Къде точно се е намирала тази страна, научаваме от някои църковни документи, в които арианският епископ на Адрианопол (Одрин) носи титлата „епископ на Готия“.

Учудващ е факта, че тези мъченици не са заличени от календара на православната църква, също както много други, загинали мъченически през следващите десет века по нашите земи. Защото за тях научаваме от единствения стигнал до нас лист от календара на „еретиците-ариани“.

А какви са били по народност тези 26 мъченици, можем да отгатнем от техните имена, колкото и неточно да са транскрибирани с латински букви: поп Верко, Авив, Иской, Сила, Фильо, Ана, Ала, Лариса, Мика, Анимиса и Гатя. В православния календар на този ден също се споменават „Савинъ [Сава] воинъ готинъ“ и „презвитеръ Ватусiй [Батуш]“, и двамата споделили участта да бъдат изгорени.
През 377 година император Валенс разрешава на множество християни от местното население, напуснали родните си места поради гоненията на императорите Деций и Диоклециан в края на ІІІ и началото на ІV век и намерили убежище отвъд Дунав, да се завърнат в своята родина и да се заселят на юг от Стара планина, главно в района на Адрианопол. Малко по-късно сред това население настъпва голямо брожение срещу императора и за кратко време се превръща в значителен по размери бунт. В помощ на разбунтувалите се идват техните родственици отвъд Дунав, наричани от историческите извори „готи“ - а какви са били тези „готи“, Паисий Хилендарски знае по-добре от повечето историци, които ги считат за германци: „Тук е явно, че българите по това време именували готи и конен народ и досега пребивават покрай Дунав в Тракия, а по онова време именували ги готи...“
Главният историк на тази епоха,


Амиан Марцелин

оставил подробен разказ за битката при Одрин и поражението на римската войска, не съобщава причините за бунта и оставя своите читатели в неведение за повода за такава неблагодарност спрямо императора-благодетел, приютил под покрива на империята си десетки хиляди бедни и бездомни „готи“. Разказът на Амиан обаче започва с описанието на някои събития, които също остават неразбрани от читателя. А това е масовата психоза сред населението, което в самото навечерие на тези събития е изпълнено с омраза срещу Валенс и твърди единодушно, че императорът трябва да бъде изгорен жив - и по Божия воля ще бъде изгорен. Как и защо се създава тази психоза, историкът не ни съобщава.



д-р А. Чилингиров от 1964 г. живее и работи в Берлин, Германия. Трудовете му са издадени на немски език във ФРГ и ГДР. Професор, преподава в Берлинския и Лайпцигския университети. Главен консултант е за Балканското изкуство в Енциклопедията за средновековно изкуство в Рим в периода 1984 – 1995 г.




От допълващите тази история извори обаче става ясно, че избягалите заради своите убеждения от империята християни само няколко десетилетия по-късно вече биват третирани от „православната“ църква като еретици.

Само три години след битката при Адрианопол, в 381 година, папа Дамас І (366-384), когото арианският календар споменава наред с императорите Валенс и Грациан като инициатор за изгарянето на „еретиците“, налага по време на Втория вселенски събор в Константинопол обявяването на църквата в Илирик, Хераклея и Малка Скития за еретическа - а това е територията на целия централен Балкански полуостров заедно с черноморското крайбрежие. С тези събития се поставя началото на един от най-безславните раздели от историята, който ще достигне своята кулминация през ХІІІ век, когато много хиляди последователи на еретиците-българи в Южна Франция ще бъдат изгорени, а тяхната някога цъвтяща страна ще се превърне в прах и пепел.

КОИ СА ПО-СТАРИ ХРИСТИЯНИ - БЪЛГАРИТЕ ИЛИ ГЪРЦИТЕ

За да преодолее съпротивата на гръцките езически центрове,

император Юстиниан през 6 век закрил неоплатоническите (езически) школи в Атина и Антиохия.

 Дамаский

- гръцки езически философ - и други бягат в Персия. Юстиниян започнал гонения срещу езичниците. В Атина по това време все още не е имало християнски епископ (първият епископ в Атина е назначен едва през 9-ти век). Един от неговите сподвижници конфискувал средствата за публични представления в градовете на Гърция. С това Юстиниан си навлякъл омразата на гърците, а неприязънта на летописецът му - сирийския гъркоман и полуезичник Прокопий Цезарейски - към него е неприкрита.

И чак по времето на цар Симеон (след фалшивото препокръстване на Борис) византийският автор Дафнопат ясно заявява, че 

българите са от друга християнска вяра.

Със страшна сила през 5-6 в. сл. Христа фатнариотските попове - станали център на православието с декрет на императора - започват да громят "еретиците", сиреч първите християни в Европа, нашите деди покръстени лично от апостол Павел, от апостол Андрей Първозвани и учениците им. Тогава целия Балкански п-ов се покрива с разрушени български църкви останките от които могат и до днес да се намерят на много места.

