Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.10.2011 19:47 - Как и защо Траките се губят и се появяват Славяни и Българи
Автор: nestinar Категория: История   
Прочетен: 7322 Коментари: 14 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Предполагам като дете , в ранните ученически години, когато ни водеха в Националния Археологическия музей и за пръв път видях Панагюрското съкровище , попаднах в плен на тази древна омагъосваща красота.

Но за мен необяснимо в цялото ми образование и това което и до сега се налага като официална версия в образованието е: „През 5. век Тракийският етнос окончателно изчезва от историческата сцена”!!! „През първото хилядолетие преди Христа древните тракийци са един от най-многобройните народи в Европа. Разделени на много племена, те обитават източната част на Балканския полуостров от Карпатите до Егейското крайбрежие, както и някои територии в Северозападна Мала Азия. Сред най-могъщите племенни групи са одрисите - в Югоизточна Тракия, бесите - в Родопската област, гетите - в североизточните райони, трибалите - в днешна Северозападна България и витините - в Мала Азия.
За известен исторически период от време Траките са известни и като морски народ. Гръцкият историк Диодор казва че тракийската таласократия над Егейско море е продължила 79 години.”

„През 46 н.е. след дълго съпротивляване Тракия става провинция на Римската империя. Интересното е, че след това завоевание тракийските аристократи, които не са възпрепядствали централнтата власт, са запазвали своите богатства, власт и авторитет. Благодарение на техните бойни умения и безстрашието Траките били високо ценени както гладиатори. Известният гладиатор и лидер на робско въстание Спартак бил трак от племето Меди.

В края на римската епоха изчезват следи от траките като политически субект. След великото преселение на народите и последвалото нахлуване на славянските племена през 5. век тракийският етнос окончателно изчезва от историческата сцена.”

След завладяването на балканите от Римската Империя през I в. от н. е. Тракийските племена възприемат много от римската култура. Някои от римските императори са родени в Тракия и Панония и се считат, от тях самите и от историците, за траки по произход. След нахлуването и заселването на славяните на полуострова през VI в., започва постепенно асимилиране на траките, някои анклави от които се запазват в планински райони до XIV в.”

Из : http://bg.wikipedia.org/wiki/

В този ред на мисли, защо и къде се губи нишката и хипотезите за Траките… Къде отишли , избягали, изчезнали или претопили, или или... Как и защо!?

1.Няма сведения за масово унищожение на този така многоброен народ... Преселения? Напълно възможни , но чак до пълно изчезване и изпаряване/ асимилиране пардон/на Балканите!

2 И така, как точно се стопили Траките или услужливо изчезнали преди появата на Българи и Славяни!?

3.Чувах някаква хипотеза за чума унищожила Траките.Но кой и как е установил това и как са изчезнали точно и само Траките, а Славяните се размножили в същия период!!!…..За такива епидемии се изследват кости или се търсят повечко исторически първоизточници за потвърждение..!

Най-големите в света чумни епидемии досега не са били причина за пълно и рязко обезличаване на цял народ…камо ли най-многобройния народ след индусите според Херодот... странно!

„Професор Чилингиров пише (с.52): “… наличието на често употребявани “славянски” думи и лични имена в “тракийския” език, и то още от най-ранната засвидетелствувана от писмените извори историческа епоха, също не ни дава никакви основания да приемем, че така наречените “славяни” и “траки” са два различни етноса, говорещи на разни езици, а не един етнос, проявяващ се в два твърде близки по своя физически тип варианта, чиито езици явно са наречия на един общ език.” Вероятно тоя на пеласгите.”

• Готи и Гети - Изследвания, проф. д-р Асен Чилингиров, Берлин, 2005 г.

