Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.12.2011 17:34 - Българите не са славяни,а тюрки,православното християнство е наложено кърваво,а изкуствената византийска азбука е отдалечила Bg от прогреса и Европа
Автор: nestinar Категория: История   
Прочетен: 35136 Коментари: 85 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

Автор:Ст.Динков

Ne Mutlu Turkum Diyene ! - Щастлив е,който се нарича турчин ! / Колко щастлив е онзи, който може да каже " Аз съм турчин "!

Днес общия брой на тюрките е над 230 милиона души.Около една трета от тях живеят в Република Турция.Освен Турция съществуват още пет тюркски държави - Казахстан,Киргистан,Азербайджан,Туркменистан,Узбекистан.Почти 30 милиона азербайджанци живеят в Иран,което е 40 % от населението на тази страна.В Русия има няколко тюркски републики:Башкирия(Башкортостан),Дагестан,Алтай,Хакасия,Карачаево - Черкезия,Татарстан,Тува и Якутия.В Китай съществува огромният автономен Синдзян - уйгурски район на тюрките (т.нар. Източен Туркестан,1.5 млн кв. км.).В Молдова е разположен автономният тюркски райин Гагаузия.Тюркски райони има в Ирак,Грузия,Гърция,Таджикистан,Афганистан,Монголия и Македония.Тюркският регион в България е от особено значение.

Съвременна България е единствената държава с преобладаваща тюркска народност,намираща се на Европейския континент.В този смисъл тя е европейската тюркска държава.Това я превръща в мост между тюркските държави в Европа.Докато големият мост между Азия и Европа е Република Турция,България осъществява една допълнителна енергийна връзка,която доокпрупнява континенталната - духовният контакт между европейската геополитическа хоризонтала и тюркската сакрална география отвъд границите на Монголия и Китай.

България е и единствената християнска тюркска държава.Този изключително важен вектор би бил енергийният проводник в синхронизирането между православие и ислям,чрез прекия контакт между Европейския съюз и Тюркската общност,осъществяван от България.В допълнение намиращата се в Република Турция Вселенска патриаршия би осъществила балансиращия ефект.

Уникалните специфики в географията,езика и вероизповеданието,както и членството и в ЕС,дават на България изключителната възможност да се превърне в интелектуалния център на една вероятна Тюркска общност през XXI век,а от там и в основния творец на евразийската интеграция.На този фон мястото и ролата на Република Турция са неоспорими.Като централна държава,формирала сакрална география на три континента,Турция се явява и енергийният извор на вероятната Тюркска общност.Политическата,икономическата и военната и мощ (третата световна сила около 2050 г.),поставени на едно поле с уникалните културно - цивилизационни компоненти на България,биха представлявали двигателя на евроазиатския обединителен проце като логично продължение на Тюркската общност.

Официалното признаване,че в българския етногенезис практически отсъства слвянски елемент,че антите са светлокожи монголоидни склавони със сарматски произход,чеоногондурите,кутригурите,утигурите и останалите български племена са тюркоезичните западни хуни,че православното християнство е наложено кърваво и въпреки волята на българите,че изкуствената византийска азбука ги е отдалечила от прогреса и европейската цивилизация,би означавало не само тържество на историческата истина,но преди всичко съживяване на националните творчески енергии,което е предпоставка за възстановяване на държавността и мултиплициране на българския дух.

ПЪЛЕН ТЕКСТ САМО В КНИГАТА:

Османо - римска империя,българи и тюрки - Стоян Динков

Още:Покръстването на целия български народ от Борис I трябвало да мине през реки от кръв (избити са най-малко 100 000 хил. души) !
Публикувано от PortalTurkey в 08:25  



Гласувай:
17



1. nestinar - E, накъде вървим с такива ПРЕДАТ...
17.12.2011 17:35
E,накъде вървим с такива ПРЕДАТЕЛИ?
цитирай
2. podvodni - Че не сме славяни е факт неоспорим. ...
17.12.2011 17:44
Че не сме славяни е факт неоспорим. Но че сме тюрки е също толкова нелепо, колкото твърдението че на Слънцето има замръзнала вода.
А от край време е доказано че „изкуствената византийска азбука“ всъщност има далеч по-стари та чак пред шумерски корени.
цитирай
3. nestinar - Че не сме славяни е факт неоспорим. ...
17.12.2011 18:19
podvodni написа:
Че не сме славяни е факт неоспорим. Но че сме тюрки е също толкова нелепо, колкото твърдението че на Слънцето има замръзнала вода.
А от край време е доказано че „изкуствената византийска азбука“ всъщност има далеч по-стари та чак пред шумерски корени.

