Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.11.2011 13:55 - Може ли някой да посочи ПОНЕ един пример от периода ІІ – VІ в. за „един българин” ? Бих се радвал да го видя този източник
Автор: nestinar Категория: История   
Прочетен: 5106 Коментари: 12 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Всички българи упоменати от първоизточниците са войници и няма НИТО ЕДИН упоменат с друга „професия”!

Този въпрос има едно уточнение и един факт забелязан и изказан от г-н Йордан Табов. И той е следният: Сведенията за българите са многобройни през периода ІІ – V,VІ в. и изведнъж рязко спадат през VІ – Х в. и отново се „сгъстяват” след Хв. ще се опитаме да обясним спада през споменатия първи период и неговото огромно значение за понятието „българин”. До V в. Българите са описани и представени като войници на Римската и впоследствие на Западната и Източна римски империи и дори има едно сведение което известява за българи от двете страни на „барикадите”.
Тези сведения са предимно от латиноговорящи свидетелства и от хора притежавали завидна информация, като Комес Марцелий, Енодий, Йордан и т.н. Те са били на „върха” в императорският двор и около Римските Императори, така, че едва ли е имало по осведомени от тях.
През тъмният период, и това е периода, когато християнството и носителите му се утвърждават като една нова имуществено обезпечена прослойка, която се занимава повече с догматични „семейни” спорове и свалянето на този или онзи патриарх или епископ набеден за „еретик”, но не и със светска информация, сведенията за българите чувствително намаляват. Защо ? Обяснението според мен е изключително просто и лесно. Доколкото днешните и вчерашни попове имаха интерес и реална информация за армията, дотолкова са имали и тогавашните. А единствените информации за българи са именно от свещенници от този късен период – след Vв. Ако запитате, ами къде са светските съобщения ? Лично моето мнение е, че те са унищожени от „просветената” християнска прослойка, тъй като не касаят основният въпрос за тях – християнството и въпросите свързани с него. Всичко останало е било от нечестивия и като такова изгорено, естествено. За тях е било и Е важно, кой признава „единосъщието” и който не го признава ще бъде анатемосан и което е най-важно – имота му конфискуван в полза на църквата и всички други книги изгорени – такъв е съвета дори на папа Николай І през Хв.
Тук ще обърнем внимание на редица подробности умишлено или поради незнание изопачавани за да се скрие това дъщеринство и връзката на България именно с Римската империя и нейната история. Ще започнем с най-елементарното – изопачаването на имената. В движение ще коментираме, защо е направено това, като разбира се не претендираме за 100 % перфектност на коментара, но затова гарантираме 100% истинност на машинациите, които ще изложим като забелязани.

Латински извори:
1. Аларих – пост фикса „рих” масово се използва и масово се признава на германска идентичност на визигота.
Как се изписва това име от Claudius Claudian (Кл. Клавдиан) :
„ 8. De Alarici gestis in Illirico”. От „Поеми”.
превод – Делата на Аларих в Илирик.

Написано е Аларик, преведено Аларих.

2. Paulus Orosius ( П. Орозий) – Historiae adversum paganos
(Против езичниците).
13.VІІ. 32,9. Praeterea Athanaricus rex Gothorum ....
превод – Освен това готският крал Атанарих....

Написано Атанарикус, преведено Атанарих.

3.Мarcellinus Comes ( Комес Марцелин)

482.(V). Trocopai et Severini
2. Theodoricus cognomento Valamer

превод – 482.(V) По време на консулите Троконд и Северин
2. Теодорих по прякор Валамир

Написано Теодорик, преведено Теодорих.
Написано Валамер (Баламер), преведено Валамир.
4. Anonymus Valesianus – 6,30
Велезиев аноним – 6,30

…Tunc et obsides accepit, inter quos Ariarici regis filium…
... Тогава получил и заложници, между които сина на крал Ариарих...

Написано Ариарик, преведено Ариарих.
Валезиев аноним част ІІ.
9, 42......Zeno confortans Isauros …
9, 42... Зенон организирал исаврите....

пак там …Theodoricus dux Gothorum, filius Walamerici …
… Готският вожд Теодорих, син на Валамир …

Написано Цено, превежда се Зенон, написано Теодорик, преведено Теодорих, написано Валамерик преведено Валамир, написано дук, преведено вожд ( дук е военна титла, а вожд е първопоставеност пред другите).

5. Isidorus Hispalensis ( Изидор Севилски).
8. Tunc Gulfilas eorum episcorus Gothicas…
8. Тогава техният епископ Вулфила…

Написано Гулфила, преведено Вулфила, Улфила, и т.н.