 Икони от времето на Симеон I :

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Снимки и повече инфо:

http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=7784












Гласувай:
11



1. sparotok - български мъченици
18.10.2011 14:02
Следните имена наистина са български -Верко, Искай, Сила, Мика, Гатя, Сава, Батуш...

Проф. Ценов отдавна доказа, че българите са най-старите християни на Европа, само да има кой да чете:)

Поздрави!
цитирай
2. antivlaks - А неграмотният Апостол Павел взел, ...
18.10.2011 23:22
А неграмотният Апостол Павел взел ,че сбъркал Филипи с Филипуполи !
Твърде е възможно да е сбъркал и Солун със Сердика ,а Коринт с ......., да речем ,Костин брод !!!
Така ,че първите християнски общини са си най-чиста проба БЪЛГАРСКИ !
Абе,........какво ли не прави невежеството !!!
И може ли някой от вас - просветените да ми "светне" ,какви ги е надрънкал на римляните :

1:16: "Защото не се срамувам от благовестието (Христово), понеже то е Божията сила за спасение на всеки, който вярва – първо за юдеина, а после и за гърка."
цитирай
3. анонимен - Клип за първохристияните-ариа...
19.10.2011 01:42
Клип за първохристияните-ариани
http://vbox7.com/play:4a5b2395
цитирай
4. shtaparov - Несериозен отговор и сериозно предложение
19.10.2011 02:14
antivlaks написа:
А неграмотният Апостол Павел взел,че сбъркал Филипи с Филипуполи!Твърде е възможно да е сбъркал и Солун със Сердика,а Коринт с ...,да речем ,Костин брод!!!Такаче първите християнски общини са си най-чиста проба БЪЛГАРСКИ!Абе,...какво ли не прави невежеството!!!И може ли някой от вас- просветените да ми"светне",какви ги е надрънкал на римляните:
1:16:"Защото не се срамувам от благовестието(Христово),понеже то е Божията сила за спасение на всеки,който вярва– първо за юдеина,а после и за гърка."

Отговарям ти точно,адаш: Светият апостол е "сбъркал" по желание на късните /след VI-VII в./ гръцки хроникьори,които са записали думите му така,както на тях е било угодно,а не както той наистина ги е изрекъл. Но какво ги е било еня тях за Божията истина- гърците като професионални езичници не са могли да станат добри християни дори в XII-XIII век,та какво остава за VI-VII век!
В примера с "юдеина" и "гърка" се визира не определена народност,а религия- юдейската вяра и "елинската" /езическата/ вяра. По времето на Юстиниан Велики с обидното название "елини" са заклеймявани всички езичници независимо от тяхната народност. Тогава в Империята не е имало никакви други народности освен основните две- Ромеи /Романи,Римляни/- в това число юдеите и елините,и Барбари /Бургари/- в това число Готите,Хуните,Скловените,Вандалите и прочее.

Но ако не си забелязал коментара ми в твоя блог искам отново да ти известя: яви се напоследък един бивш цар,който иска да си смени професията и да стане данъкоплатец,но са му изгорели връзките и не може да се уреди като бял човек. Можеш ли да помогнеш да му разтоварим тежките гайлета?
А от ония дни един приятел остави няколко шепи фасове у дома и се чудех какво да ги правя,та добре че те видях. Ако си на зор- да ти ги пратя веднага,ако не си- изчакай да се съберат още малко... :))
цитирай
5. antivlaks - :)
19.10.2011 07:55
Фасовете ........ ,задръж си ги!
Може и да пропушиш !
Трудна работа е пренаписването на Историята !
Пък и на Библията !
....... някой се беше провикнал : "Бог е българин!" - защо да не поработиш и върху тази възможност !
Не бих искал да съм на твойто място ако решиш да представиш труда си в някой невиртуален форум !
цитирай
6. анонимен - Вижте на Чавдар Бонев "Праславянските племена", том 3
20.10.2011 19:26
http://chavdarbonev.zvezdi.org/bg/home.html
цитирай
7. rizar - Не мога да се начудя
25.10.2011 15:16
Как така всички елини избягали в Персия, пък вземало ,че станало тъй , че тракийските императори досущ ортодоксални (без Констанций и Валент) вземали та станали най-големите елинофили.
Има нещо грешка в платката.
На много места съм казал , че сред християнските богослови с изключение на няколко древни апологета от IIри век няма нито един етнически елин !!!
Даже самите епирци са писали на латински по това време.
Ромеите не са признавали народноста - не са признавали правото не само на българи, но на арменци, сирийци и копти да имат собствена църква, затова моменталически са ги обявявали за схизматици.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nestinar
Категория: Други
Прочетен: 1214689
Постинги: 382
Коментари: 1139
Гласове: 2614
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930