Ох,ама това ми е известно,но какво правим с такива като г-усина Динкова?
цитирай
4. germantiger - !
17.12.2011 19:49
ЕБАХ "ТИ" (без извинение гусина Динкова), по манафски да го ...
цитирай
5. nikikm - Ами,
17.12.2011 20:10
успокоявдащото тук е,че материалът може и да е годен за турците,но е смешен за хора,които поне горе-долу са запознати с историята. Турски етнос няма,тюрки е едно мъгливо понятие,а и доколкото знам в Европа не правят разлика между тюрки и турци. Бля-бля,исках да кажа блян,блян и великотурски сънища.Което не ги прави по-малко опасни.А,педалът,който е с българско име,ако беше публикувал подобно нещо в Турция,срещу турците,силно се съмнявам,че щеше да доживее до сутринта.Там си пазят "тяхното" и не мислят много!
цитирай
6. nagodi62 - Поне половината от споменатите ...
17.12.2011 21:27
Поне половината от споменатите народи не са тюрки! А турската инвазия в последните години е много силна и ще се усилва още повече!Да си правим смтката докато е време!
цитирай
7. анонимен - Стига измишльотини, нагло лъжете е господин Динков
18.12.2011 08:18
Късно е чадо господин Динков. Няма начин да докажете някаква тюркска кръв в Българите. У ДНК хаплогрупите "I" и E1B1 липсват в Турция. Първата е около Българотурската граница до 40 - 50 километра в Турска територия - признак че населението е Бъгарско, а не Турско. А при втората, в Турция е E3b, която я няма в България. E3b не се дължи на някакво Тюркско нашествие в Турция, а на населението, заварено при инвазията на Селджуките. Господина Динкова по-добре да погледне пъстрия състав на ДНК-то на съвременните турци ( много от които по корен не са тюрки), отколкото да ни занимава с измишльотините си. Късно е чадо, мандалото е пуснато. Няма начин да се подмени истината.
цитирай
8. анонимен - НА ТОВА АЗ КАЗВАМ И Б Р И К Ч И Й С Т В О.
18.12.2011 09:26
НА ТОВА АЗ КАЗВАМ И Б Р И К Ч И Й С Т В О.
цитирай
9. nestinar - Стоян Динков е лидер на партия „З...
18.12.2011 09:35
Стоян Динков е лидер на партия „Зелена България” и син на знаменития български поет Иван Динков.
цитирай
10. анонимен - anonimna
18.12.2011 11:20
toya yavno idva ot druga planeta . izto4nika mu na informaciya ne6to kuca. ima edna misal podhodya6ta v takiva slu4ai"UMORIH SE DA SE ZANIMAVAM S PROSTI HORA" .jalko i stra6no.tejko i gorko na BULGARIA ot takiva individi............pitam se kolko li pari polu4i za takuv 6iban material gnusno 4ove4e
цитирай
11. анонимен - d
18.12.2011 11:56
dali e vyarno che tova e pisano ot balgarin ili e samo nyakakva provokaciya?
цитирай
12. nestinar - dali e vyarno che tova e pisano ot ...
18.12.2011 11:59
анонимен написа:
dali e vyarno che tova e pisano ot balgarin ili e samo nyakakva provokaciya?

Абсолютно вярно!
цитирай
13. анонимен - Hahaha
18.12.2011 12:21
Е, г-на Динкова ще е най - "благославяния" писател, няма две мнения :)
цитирай
14. анонимен - d-do nestinar
18.12.2011 12:22
priyateliu za sajalenie na balgariya nikoga ne e stradala ot lipsa na predateli i glupaci
цитирай
15. анонимен - urus ruza burgas
18.12.2011 12:55
KAK MOZE ,NJKAKAV PIJN TURTHIN DA PISE PROSTOTII.
EDIN NJMA KOI DA MU POVJRVA.
EGATI NEGRAMOTNIKA
цитирай
16. tihatavoda - nestinar-Българите не са славяни,а тюрки,православното християнство е наложено........
18.12.2011 13:12
" Българите не са славяни,а тюрки,православното християнство е наложено кърваво,а изкуствената византийска азбука е отдалечила Bg от прогреса и Европа "