Това предполага да се изследват много като брой първоизточници за да се изгради възможно най-обективната теза.Една по-ранна такава теза е на:
image
http://www.artsloi.com/culture/574-2010-04-14-13-15-44.html
Професор д-р Ганчо Ценов владеейки староеврейски, старогръцки, латински, няколко западни и славянски езици, Ценов прави мащабни собствени изследвания във Ватиканската библиотека. Проф. д-р Ганчо Ценов, които за времето си се отхвърлят от официалната българска историография, но впечатлило и получило признанието на германските му колеги, в своя основополагащ труд „Готи или българи“ Ганчо Ценов доказва:

• "Българи и хуни са били първоначално две отделни племена, а не един едиствен народ, както се мислеше досега";

• "Хуните, венетите, славяните и антите са скитски племена, които живееха предимно на север от Дунава, а българите са живеещите на юг от Дунава мизи или тракоилирийци";

• "Българската държава е основана от скитското племе хуни или хуногундури, които се съединиха в случая с живеещото на юг от Дунава мизийско или тракоилирийско племе - българи";

• "Хуните, българите, венетите, славяните и антите, които населяваха Дакия, Тракия и Илирия от Карпатите до Егейско и Йоническо море, са били отделни племена на скитската или дакотракийската раса, която се казва днес славянска раса";”

• "Тия скитски племена са стари християни, които са имали още 4 век свое писмо, тъй че българите не са били покръстени едва във втората половина на 9 век, както се мислеше досега. Готското или гетското покръстване е българско покръстване";

• "Херодотова Скития не е в Азия, а в Европа около Дунава. Готите не са германци, а стари келто-скити. Европейските хуни са сродни с готите стар скитски народ. Аварите са сродни с хуните келтски или скитски народ. Българите не са нищо друго освен стари дунавски келто-скити, у които продължава историята на готи, хуни, авари, изобщо историята на старите скити и траки".

Публикувам със съкращения основните тези на проф. Ганчо Ценов за по-голяма яснота. Ако желаете прочетете по-подробно на страниците на http://bg.wikipedia.org/wiki
image
И единствената друга теза за Скандинавския произход на готите:

„Според родения в Тракия главен готски историк Йордан(ес) (Йорнанд, † 552), именно гетите, които за него са безспорните прародители на готите, произлизат от Скандинавския полуостров, о-в "en:Скандза", около 1490 пр.н.е. се преселват около устието на Висла, а около 1000 пр.н.е. - в Скития северно от Дунава, (наречена от римляните Дакия 11 века по-късно) и части от Мизия и Мала Азия. В своя основен труд "За произхода и деянията на гетите" Йордан разказва един мит за гетите, които поели преди Троянската война с 3 кораба (около 150-200 души) на югоизток 22 , за да ... достигнат около 230 г. южноруските степи като голям народ - готи.

Нито един по-стар историк от Йордан обаче, започвайки от Херодот (* 484 пр.н.е. - † 425 пр.н.е.), не е съобщил за такова придвижване на гети (камо ли на готи) от Скандинавия 2 хилядолетия преди ра ждането на Йордан. В същото време, както всички древни, така и всички съвременни и сторици са единодушни, че гетите са древен тракийски, респ. европейски скитски народ (Херодот), т.е. те не са нито скандинавци, нито германци, нито тюрки.”

„Още преди около 1 в ек българският историк проф. д-р Ганчо Ценов, професор по стара история в Берлинския университет 29, а преди това историк на българското Военно министерство, обърна внимание, че теорията за германския произход на готите почива само на гореспоменатите митове и предания и не е потвърдена нито от древните историци, нито от фактите. Позовавайки се на значителен обем древни източници, за първи път или повторно преведени и критично проверени от него, което впечатлило и получило признанието на германските му колеги, в своя основополагащ труд „Готи или българи“ Ганчо Ценов доказ ва, че готите са наследници на гетите и че заедно с тях "българите се споменават не само преди славяните, но и преди хуните в Илирия и Тракия, че българите са живели още през 350 г. покрай долния Дунав и южно от него във Византийската империя и че те са били един могъщ народ, не само в Мизия, но и в Тракия и Илирия", и че българската държава не е основана "в 679 г. от една шепа монголски българи". Гети е единният етноним на древните тракийски и илирийски народи, с който те, както и със скити, са обозначавани от всички древни историци. И за Св. Паисий Хилендарски готи и българи са един и същи народ”.