6. Paulus Diaconus – Павел Дякон

ІV,39 във ІV,40 и ІV,44 Павел дякон пише за Sclavi.
Написано е „склави” или „склаби”, преведено „славяни”.

VІ, 31 …Terebelli Bulgarum regis …
VІ, 31 ... Българският хан Тервел ...

7. Ще приключим представянето на писмени паметници с още един гвоздей на програмата след горната точка.
Flavius Vegetius Renatus – Флавий Вегеций Ренат

3. De Dacorum, Moesorum, Thracum que fortitudine.
3. За храбростта на даките, мизите и траките.

Отдолу на страницата, като пояснение е написано, че „под даки, мизи и траки се разбират жителите на съответните провинции».

Такива примери има още десетки от «Гръцки извори за българската история» но няма смисъл да повтаряме вече казани неща. Другото необходимо пояснение е, че тези извори са от превода на Анастасий Библиотекар, който ги е превел от гръцки на латински. Запазеният текст обаче е само на латински и какъв е бил на гръцки може само да се предполага. Преводачите обаче са направили своето предположение за даденост на гръцкият текст въпреки, че липсва, а превода на латински, за превод на даденостите, докато той всъщност е единствен писмен източник.

Тъй като на мизи и траки се отрича правото на етнос от историците от рода на папагалите, това е допояснено - утвърдено и под текст, да не би някой да си помисли, че И той (читателят) може да е трак или мизиец. А за това, че траки и мизийци са индикирани в историята преди да съществува Римската империя и нейните провинции, никой от списвателите на сателитна история не се притеснява.

Хайде сега може ли някой да обясни, защо всички имена окончаващи на «рик» се преведоха като «рих» ? Те са преведени на «рих» на гръцкият език от латинският, но защо историографите използват последващият източник, а не предхождащият го ? И защо след като по-известните персони, като Теодорик, за който като Император е писано предимно на латински, тъй като латинският е държавният език в Империята се гледа от позицията на гръцкият, който не е бил определящ за писмените държавни документи през този период ?

Всички упоменати люде са свързани именно с територията на днешна България и история за тези люде извън и ПРЕДИ тази територия НЕ СЪЩЕСТВУВА (с малки изключения и то като продължение на първата история от Балканите). Има история СЛЕД тяхното напускане на Балканите, но история ПРЕДИ това за тях липсва.Поради което на тези хора се приписват всякакви прелетни способности и преселения, дори и от Китай, но не и най-естественото и нормалното, че те СА жителите на тези територии от началото на писаната история. А това, че хиляди българи са се били  с Цита около р.Янтра, с Мундо на стените на Сингидунум, с готите в битката описвана от Енодий, българските регес споменати от Комес Марцелий в Южна Тракия и т.н. и т.н.

Така ли не се намери един, който да има някакъв друг талант освен да реже вражески глави ? Хайде да не сме - да предположим - толкова таланталива нация като евреи и арменци, но дори един обущар, рибар или бозаджия дори не се споменава. Винаги се говори за «българи» и нито веднъж за «българин». Българска риба има наречена в Мраморно море – български рибар обаче не. Българи на назовавани десетки хиляди, а никой не е назован българин поне веднъж !? Дори в такова конфеденциално изявление като Responsa Nicolai Papae I ad consuita bulgarorum (Отговорите на папа Николай до българите) отговорите пак касаят „българите”. Верно е, че има опити да се преодолее тази параноя от множествеността на българите и отговора се приписва в превод – до княз Михаил, до Борис І или до двамата заедно, но тези опити са дребна шмекерия да се внедри нещо лично в текста, (лично име), докато такова име оригиналният текст не притежава.

Друга линия да се предотврати разбирането на същността на българите като римска бойна част е манипулацията с производните на Тракия и Мизия. На пръв поглед връзка няма, но целта според мен е все същата – да се отвлича вниманието на читателя от мисълта, че българите и съответно мизийците и траките са народности или сбор от народности, които от незапомнени времена са един войнствен народ и винаги са били сред войските на една или друга политическа човешка формация в този район. И преводачите непрекъснато повтарят това – че мизийците не са народност, а само жители на Мизия и съответното същото определение за тракийците. С което се пробутва силно дефектираната теза откъм факти, че така наречените „жители” нямат характеристиката „народност” за своето понятийно разбиране. Може би са рой насекоми, ято птици или стадо двукраки за преводачите?! Преводаческите мишления не дават отговор по този въпрос. Това обаче е парадокс – баварците са народност от Бавария, галите са народност от Галия, бритите са народност от Британия, скотите на народност от Скотия, скитите са народност от Скития, сарматите на народност от Сарматия, даките са народност от Дакия ( в примера по-горе те са упоменати като не-народност от немай къде, следствие подредбата си до мизи и траки – така да се каже жертва поради съседство) карпите са народност от Карпатите и т.н.... 