Ако приемем , че византийската азбука е изкуствена , то с какво турската азбука е по-естествена ? За какъв прогрес и Европа става въпрос ? Светата инквизиция ли е венецът ? Не само християнството се е налагало с кръв по това време , но самото Православие се е появило доста по-късно . "Българите не са славяни , а тюрки "- за кои българи става въпрос ? Ако става въпрос за онези българи , на които са им рязали главите , ако не приемат християнството - така е . Все пак , главите са рязани от едни българи /Борис I/, на други българи и това е един от многото трагични случаи в историята . За последните хиляда години нещата са се променили . Не съм срещал туркоезични граждани на РБ, които да се имат за етнически българи , а и по-голямата част от съвременните българи не са тюрки . Какво ли означава на турски : " земля и небо , звяр и природа " ?....Е , всичко това се отнася само за заглавието.....
цитирай
17. анонимен - Предадтелското дьонме Динков
18.12.2011 13:27
На тоя дебил най-вероятно баба му са я чаландрили анадолски зейбеци, че от там ще да е мръсната паганска кръв у тоя потурнак! Ето заради такива мелези безродни страдаме и сме ставали жертва през хилядолетията.
цитирай
18. анонимен - Твойта мама рязана!
18.12.2011 13:34
Твойта мама рязана!
цитирай
19. анонимен - Потрес!
18.12.2011 14:00
Не бих допуснал, че българин може да падне толкова ниско!
цитирай
20. trubadur - Какъв е тоя портал?
18.12.2011 15:02
Публикувано от PortalTurkey в 08:25
цитирай
21. nestinar - Публикувано от PortalTurkey в 0...
18.12.2011 15:13
trubadur написа:
Публикувано от PortalTurkey в 08:25

http://webportalturkey.blogspot.com/
цитирай
22. анонимен - Какви ли не идиоти е раждала майка ...
18.12.2011 15:17
Какви ли не идиоти е раждала майка България
цитирай
23. анонимен - "православното християн...
18.12.2011 15:33
"православното християнство е наложено кърваво"

Абсолютна истина! Докъм 19 век религията в България е всичко друго, но не и "християнско" "православие"! Ако е имало залитания, то са били в посока Рим, но това важи предимно за аристокрацията, народът изповядва "особеното българско битие".
цитирай
24. nestinar - "православното християн...
18.12.2011 15:35
анонимен написа:
"православното християнство е наложено кърваво"

Абсолютна истина! Докъм 19 век религията в България е всичко друго, но не и "християнско" "православие"! Ако е имало залитания, то са били в посока Рим, но това важи предимно за аристокрацията, народът изповядва "особеното българско битие".

Дайте факти,ако обичате!
цитирай
25. apostapostoloff - Гагаузи има и във Варна!
18.12.2011 15:55
А що се отнася до произхода на българите, то и академик Воробец Сперанский, и проф. Сретен Лилиеншвагер отдавна доказаха и то неопровержимо, че ние произхождаме от нидерландците, които са арнаутско племе и това автоматически ни прави поляци!
цитирай
26. анонимен - По същия начин мога да поискам факти ...
18.12.2011 16:08
По същия начин мога да поискам факти за противното. Четете повече извори и мислете повече. "Православието" навлиза в България чрез съборната гръцка патриаршия с одобрението на султана.
цитирай
27. nestinar - А що се отнася до произхода на бъл...
18.12.2011 16:22
apostapostoloff написа:
А що се отнася до произхода на българите, то и академик Воробец Сперанский, и проф. Сретен Лилиеншвагер отдавна доказаха и то неопровержимо, че ние произхождаме от нидерландците, които са арнаутско племе и това автоматически ни прави поляци!

:)
цитирай
28. nestinar - По същия начин мога да поискам факти ...
18.12.2011 16:27
анонимен написа:
По същия начин мога да поискам факти за противното. Четете повече извори и мислете повече. "Православието" навлиза в България чрез съборната гръцка патриаршия с одобрението на султана.

Aз,твърдя,че няма тaкава личност БОРИС I в нито един източник за времето си!
Вие, трябва да четете и мислете повече!
цитирай
29. анонимен - Значи, трябва да четете - освен п...
18.12.2011 16:38
Значи, трябва да четете - освен повече - и по-внимателно. Никъде не съм писал нищо за Борис.
цитирай
30. nestinar - Значи, трябва да четете - освен п...
18.12.2011 16:44
анонимен написа:
Значи, трябва да четете - освен повече - и по-внимателно. Никъде не съм писал нищо за Борис.

В този случай Сте прав!Свързах го неволно с "клането“на Борисос!

цитирай
31. nestinar - По същия начин мога да поискам факти ...
18.12.2011 16:50
анонимен написа:
По същия начин мога да поискам факти за противното. Четете повече извори и мислете повече. "Православието" навлиза в България чрез съборната гръцка патриаршия с одобрението на султана.