Из : http://bg.wikipedia.org/wiki/

"инцидента, описан от l a:Елий Спартиан (* 3-ти в. - † 4-ти в.) в биографията на император Каракала (* 186 - † 218). Каракала, който убил по-младия си брат и съимператор Гета (Публий Септимий, * 1 89 - † 211)..... Дион Касий (* 155 - † 235) казва, че след убийството на Гета "ако някой се осмеляваше да напише името на Гета или само да го прошепне, веднага го осъждаха на смърт".

Доста сериозна при чина Гордите Гети / според Херодот/ да изчезнат от историческите писания заменени с името Готи......

Кои са гетите: "Херод от ги споменава в историята си със следната забележка: "Гетите са най-мъжествени и най-справедливи сред траките Според стари източници, гети и даки са племена от един и същи род, с един език, но са обитавали различна територия. Обитателите на земите около Дунав са били наричани гети, а тези, живеещи в планините, чак до р. Тиса – даки." из: http://bg.wikipedia.org/wiki/

„Около 290 г., по времето на роденият в Далмация Диоклетиан (* ок.240 - † 316), от 284 г. Император, от 286 г. въвежда Тетрархията и става Император на източните римски провинции:. Счита се, че в този период започва разделянето на готите.

Източните готи, известни в историята още като визиготи (везеготи, бесиготи), са населявали предимно територии около и северно от Дунава, респ. Дакия, Мизия, Добруджа (Малка Скития), Причерноморието и по-късно Тракия и Македония.
image
Западните готи, известни в историята още като остроготи, са населявали предимно територии в днешна Украйна и по-късно Мизия, Тракия и Илирия, а остатъци от тях - около устието на р. Днепър и Крим.

В този смисъл, условното разделение на готите на Остготи (източни готи) и Вестготи (западни готи), използвано от Касиодор и възприето по-късно от германските историци, е анахронизъм от гледна точка на по-ранните периоди в историята им. Самото название на Визиготите произхожда от погърчения етноним на древните тракийци бесите . беси->веси->вези->везе.”

Тук мога да прибавя онзи откъс от информацията за Перперикон. Бесите и бунта им срещу Римската империя в един около 200 години по-ранен перод:
„В периода на завоеванията и експанзията на Римската империя в Тракия, римляните взимат светилището на Дионис и го дава т на одрисите, за да създадат разногласие между одрисите и бесите, които са представлявали сериозна заплаха за Рим със своето свободолюбие и храброст. Това става повод за много големи недоволства и предизвиква въстанието на бесите срещу Рим през 15 г. пр.н.е. начело с главния жрец на светилището Вологес. През второто въстание през 11 г. пр.н.е. обаче те били разбити и ликвидирани напълно, като някои от тях се преселили в Добруджа.

През 105-106 г. император Траян изселва бесите на север от Дунав.” Това дава и една интересна нишка и основа за името : „визиготите произхожда от погърчения етноним на древните тракийци бесите . беси->веси->вези->везе.”

Откъсите в кавички са из: http://bg.wikipedia.org/wiki/

От тук идва и още една интересна нишка:

Библия Бесика/Библията на Траките_ Б еси/...и най-ранната установена Библия по-нашите Земи:

"Вулфила (Улфила или Урфила, гр. Ουλφίλας, Ουρφίλας, лат. Ulfila, Gulfila):(ок. 311-383) от Никополис ад Иструм (днешното българско селище Никюп близо до град Велико Търново) е готски епископ, мисионер и преводач. Изв естен е с това, че превежда библията от гръцки на готски, с което поставя началото на германската литература. За целта Вулфила създава готската азбука."
image
Ако разгледате тази азбука в снимки публикувани в нета ще забележите веднага една основа на Кирилицата...един символ Ф, Л, П, Ч, Г и едно У което не се чете като латинското и_ грек / гръцкото_ и/ а като W което примерно в англииския се чете „уай” с преобладаваща звучност като У в Кирилицата!
Азбуката на готите, съставена на основата на гръцки и латински букви и руни, която обаче съдържа и знаци, които са част от Кирилицата!