Траките обаче НЕ СА народност от Тракия, а само живеят там, и мизите НЕ СА народност от Мизия, а само живеят там. Ето тези парадоксални простотии от първа степен на сложност се преподават и разпространяват в училищата и българският печат почти от създаването на историята като наука в България. Тази теза – за майчинството на Римската империя по отношение на България може да се опровергае с факти от вида на „българинът Тервел”, „българинът Есперерих”, „българинът Кубрат”, Курт, Кетрадес, Кроват или който си изберете от тях и т.н. от този вид, или с посочване на друга личност ( бръснар, точилар, рибар. . .) за които да е казано че е българин по народност от ПЪРВОИЗТОЧНИЦИТЕ, но не и от вида на „хан Тервел”,

Може ли някой да посочи ПОНЕ един пример от периода ІІ – VІ в. за „един българин” ? Бих се радвал да го видя този източник.

Е, сега става ли поне частично ясно, защо тракийците и мизите НЕ ТРЯБВА да са народност?А българите КАТЕГОРИЧНО да са новопристигнали гости на Балканите на звездни коне и други междупланетни превози ?


Боцман
 



Гласувай:
11



1. germantiger - ФРЕДЕРИК-ФРЕДЕРИКУС-ФРИДРИХ...
10.11.2011 15:26
ФРЕДЕРИК-ФРЕДЕРИКУС-ФРИДРИХ

АЛБЕРИК-АЛБЕРИХ

ЛЮДОВИК-ЛУДВИХ/Г

СЕДРИК-СЕДРИХ

ерик-ерих

Всичко това е типично за германските народи, но не е и за българите:

Фредерик/Фридрих в по-късен етап ист. и име
Лудвиг/Людовик в по-късен етап ист. и име
Ерих име
Улрих име
Хайнрих име
Хендрик ст. име
Хилдерик сказание
Вундерлих име певец
Витциг ист ВСВ
Биттрих ист ВСВ
Либих име
Виллрих художник
Седрик сказание
Меровиг ист
Гензерих сказание
Вулдерих сказание
Рудерих сказание
Албрих нибелунгенлиид
Амелрих нибелунгенлиид
Витих нибелунгенлиид
Хелфрих нибелунгенлиид
Теодерих нибелунгенлиид и ист.
Дидерих ст. име
Хайлвиг ст. име
Еммерих име
Хлодвиг/Хлодовиг ист
Лайпцих се произнася
цитирай
2. nestinar - ФРЕДЕРИК-ФРЕДЕРИКУС-ФРИДРИХ...
10.11.2011 16:05
germantiger написа:
ФРЕДЕРИК-ФРЕДЕРИКУС-ФРИДРИХ

АЛБЕРИК-АЛБЕРИХ

ЛЮДОВИК-ЛУДВИХ/Г

СЕДРИК-СЕДРИХ

ерик-ерих

Всичко това е типично за германските народи, но не е и за българите:

Фредерик/Фридрих в по-късен етап ист. и име
Лудвиг/Людовик в по-късен етап ист. и име
Ерих име
Улрих име
Хайнрих име
Хендрик ст. име
Хилдерик сказание
Вундерлих име певец
Витциг ист ВСВ
Биттрих ист ВСВ
Либих име
Виллрих художник
Седрик сказание
Меровиг ист
Гензерих сказание
Вулдерих сказание
Рудерих сказание
Албрих нибелунгенлиид
Амелрих нибелунгенлиид
Витих нибелунгенлиид
Хелфрих нибелунгенлиид
Теодерих нибелунгенлиид и ист.
Дидерих ст. име
Хайлвиг ст. име
Еммерих име
Хлодвиг/Хлодовиг ист
Лайпцих се произнася

Какво искаш да кажеш?
И каква връзка има с постинга???
Освен спам,друго не виждам!
Латинският текст е достатъчен,за да покаже как с смукали от пръстите си така наречените преводачи!
Без ТЕМИ Тракия,Мизия няма готи.
цитирай
3. germantiger - ...
10.11.2011 16:36
Коментара ми по-доре е повече от ясен.
Имена завършващи на рик (каквито ти "извеждаш" от преводите) са характерни за германските народи в "пъти" повече отколкото за българите.
Освен това споменаваш Марцелин (по твоята логика в постинга трябва да го наричаш Марцелинус или Маркелин, но не Марцелин?!).