И преди това са били тенгрита!?
Така ли?
цитирай
32. tihatavoda - nestinar-Aз,твърдя,че няма тaкава личност БОРИС I ....
18.12.2011 17:13
Проявете малко разбиране . Инфантът не се е родил научен и тепърва е трябвало да завърши колеж за престолонаследници .Борис I ,Борис II ,Борис III ,.... някак си , не е по царски да сгъва пръстчета .
цитирай
33. atil - Не го познавам и не знам дали е под...
18.12.2011 17:14
Не го познавам и не знам дали е подставено лице(сламен човек), както повечето интерпретатори и тълкувачи, теоретици от различните "направления" за произхода..Който вече стана пародия и голям майтап. До преди 200-300 години и просветените и народа са знаели произхода си по-добре от всичките днешни маймуншебеци-теоретици.
От това което прочетох в горния текст не е вярно само това за славянския принос и за антите. Самото славянство е не по малко мъгливо понятие ако не и повече от тюркизма.И двете понятия до 6 век не са били в употреба в Европа. Нашите предци са наричали тези племена - улчийци и анчийци(анти). Приноса им в славянобългарския етнос и култура са безспорни.Това се вижда най-вече от езика ,който говорим.
За Борис всичко е вярно, в Европа погромите и изтребленията свързани с християнството са в пъти повече и по-ужасни. Аз имам сведения от руски старообрядци.
В по-големия си процент ние най-вероятно наистина сме тюрко-булгари говорещи на западнобулгарското арийско наречие. Тези езици днес ги наричат "славянски". И какво от това? Защо непременно нещо трябва да следва от това и защо като ненормалници трябва да отричаме произхода си и да плюем в лицето на предците си?!
Кой кого предава и на кого?
Какво говорят фактите?
цитирай
34. atil - Виж за азбуката говори и пише див...
18.12.2011 17:18
Виж за азбуката говори и пише дивотии и тук виждам предателство.На нас никога не ни е препирало да ставаме западняци или византийци. Затова и сме си създавали всичко свое и според нашата култура. По- скоро на предците ни, днешния българин е нещо доста по различно като дух и самочувствие!
цитирай
35. анонимен - Осман
18.12.2011 17:20
Поздрави за нашите Братя тюрко-булгари Християни! Поздрави за статията на Г-Н Динев!
цитирай
36. nestinar - Не го познавам и не знам дали е под...
18.12.2011 17:28
atil написа:
Не го познавам и не знам дали е подставено лице(сламен човек), както повечето интерпретатори и тълкувачи, теоретици от различните "направления" за произхода..Който вече стана пародия и голям майтап. До преди 200-300 години и просветените и народа са знаели произхода си по-добре от всичките днешни маймуншебеци-теоретици.
От това което прочетох в горния текст не е вярно само това за славянския принос и за антите. Самото славянство е не по малко мъгливо понятие ако не и повече от тюркизма.И двете понятия до 6 век не са били в употреба в Европа. Нашите предци са наричали тези племена - улчийци и анчийци(анти). Приноса им в славянобългарския етнос и култура са безспорни.Това се вижда най-вече от езика ,който говорим.
За Борис всичко е вярно, в Европа погромите и изтребленията свързани с християнството са в пъти повече и по-ужасни. Аз имам сведения от руски старообрядци.
В по-големия си процент ние най-вероятно наистина сме тюрко-булгари говорещи на западнобулгарското арийско наречие. Тези езици днес ги наричат "славянски". И какво от това? Защо непременно нещо трябва да следва от това и защо като ненормалници трябва да отричаме произхода си и да плюем в лицето на предците си?!
Кой кого предава и на кого?
Какво говорят фактите?

Kапанците може и да са,но българите, като цяло-категорично НЕ СА тюрки
!!
цитирай
37. shtaparov - Щом това не е казал в книгата си,нямало е смисъл да я пише:
18.12.2011 17:30
Този господин динков е изпаднал в огромно недоразумение и вероятно се е нагушил с турски пари,за да пише такива откровени глупости и лъжи. Като е толкова знаещ,защо не каза че България днес щеше да има поне 60-70 млн.д. население,ако не беше турското иго,и поне три пъти по-голяма територия? Защо не каза къде изчезнаха онези 50-60 млн. Българи,които щяха да живеят с нас ако не беше това жестоко,унищожително и човеконенавистно в своята истинска същина мюсюлманско иго? Защо не посочи,че древните тюрки при своята късна етногенеза са обособени от тройната (многорасова) смесица на Монголи,
Мангали и Таримско-алтайски Скито- Българи,които са им предали имена,
титли,руни и част от прадревната си палеобалканска кръв? Той трябваше още да посочи,че днешните турци са смесица на Азербайджански (Хазар- Бурджански)
тюрки с милиони потомци на древните Българи,живеещи от хиляди години из земите на Мала Азия,Балканите,Украйна и Кавказ! А това щом не е посочил ясно в книгата си,нямало е никакъв смисъл да я пише и да задръства лавиците на Българските учреждения с турски фолксурогати от ХХ-ХХI век!
цитирай
38. nestinar - Поздрави за нашите Братя тюрко-...
18.12.2011 17:31
анонимен написа:
Поздрави за нашите Братя тюрко-булгари Християни! Поздрави за статията на Г-Н Динев!