Създадени и разпространявани от Вулфила живял до Велико Търново,Четири Века преди официално приетото създаване на Кирили цата от свети Крил и Методий.
На 28 ноември 2007 години Шведския посланник представи в София Сребърната Библия /съхранявана в библиотеката на университета в Uppsala, Швеция,/ считана за национално съкровище на Швеция, която се смята за препис на Библията на Вулфила.

„Посланикът на кралство Швеция, Негово Превъзходителство Бертил Рут, донесе в България музейно копие на този изк лючително рядък паметник като дар за нашата страна.”......из: http://btourism.com/read_news.php?news_id=106 ; 28 Nov 07

Освен всичко писано дотук гледаме постоянно по Дискавъри например изследване на кости и генотип на древни останки и паралел със съвреммени хора обитаващи дадена територия!
Съвременния човек не е 100 процента генетичен наследник на хората градили Култура преди толкова много години.

Но паралели и тези се правят и обсъждат. Искам да попитам тези за Траките къде са и какво показват? Вие знаете ли!?!

Никога не забравяйте , че информацията и запазените исторически източници са предимно Гръцки и Римски.../тоест информация от древно гръцки и римски писатели и историци , като цяло Култури , Цивилизации, Държави ,които са воювали с Траките техните обединения племена и Държави....Тоест има една сериозна обективна причина някои от тези древни историци да са обладани от искрена антипатия и страх пред Траките...Така както са се появявали някакви твърдения из съвремени италиански вестници , че дивите Траки били способни и Красота да създадат даже;)./ Което не знам дали е невежество, липса на информация, липса на достатъчно реклама....или.....смес от всички тези неща./! Не само, че Траките са способни на тази дивна невероятна Красота , а най-вероятно тази Красота е съвсем естествено плод на Една от най-древните Цивилизации и Култури ... Публикувам две карти от доста различни периоди фиксиращи Траките на Балканите.
И варианта на Готската Азбука ... Сребърната Библия...Бронзов печат с името Урфила († ΟΥΡΦΙΛΑ) и монограм...
image









Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Историята на България накратко ...
25.10.2011 19:59
Историята на България накратко може да се опише така: Вечната битка за душите и българите, които са винаги на предния фронт срещу Злото.
цитирай
2. анонимен - . . . и една изтървана запетайка след ...
25.10.2011 20:00
...и една изтървана запетайка след "за душите" ....
цитирай
3. germantiger - ...
25.10.2011 20:15
Всъщност азбуката на Вулфила не съдържа "букви" от кирилицата, а обратно - кирилицата съдържа "готски" просто защото е векове след тази на Вулфила, "айретен" и тя създадена и всъщност преработена от несъздателите си КиМ.

За грешките, да не кажа невежеството на Ганчо Ценов е писано много в този блог от потребители като летописеца, Цезаря, Глишев, Гепард96...

Дори и от мен с КОНКРЕТИКА която за готите никой досега не успя да опровергае - вкл. и Спароток нямаше аргумент срещу моите.

Тук няма за n-ти "път" да поствам пространните ми "маркери" с линкове и коментари за германските готи, ти добре ги знаеш нестинар.

За готите имам десетки книги не на български език, за в бъдеще ще направя и постинг конкретно за тях.