Има разлика между:
изписване
или транскрипция
транслитерация
и "звучене", произнасяне

Учил съм страогръцки, латински и старобългарски, когато го изучавах често ни казваха, че и до сега изследователите не могат да бъдат сигурни в произношението правилно на много думи.

Иначе казано - постинга ти е добър като подборка и като въпрос за размисъл, но всъщност не доказва българско/тракийско в имената.

...

Благодаря, че си одобрил първия ми коментар, предполагах, че може да не го допуснеш.
цитирай
4. germantiger - ...
10.11.2011 16:45
Моите позиции са ясни:

1. Репликирам, когато германски готи, бавари, франки са "правени', припознавани, декларирани от който и да е като траки или българи. Разбира се, съм наясно, че сред готските нашествия е имало увлечени много негермански племена, вкл. и българи.

2. Репликирам много рядко в полза на елинистичната култура, защото съм я учил и знам величието й. Пиша по изключение в "нейна защита", защото гърците не са ми на сърце поради избиванията и погърчванията на стотици хиляди българи!

3. Воден съм от справедливост и любов. Справедливост доколкото се стремя към истинност и любов към германското на първо място. Като комуникирам с чужденци най-вече споменавам и популяризирам българското. Хора които ме познават знаят колко небългари съм повлиял, дори една съм я научил на сносен български език.
цитирай
5. анонимен - Аз съм полу-гот. По-точно визгот ...
10.11.2011 19:01
Аз съм полу-гот. По-точно визгот или бесо-гет съм. Такива са и роднините ми в Северна България и Банат, пък каквито ще сънища и терзания да си има там дойчето - рих-мих.
Белю Манихеина от Белятово
цитирай
6. atil - Потърсете сведения за т. нар. Ск...
13.11.2011 23:11
Потърсете сведения за т.нар.Скитски абат Дионисий Мали.Не е бил бръснар или обущар,но е написал 50-те апостолически правила върху които се основава цялото богослужение на християнската църква. Защото е бил запознат с Небесната вяра(тенгрианството) и не е трябвало да приписва от юдаизма. След няколкото българи дали своя принос ,след 4-ти век християнството става религия.Дотогава е било считана за еврейска секта. И това е причината да бъде толкова жестоко преследвано от римляните. Тогава се и въвежда в масова употреба кръста(знака на Мардукан- Мар,Спасителя,който се чествал също на 25 декември). Друг доста по-известен българин е Константин( Кущан-Баксан) с професия философ. Друг и то адаш е Тукай Атила - професия император. След пребиваването се в рамките на българския каганат Европа тръгва по-друг път в общественно-държавното си развитие.Благодарение на благородното и благотворно българско цивилизационно влияние през "Тъмните векове",Европа скъсва завинаги с робовладелството и старите гнили и неефективни римски държавни и икономически порядки. Възприемат се българските.И те са в основата на всички съвременни европейски държави. А Великобритания и до ден днешен ни се представя с един почти напълно копиран български модел, включително и по отношение на държавния си герб.
цитирай
7. solinvictus - Така наречените готи в испанско ...
13.11.2011 23:53
Така наречените готи в испанско стават visigodas нарочени са за германци по същата логика на тайгъра ,но ...сега мастити историчари (иберийски) си задават един прозд въпрос днешните испанци имат ли германцки корен и ако да в какво се изразява?
Въпросзт е зададен на декана на един универсидад професор по хистори на Рома.
Ако може тайгъра да импровиъира некакъв умен отговор ?