Takа де,ама едва ли!:)
цитирай
39. nestinar - Този господин динков е изпаднал в ...
18.12.2011 17:33
shtaparov написа:
Този господин динков е изпаднал в огромно недоразумение и вероятно се е нагушил с турски пари,за да пише такива откровени глупости и лъжи. Като е толкова знаещ,защо не каза че България днес щеше да има поне 60-70 млн.д. население,ако не беше турското иго,и поне три пъти по-голяма територия? Защо не каза къде изчезнаха онези 50-60 млн. Българи,които щяха да живеят с нас ако не беше това жестоко,унищожително и човеконенавистно в своята истинска същина мюсюлманско иго? Защо не посочи,че древните тюрки при своята късна етногенеза са обособени от тройната (многорасова) смесица на Монголи,
Мангали и Таримско-алтайски Скито- Българи,които са им предали имена,
титли,руни и част от прадревната си палеобалканска кръв? Той трябваше още да посочи,че днешните турци са смесица на Азербайджански (Хазар- Бурджански)
тюрки с милиони потомци на древните Българи,живеещи от хиляди години из земите на Мала Азия,Балканите,Украйна и Кавказ! А това щом не е посочил ясно в книгата си,нямало е никакъв смисъл да я пише и да задръства лавиците на Българските учреждения с турски фолксурогати от ХХ-ХХI век!

Нека да се знае!!!!
цитирай
40. анонимен - hihi
18.12.2011 17:53
това просто няма как да е вярно, защото не е подкрепено с каквито и да е факти. докато за обратното доказателствата са много и неоспорими. А лицето динков е писател, а не учен. Освен това е лидер на партийка някаква там, т.е. професионален лъжец, хихи.
цитирай
41. atil - Християните в Русия, които говорят ...
18.12.2011 18:45
Християните в Русия ,които говорят стария булгар-тюрки, ги наричат - крешени.
Това е стара традиция още от времето на първото по-масово кръщение по когато регента Бу Юрган(Органа) се опитал да наложи тази религия за официална.
Освен капанците и редица други етнографски групи имат преобладаващ тюрко-булгарски елемент. Например добруджанците и македонците.
Обратните твърдения на творците на хипотези потвърдени ли са с факти? Дори Ганчо Ценов каквото е открил и са го потулвали на практика подкрепя сведенията от сборника от Волжка България "Джагфар Тарихи".
Тук един отскоро уважаван от мене човек пише за смесицата в турската народност, почти всички народности в съвременния свят са продукт на такива смесици. Това му викат етногенезис и е нещо естественно и нормално. За войните , робствата,дори геноцида ние и турците не сме прецедент, но тук става дума за българите и аз от тях се интересувам а не от турците. Този автор Динеков може би смесва пак политика и история, както го правят непрекъснато и всички коментиращи и пишешти навсякъде у нас. Не само тука.В този сайт.
Някой ще каже за мен не го ли правя? Старая се да го избягвам , но имам мнение и отношение. То обаче си е направо английско - България няма вечни приятели и вечни врагове а вечни интереси!
Това ни отличава и нас българските империалисти от прислужниците и шебеците.
Иначе много може да се спори,дискутира, но това е за предпочитане по форумите. Нека младежта да чете и да се подготвя, да спори, така се ражда най-доброто. Аз минах 50 години и вече се готвя да излизам в "запас"...
цитирай
42. toshotoshev - ""Щастлив е, който се ...
18.12.2011 19:32
""Щастлив е,който се нарича турчин"" :)))
............................................................
това ще го оставя без коментар ...
Е, за знам, че съм щастлив за това, че се наричам БЪЛГАРИН, а ти авторе ако се гордееш че си турчин (или тюрк) или марсианец ... си е за твоя сметка.
цитирай
43. shtaparov - Допълнително уточнение:
18.12.2011 20:06
Това иначе смешно звучащо "Бу Юрган" е всъщност тюркизирана форма на истинското "Бат Орган",което значи чисто и просто "Вод (вожд) Ордан (Йордан)! Дори и думата Тарихи е древно- Българска а не тюркска,понеже означава Старики (Старини),така както "гръцката" дума История означава Историна (Остарина).
цитирай
44. анонимен - Ако не беше така мрачно, щях да до...
18.12.2011 20:53
Ако не беше така мрачно, щях да допусна, че господинът е слънчасал. Не, това е безродник. Предател. Неграмотник. Дразнител. Провокатор. Как посмя да започнеш с този цитат на Ататюрк бе, изрод! Отивай на майната си в Анадола и се обрежи! И не казвай повече и дума на славянски, нещастен гьотферен! А най-добре е постъпвал един Влад Цепеш от Трансилвания...За останалите ще кажа, че не съм туркофоб. И че зная по въпроса многократно повече от драскача, който успя да ме изкара от кожата. Искрено ме разсмя apostapoasoloff, благодаря му!
цитирай
45. анонимен - Одобри го, блогарче! За да се види ...
18.12.2011 20:58
Одобри го, блогарче! За да се види колко невъзпитани нетолерантни нерваци има!
цитирай
46. анонимен - "И преди това са били тенгр...
18.12.2011 21:00
"И преди това са били тенгрита!?
Така ли?"