УВАЖАВАМ ТОВЕТО МНЕНИЕ, НО НЕ ГО СПОДЕЛЯМ!
цитирай
4. анонимен - Всъщност Вулфила си има име и то е ...
25.10.2011 22:13
Всъщност Вулфила си има име и то е Урфила. И "невежеството" на проф. Ценов не променя ни на йота факта, че "готи" е новото наименование на старите гети.
цитирай
5. zelas - Сентенция от неизвестен автор
25.10.2011 22:29
Пред българската история има три планини. Те не са Тяншан, Имеон или Балкана - това са гръцката, немската и еврейската истории.
цитирай
6. motsi - Най-после не слугински или комерсиални стремежи в данните за Историята ни!
25.10.2011 23:47
Усещам прочетеното по-горе за по-разумно и достоверно,от спомените ми по История в училище.Имахме прекрасен учител по тоя предмет,който внимателно ни препоръчваше по времето през 1964/1967 години,да прочитаме дадени книги свързани с историята ни.Още помня една "Слънцето няма да угасне",но не си спомням автора и.От година ползвам мрежата,и успях да намеря интригуващи факти,от така подло укривана и подменяна история на българския род.А относно споменатата книга,действията в съседна Югославия,недвусмислено доказват стратегическата далновидност и просветеност на автора.Именно стъкмените лъжи са моя катализатор,дал ми повод да изградя следната собствена кауза:Не ме е страх да умра за справедливост или гладен,а като невежа и духовно сляпа личност!Благодаря на nestinar,че успя посредством материала си,да ме убеди в правотата и!
цитирай
7. germantiger - Къде го видя българското тук, анонимни ?!
26.10.2011 00:58
ИЗВИНЕНИЕ за прекомерния ми коментар - в него "обобщавам" това, което съм коментирал в различни спорове и което в бъдеще ще избягвам да правя.
По повод на готите дето уж били българи думите

Готтесберге
Гьоттинген
Готтард (вкл. прохода св. Готтард)
Готланд/Гьотланд
старото название Готтенхафен
племето готони/гутони споменато от Тацитус още
думата Готт-Бог
ОСВЕН ТОВА БОЛ СКАЗАНИЯ В ГЕРМАНСКИТЕ НАРОДИ ЗА ПРЕСЕЛЕНИЕТО НА ГОТИТЕ, ПОСЛЕ РАЗСЕЛЕНИЕТО ИМ, ЗА ТЕХНИТЕ "КРАЛЕ" - ДЕСЕТКИ САГИ, КОИТО МОГА ДА НАПИША С ТОЧНИТЕ ИМ ЗАГЛАВИЯ - ТАКИВА БЪЛГАРСКИ НЯМА!

И още имена на готите германци, нямащи общо с гетите - траки от мен:

GOTAHARD
Gender: Masculine
Usage: Ancient Germanic
Germanic name derived from the elements god "god" and heard "hardy, brave".
От него произлизат
GOTTHARD
GOTTHILF
GOTTHOLD
GOTTLOB
GOTTSCHALK

GOTELEIB
Gender: Masculine
Usage: Ancient Germanic
Germanic name derived from the elements god "god" and leub "love".
От него прозилиза GOTTLIEB

GODFREY
Gender: Masculine
Usage: English
Pronounced: GAHD-free [key]
From the Germanic name Godafrid, which meant "peace of god" from the Germanic elements god "god" and frid "peace". The Normans brought this name to England, where it became common during the Middle Ages. A notable bearer was Godfrey of Bouillon, a 10th-century leader of the First Crusade and the first ruler of the Latin Kingdom of Jerusalem.
От него произлиза GOTTFRIED

Подобна именна традиция българите нямат нито в древността на Готт, нито в средните векове - факт!