много ми е смешно когато някакви примитивни племена били увлекли някакви други на по високо ниво и ги Уплодили с култура в раъстояние на 50 - 100 години има и по протобулгарски простотии които говорят за 25-50 годин за смяна на езици ,асимилации и така нататък фантазии.
Има един много добзр и нагледен пример така наречените латиноси или латиноамериканци които си сменили културата и езика и станали испанци...това е голяма заблуда!
само в Чили имали над 3000 диалекта в момента говорими
а преди са били са над 6000 ....
цитирай
8. анонимен - ПБЦ
14.11.2011 13:04
Това върши ли работа:Теофан разказва за 538 г: "В тази година се раздвижиха в Скития и Мизия двама български княза с много българи и други (съюзници)."
Г. Ценов - "Кроватова България , "Енодий - "Похвално слово за Теодорих Велики":
"Виждам пред себе си проснат БЪЛГАРСКИЯТ войвода, на когото твоята десница ограничи свободата... Има ли защо още веднъж да разказвам за поражението на войската му и за срамното бягство на войводата Сабиниан." От собствения ти пост го взех- БЪЛГАРИЯ - ИЗВЕСТНА СТРАНА НА БАЛКАНИТЕ В КЪСНАТА АНТИЧНОСТ
цитирай
9. nestinar - Това върши ли работа:Теофан раз...
14.11.2011 13:58
анонимен написа:
Това върши ли работа:Теофан разказва за 538 г: "В тази година се раздвижиха в Скития и Мизия двама български княза с много българи и други (съюзници)."
Г. Ценов - "Кроватова България , "Енодий - "Похвално слово за Теодорих Велики":
"Виждам пред себе си проснат БЪЛГАРСКИЯТ войвода, на когото твоята десница ограничи свободата... Има ли защо още веднъж да разказвам за поражението на войската му и за срамното бягство на войводата Сабиниан." От собствения ти пост го взех- БЪЛГАРИЯ - ИЗВЕСТНА СТРАНА НА БАЛКАНИТЕ В КЪСНАТА АНТИЧНОСТ

Прочете ли как започва постинга?-"Всички българи упоменати от първоизточниците са войници и няма НИТО ЕДИН упоменат с друга „професия”!Та за "другата" професия ми е въпроса и защо няма такава?
цитирай
10. анонимен - ПБЦ
14.11.2011 16:48
Винаги се говори за «българи» и нито веднъж за «българин». Българска риба има наречена в Мраморно море – български рибар обаче не. Българи на назовавани десетки хиляди, а никой не е назован българин поне веднъж !? Дори в такова конфеденциално изявление като Responsa Nicolai Papae I ad consuita bulgarorum (Отговорите на папа Николай до българите) отговорите пак касаят „българите- хайде сега това плод на моето въображение ли е или ти си го писал? Затова ти и написах по-горните примери.
цитирай
11. анонимен - ПБЦ
14.11.2011 17:12
Да си княз, предводител или водач на даден народ не е професия. Естествено, че летописците ще пишат за българите и техните предводители, а рибарите, кожарите и овчарите едва ли ще занимават тяхното внимание. Освен това за българите се говори почти винаги като за народ, а не за военни части на империята не пренебрегвай този факт. Сабиниан е бил Illyricianae ductor militiae, обаче Енодий го нарича също Vulgarum ductor, защото е предвождал и българи. Знаеш думите на Енодий :„Сблъскали се два народа, които никога не са се плашили от смъртта. Чудили се един на друг, че се намират равни на себе си и че в човешкия род Гот се осмелява да противостои на Българин и Българин на Гот. Най-сетне готите победили“ тези, които „преди това поражение си мислеха, че светът им е отворен навсякъде“.- той недвусмислено говори за два народа и точно това е имал предвид под българи-народ, а не гранични войски.
цитирай
12. atil - Каквото са си искали упоменавали ...
15.11.2011 19:12
Каквото са си искали упоменавали са ,нашите като са писали също са писали както и каквото сметнат за по-важно.Факта че има много названия на стоки,сортове земеделски продукти,килими и т.н. с българско име,че българската топонимия е навсякъде в Евразия, говори,че е имало много професии а примитивните са били туземците,включително европейските роби и крепостни говеда(от по-късно време). Западна Европа отпада от българския каганат и българите се изтеглят на изток ,като ордата на средния син на Атила, Таниш вообще загива на територията на днешна Румъния.Освен българите Западна Европа е напусната и от техните съюзници - англите,които се заселват на Британските острови и по тяхното служебно българско име се нарича държавата Англия. Другите им основни съюзници - саксите пък се изтеглят в горите във вътрешността на страната,защото също изпаднали в немилост сред съплеменниците си. Нищо след това вече не е същото и тази част на континента тръгва по друг път на развитие. Това имах предвид.Това че източните племена се преставят като примитивни е върхът на наглостта и глупостта. Точно те са първоизточника на всякакъв вид култура на белия човек.Атила го броят за "вожд" а той и цар-император 18 поколение и то само от неговата династия. А готите каквото българска попара са сърбали през вековете преди описваните събития...,но тук тоя писач се прави на"дръж ми шапката".Може да е бил начинаещ бранша - 1 или второ поколение и всичко от неговото писане да почва?
Както и да е преди да настъпи края на света ясно е че световната история подлежи на ревизия и освобождаване от белите петна,лъжите и заблудите!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nestinar
Категория: Други
Прочетен: 1210243
Постинги: 382
Коментари: 1139
Гласове: 2614
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031