Момче, бива ли да си чак толкова кух?!!! Аз му пиша за "особено българско битие", то ми бълнува тенгрита... Ае, бягай да четеш, че явно си още съвсем на "Вие" с историята на българите като цяло, пък какво ли да говорим за историята на "християнството"...
цитирай
47. lyubomirstoykov - Най- щурото нещо
18.12.2011 21:23
До сега не бях чел или чувал за такава щуротия.
Може да им се иска на някой, да е истина, но в начина по- който ни завладяват турците няма нищо роднинско, нито при потушаване на въстанията, нито по отношението на турците към нас преди и сега.
Всеки има право да пише глупости, а останалите да не му вярват.
цитирай
48. nestinar - "И преди това са били тенгр...
18.12.2011 22:05
анонимен написа:
"И преди това са били тенгрита!?
Така ли?"

Момче, бива ли да си чак толкова кух?!!! Аз му пиша за "особено българско битие", то ми бълнува тенгрита... Ае, бягай да четеш, че явно си още съвсем на "Вие" с историята на българите като цяло, пък какво ли да говорим за историята на "християнството"...

На теб май и един шамар,ще ти дойде в повече!:)
цитирай
49. nestinar - "И преди това са били тенгр...
18.12.2011 22:08
nestinar написа:
анонимен написа:
"И преди това са били тенгрита!?
Така ли?"

Момче, бива ли да си чак толкова кух?!!! Аз му пиша за "особено българско битие", то ми бълнува тенгрита... Ае, бягай да четеш, че явно си още съвсем на "Вие" с историята на българите като цяло, пък какво ли да говорим за историята на "християнството"...

На теб май и един шамар,ще ти дойде в повече!:)

Tи си въпросния автор,нали?
цитирай
50. shtaparov - Още новости
18.12.2011 23:35
анонимен написа:
Ако не беше така мрачно, щях да допусна, че господинът е слънчасал. Не, това е безродник. Предател. Неграмотник. Дразнител. Провокатор. Как посмя да започнеш с този цитат на Ататюрк бе, изрод! Отивай на майната си в Анадола и се обрежи! И не казвай повече и дума на славянски, нещастен гьотферен! А най-добре е постъпвал един Влад Цепеш от Трансилвания...За останалите ще кажа, че не съм туркофоб. И че зная по въпроса многократно повече от драскача, който успя да ме изкара от кожата. Искрено ме разсмя apostapoasoloff, благодаря му!

Щом първия цитат е на Ататюрк,който се е зовял "Баща на тюрките (турците)", е редно да кажем кой е той. Ататюрк е син на потурчени Български помаци от областта Гора в днешна ю.и. Албания! Ето как този простичък факт символизира цялата "бойна слава" на всички турци и тюрки: "Бащата на турците" е Българин,
най-големият турчин на света е Българин а не тюрк,Българин е учил турците как да бъдат турци,преподавал им е уроци и ги е назидавал!!!
цитирай
51. nestinar - Ако не беше така мрачно, щях да до...
18.12.2011 23:59
shtaparov написа:
анонимен написа:
Ако не беше така мрачно, щях да допусна, че господинът е слънчасал. Не, това е безродник. Предател. Неграмотник. Дразнител. Провокатор. Как посмя да започнеш с този цитат на Ататюрк бе, изрод! Отивай на майната си в Анадола и се обрежи! И не казвай повече и дума на славянски, нещастен гьотферен! А най-добре е постъпвал един Влад Цепеш от Трансилвания...За останалите ще кажа, че не съм туркофоб. И че зная по въпроса многократно повече от драскача, който успя да ме изкара от кожата. Искрено ме разсмя apostapoasoloff, благодаря му!