ЗА УЖ ТРАКИЙСКОТО РИХ/РИК

Това е списък от имена, реално съществували и съществуващи имена

Фредерик/Фридрих в по-късен етап ист. и име
Лудвиг/Людовик в по-късен етап ист. и име
Ерих име
Улрих име
Хайнрих име
Хендрик ст. име
Хилдерик сказание
Вундерлих име певец
Витциг ист ВСВ
Биттрих ист ВСВ
Либих име
Виллрих художник
Седрик сказание
Меровиг ист
Гензерих сказание
Вулдерих сказание
Рудерих сказание
Албрих нибелунгенлиид
Амелрих нибелунгенлиид
Витих нибелунгенлиид
Хелфрих нибелунгенлиид
Теодерих нибелунгенлиид и ист.
Дидерих ст. име
Хайлвиг ст. име
Еммерих име
Хлодвиг/Хлодовиг ист
Лайпцих се произнася
Нещо повече - голяма част от тези имена, които посочих нагоре СА ОТ ГЕРМАНСКИ САГИ-СКАЗАНИЯ, ТАКИВА В БЪЛГАРСКАТА НАРОДНА ПАМЕТ НЯМА ИЛИ АКО ИМА ТЕ СА ЕДИНИЦИ, В ГЕРМАНСКАТА ОБАЧЕ СА ДЕСЕТКИ И ТОЧНО МОГА ДА ПОСОЧА КОИ със заглавията!

Този списък мога да увелича с имена и топоними, женски имена, фамилии на райх... тези драснах сега по памет, не след търсене! А германски думи завършващи на рих/риг или райх...

...

ОТ МЕН ТАМ КЪДЕТО КЬОРАВО ТРАКИЙСКО НЕ СЪЗИРАМ (вероятно защото съм сляп като Бах-баща не Омир)?!

ТУК ЧЕТЯЩИТЕ АКО СЕ ЗАРОВЯТ ЩЕ ЗАНЕМЕЯТ В РАЗЛИКАТА ГЕРМАНСКО И ТРАКИЙСКО ИЛИ БЪЛГАРСКО!

Германските имена (сайта е за "всякакви"), в случая германските и готски или франкски имена далеч от българските:
http://www.behindthename.com/nmc/ger.php

Тук етнология, после приказки и сказания събирани по цяла Германия и далеч от българските въобще!

http://www.sagen.at/index.html
http://www.sagen.at/texte/sagen/sagen.htm < тук за всяка държава

ето и билдгалерията
http://www.sagen.at/fotos/index.php

http://literaturnetz.org/maerchen
http://www.1000-maerchen.de/1518d97d8d0a88911989259659470c58/classics,1.htm

Средновековие
http://www.genealogie-mittelalter.de/
Примерно името Аделайд/Аделхайд има родителите, съпрузите, децата им, обаче нема българско име примерно
http://www.genealogie-mittelalter.de/adelheid_fuerstinnen/adelheid_fuerstinnen.html

Пак за Средновековие и автори
http://www.stefanjacob.de/Geschichte/Unterseiten/Literatur.php?Auswahl=Fr&#65533;hmittelalter

ТУК САМО ИЗВОРИ ДА ИСКАШ ИМАМ ГИ ОТ KORDON ТУК В БЛОГБГ
http://www.vostlit.info/Texts/Dokumenty/index.phtml?id=2070

... и баварския, който няма потресаваща разлика въобще с германските диалекти, но е явно различен от български:
http://www.bayrisches-woerterbuch.de/z.html

...

Посочените в предходния ми комемтар "маркери", никой досега не е опровергал (ВКЛЮЧИТЕЛНО И СПАРОТОК)!

ТА ПИТАМ КАК ТЕЗИ "БЪЛГАРИ"-ГОТИТЕ НЕ ЗАПАЗИХА БЪЛГАРО-ТРАКИЙСКИТЕ СИ ИМЕНА, БЪЛГАРО-ТРАКИЙСКО-СЛАВЯНСКИЯ СИ ЕЗИК, ЗАЩО ТАЦИТУС ГИ ПИШЕ В ГЕРМАНИА, ЗАЩО ЗА ГОТИТЕ САГИТЕ-СКАЗАНИЯТА СА ЗАПАЗЕНИ В ГЕРМАНСКАТА РОДОВА ПАМЕТ КАТО ДЕСЕТКИ, АКО НЕ И НАД 100, НО В БЪЛГАРСКИТЕ СКАЗАНИЯ ГИ НЯМА ИЛИ АКО НЯКОЙ МИ ПОСОЧИ 1-2, АЗ ЩЕ МУ ПОСОЧА КАКТО КАЗАХ ДЕСЕТКИ...

...

1 ПРИМЕР

Einer ihrer Bisch&#246;fe, Wulfila (d. i. W&#246;lflein), &#252;bersetzte um das Jahr 380 n. Chr. Die Bibel in das Gotische und von Teilen dieser Bibel sind noch heute mehrere Handschriften erhalten. Das Vaterunser in gotischer Sprache mag ein Beispiel geben, wie die gotische Sprache damals klang:

"Atta unsar, thu in himinam. veihnai nam&#244; thein,
(Vater unser, du in Himmeln, geweihet werde Name dein,)

qvimai thiudinassus theins; vairthai vilja theins, sve in
(es komme Herrschaft dein; es werde Wille dein, wie im)

himina, ja hana airthai; hlaif unsarana, thana sinteinan,
(Himmel, auch auf Erden; Brot unseres, das f ortw&#228;hrende,)

Gif uns himma daga; jah afl&#234;t uns, thatei skulans
(gib uns an diesem Tage; und erlasse uns, dass Schuldige)

sijaima, svasv&#234; jah veis afl&#234;tam thaim skulam unsaraim;
(wir seien, sowie auch wir erlassen den Schuldigern unseren;)

jah ni briggais uns in fraistnbujai, ak lausei uns
(und nicht bringe uns in Versuchung, sondern l&#246;se uns)

af thamma ubilin; unt&#234; theina ist thiudangardi jah mahts
(von dem &#220;bel; denn dein ist Herrscherhaus und Macht)

jah vulthus in aivins. Amen.
(und Glanz in Ewigkeit. Amen.)"

Als sich dann in der Folge die germanischen St&#228;mme mit romanischen Elementen vermischten, kamen zu der deutschen Volkssprache der Goten lateinische Worte und Sprachelemente anderer V&#246;lker hinzu, so dass sich an den Grenzen Deutschlands verschiedene Sprachen bildeten, die nur noch schwach die deutschen Sprachst&#228;mme erkennen lassen.
цитирай
8. shtaparov - Важни разяснения
26.10.2011 16:55
Истинското име на Готския предстоятел никога не е било "Улфила",както го опорочават днешните историци,а "Урфила",което означава "Ървила" /Първила,Первола/- древно- Българска патриаршеска титла,в която първата съгласна е пропусната по примера Ходим- Одим, Бургари- Ургари и т.н. "Первол" е титла на Арианските Български патриарси,които съществували едновременно с православните ни патриарси. Затова през X в. в България имало две патриаршии- Плисковско- Преславска и Доростолска,от които след походите на Цимисхий остава само едната. Фактически, "Урфила" не е името,а титлата на патриарха,а в средата на печата е неговото име,което можем да научим,ако с разчитането се заеме някой добър специалист като О.Прицак например.
цитирай
9. shtaparov - Добавка
26.10.2011 17:02
Относно мнението на germantiger е важно да добавя,че в неговия блог,в блога на sparotok и на други места аз и г-н Серафимов сме публикували достатъчно научни опровержения на западноевропейските заблуди относно "германския" произход на част от Тракийските племена. Не ми се губи време да ровя за да ги представя на вниманието на читателите,но ако иска,нека germantiger ги публикува. В противен случай неговата информация ще излезе прекалено едностранчива и несъдържаща противоположното мнение,което оборва неговите твърдения.
цитирай
10. kagami5 - ... готите, произлизат от Скандинавския полуостров,
26.10.2011 17:10
Прав сте. Това твърдение на Йорданес не е подкрепено с нито една археологическа находка. Няма следи от готи на този скандинавски остров. Поздрави!
цитирай
11. анонимен - Даола - Траките, това сме ние !
26.10.2011 23:55
Къде са отишли траките? Никъде, останали са по тези земи. Траките - това сме ние.
Не зная, как е с вас, но аз просто го чувствам... и не ми трябват доказателства.
Може би звучи много романтично, но е така.
А кой е тракийският конник - вожд, завръщащ се триумфално от победна битка или оцелелият след сражението син, който препуска да прегърне майка си ? И едното и другото: онзи, който е надмогнал смъртта и продължава да препуска напред ... към бъдещето.
цитирай
12. vmir - Първата стъпка към наглата лъжа се съдържа в твърдението, че траките били изчезнали "политически" (?! какви политически траки в римската империя, това
28.10.2011 05:39
а втората част на лъжата идва с игнорирането на въпроса какво се случва с етноса, сякаш и той е изчезнал.