Щом първия цитат е на Ататюрк,който се е зовял "Баща на тюрките (турците)", е редно да кажем кой е той. Ататюрк е син на потурчени Български помаци от областта Гора в днешна ю.и. Албания! Ето как този простичък факт символизира цялата "бойна слава" на всички турци и тюрки: "Бащата на турците" е Българин,
най-големият турчин на света е Българин а не тюрк,Българин е учил турците как да бъдат турци,преподавал им е уроци и ги е назидавал!!!

Абсолютно вярно!Владеел е българския като МАЙЧИН език!
цитирай
52. анонимен - do blogara postnal tazi prostotiq
19.12.2011 00:06
4ovek otidi se pregledai i smeni dilara si.ti si rodootstapnik i bokluk,tyrski ibri4kiq,kak moje da pishesh takiva glyposti.otivai si v anadola tyrski ibrik4iq!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
цитирай
53. nestinar - 4ovek otidi se pregledai i smeni ...
19.12.2011 00:24
анонимен написа:
4ovek otidi se pregledai i smeni dilara si.ti si rodootstapnik i bokluk,tyrski ibri4kiq,kak moje da pishesh takiva glyposti.otivai si v anadola tyrski ibrik4iq!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Нямам работа там.
цитирай
54. анонимен - Къде са доказателствата, че бъл...
19.12.2011 09:05
Къде са доказателствата , че българите имат нещо общо , някакви приличащи си думички ? Ако италианците говорят романски език (както французите , румънците, испанците и португалците) това означава ли , че италианците са французи ? Ами не много ясно , айде първо турците да докажат ,че са тюрки (защото не са , а са паплач събирана от разбитата Османска Империя) , пък после да лепват на България разни етикетчета с авторитет на турски сериал. Науката каза не на турския произход на българите. ДНК-то не е вид туршия. А и с просто око може да се каже , че с турците нямаме нищо общо , по-скоро при тях може да има българска и славянска кръв. А глупостите за реки от кръв при покръстването няма да ги коментирам, не знам дори как е законно да кажеш подобно нещо в една държава , за която Цар Борис свят цар.
цитирай
55. анонимен - Стоян Динков
19.12.2011 09:42
стоян динков е поредният предател в българската история. Такива мижитурки трябва да бъдат обречени на пълна забрава. Лошото е че има хора които се връзват на подобни брътвежи!
цитирай
56. dimitak - Изворът на тези щуротии
19.12.2011 10:23
е тюрко-славянската хипотеза за произхода на българите. Тази хипотеза се преподава от Освобождението до днешен ден в българските училища. Генераторът на „идеите” на псевдонима Стоян Динков е в Софийския университет, в Историческия факултет. Ако се вгледаме в твърдението на този тюркофил- в същност българофоб, няма да намерим нищо ново в сравнение с това, което сме изучавали на училищните чинове и на банките. Може в представите му съотношението тюрки-славяни да клонят повече към тюркското, но не е открил нищо ново. В същност той повтаря известни и достатъчно категорично отхвърлени твърдения, изфабрикувани вън от българската научна среда, но така наложени, че не можем да се отървем до ден днешен. Че прочетете как е преведен „Именника”, от който е направено знамето на тези тюркски внушения. Но генетиката все пак е точна наука и ясно казва, че в кръвта на българите няма нищо тюркско.
цитирай
57. анонимен - Нещастни предатели
19.12.2011 11:17
Всички нещастни предатели на БЪЛГАРСКОТО съмосъзнание да си отворят ушите и добре да си помислят ... Защото никой който е поругал БЪЛГАРСКОТО не е прокопсал.
///////////////
Що за НЕЛЕПОСТИ !?
//////////////
Тюрко и Турци имат тълкова общо колкото Индия и Индианци
//////////////
Историята на Прабългарите малко по малко изплува забравена от вековете и удобно потулена от по силните.
Но още през 70-те години на миналия век самия Франсоа Митеран определя БЪЛГАРИТЕ като двигател и основоположник на Европейската колтура от дълбока древност.
Арменска историография – “Ашхарацуйц" - определя БЪЛГАРИТЕ като един от най старите и изначални родове на човечеството.
Факт е че през вековете и натрупаните 7 години робство ( 2 византийско и 5 османско ) знанията за нас са били потъпкани.
Факт е че чистата генетична линия е объркана и приплетена още преди много векове.
НО ...........
Трябва ли това да ни кара да си губим съзнанието и да потъпкваме достойнството на нашите деди. Превръщаме се в ДЕГЕНЕРАТИ непознавайки и срамувайки се от собствената си история.
А всъщност сме наследници на една от Велика Нация ... и на предци към които са изпитвали респект от Китай до Британия
цитирай
58. анонимен - Моля те, Боже слез и на мига вземи, , ...
19.12.2011 14:56
Моля те, Боже слез и на мига вземи ,,вересията" Динев!
цитирай
59. анонимен - ЛЕЛЯ
19.12.2011 19:35
ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ,НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ??????
цитирай
60. анонимен - Динков е абсолютно прав! Ние бъл...
19.12.2011 23:50
Динков е абсолютно прав! Ние българите имаме тюркски произход. От една етническа група сме с турците. Колкото и някои тук да не искат да си го признаят. Това е исторически факт доказан от научните изследвания,а последните генетични тестове само го потвърждават неоспоримо.
До 9 септември 1944 г. всеки български историк и дори всеки българин е знаел,че имаме тюркски произход. Но после комунистите изопачават и пренаписват българската история с измислена за няквакви славяни,прабългари,траки. Само не и тюрки каквито са всъщност българите.
цитирай
61. nestinar - Динков е абсолютно прав! Ние бъл...
20.12.2011 00:09
анонимен написа:
Динков е абсолютно прав! Ние българите имаме тюркски произход. От една етническа група сме с турците. Колкото и някои тук да не искат да си го признаят. Това е исторически факт доказан от научните изследвания,а последните генетични тестове само го потвърждават неоспоримо.
До 9 септември 1944 г. всеки български историк и дори всеки българин е знаел,че имаме тюркски произход. Но после комунистите изопачават и пренаписват българската история с измислена за няквакви славяни,прабългари,траки. Само не и тюрки каквито са всъщност българите.