Да твърдиш, че документирано "най-многобройният народ", най-войнстените, най-храбрите и т.н, са изчезнали след "нахлуването" на "миролюбивите" славяни, от които траките побягнали и се спасили временно в анклави високо в планините, е по-невежо, отколкото да "доказваш", че природните закони за запазване и съхранение на енеприята и материята са невалидни.

Такова невежество може си позволи само нагъл пладнешки крадец на история.
цитирай
13. merlin68 - Отличен обобщаващ постинг. Лог...
29.10.2011 21:11
Отличен обобщаващ постинг. Логическата подредба на това което са писали древните автори води точно до тези заключения. Траките - най-старото и многобройно население в Европа, не изчезват, техни наследници сме ние българите, сърби, хървати, чехи, поляци, украинци, руснаци ит.н. днес наречени славяни. Под натиска първо, на гръцките нашественици, а по-късно на Македонската и Римската империи, част от балканското тракийско население мигрира на север при роднините си скити. По-късно с отслабването на Рим, започва обратната миграция, в следствие на която през VІІ век Аспарух създава днешна България.
Caeperuntque se utrique populi valde inter se diligere, id est Gothi, qui et
Sclavi, et Vulgari, et maxime quod ambo populi gentiles essent et una lingua
esset omnibus. Deinde Vulgari, iam ex omni parte securi, construxerunt sibi
villas et vicos et inhabitaverunt terram quam ceperunt usque in presentem
diem.
(И тези два народа, а именно готите, наричани още склави, и българите,
се заобичаха извънредно много, тъй като и двата народа бяха езичници
и имаха общ език. Скоро българите се почувстваха сигурни от всички
страни, построиха си чифлици и села, и останаха в земята, която
обитават и до днес.) [41] - Дуклянския презвитер (presbyter Diocleas)
"Не. Траките не са изчезвали. Те са там, където са били и поне преди три хиляди години, говорейки своя славянски праезик." - проф. д-р Г. Сотиров "Убийството на Юстиниановата самоличност"
цитирай
14. анонимен - Тракиец: Ние винаги сме си били тук!
30.10.2011 01:28
Моето ДНК изследване показа, че дедите ми са били тук преди Гетите и Готите, и още повече преди Аспаруховите пришълци. Идва видов ден и всичко ще стане ясно, когато ДНК-то ще се установява още с раждането, ще го има в личните документи и официални статистики на държавата, и по света. Аз съм горд, че като нашият език говорят в половината от Европа и половината от Азия. Какви писмени документи за историята ни може да са останали в България след 200 години Византийско и 500 години турско владичество? Не е ли по-добре, вместо да си търсим различията и да се раздалечаваме едни от други, да наблегнем на общото и да се обединим като БЪЛГАРИ ? СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nestinar
Категория: Други
Прочетен: 1215872
Постинги: 382
Коментари: 1139
Гласове: 2614
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930