Хубаво,но дай да ги видим тези сведения!
Ако обичаш!
цитирай
62. анонимен - до:60
20.12.2011 10:11
Динков е абсолютно прав! Ние бъл...

60,ако казаното от теб е вярно,то по никакъв начин не кореспондира със събитията през османското робство.
Ако българите са от една етническа група с турците и са го знаели,защо не са ги посрещнали с хляб и сол (дето се казва),да приемат исляма и да живеят като господари в империята?
Апропо,погледни и портрети и картини от епохата,визуално нямаме никакво сходство с тях....
Къде са тези "научни изследвания" и генетични тестова?
Обратното е истината,така наречените турци имат много български гени,заради поганският си навик да облагородяват мръсният си ген с отвличане на българки.
Отвратен съм от йезуитското ти изказване
цитирай
63. анонимен - Кралствата, държавите и империите ...
20.12.2011 10:36
Кралствата, държавите и империите в Европа през 9-ти век са били почти изцяло християнски. Някой да не си въобразява, че едно езическо кралство щеше да бъде оставено да си вирее ей така? Ако не Византийците, то други държави щяха да нахлуят и да затрият българите от картата, веднъж завинаги. След това щеше да има асимилация и край с българския народ, поне такъв, какъвто го познаваме в момента.

Княз Борис неслучайно е лавирал умело между двете църкви тогава. Не само за да наложи християнството, но и това да стане по неговите условия - за да се запази българската идентичност. Ако си чел поне малко история, щеше видиш, че става точно така. Да, идва християнството, но не и Византийското.

Бих добавил и че си тъп като галош, но полза - никаква.
цитирай
64. tanyotanev - Аман от заядливи некадърници
20.12.2011 11:16
Българите са ТЮРКИ колкото РОМИТЕ са РОМЕИ ! Глупости на търкалета, някой заядливец иска да ни подлуди. Фюрера го е казал и с основание (той не е правел компромиси с расите) - БЪЛГАРИТЕ СА АРИЙЦИ ! Автора има известно основание само до толкова, че според персийската фразеология света се дели на две - Иран и Туран - и всички които не са в Иран са в Туран - между индианеца Винету и папуса Оху-Боху точно срещу китайския император. По тази логика, когато света се е делял на Париж и Прованс - римския Папа е живял някъде в Прованс.
Колкото до приемането на християнството - кръстителите на България са епископ Ортега и дякона Мартин (не са от Византия), а нашите бездарници наскоро преименуваха река Мартинка (около Чирпан) - извираща от манастирчето на дякона Мартин в "Селската река" в опит да заличат историческата памет на народа ни.
Аман от национални нихилисти. Нямам думи за нароилите се българомразци ...
цитирай
65. анонимен - 63. анонимен Кой ще те затрие, ...
20.12.2011 19:08
63. анонимен

Кой ще те затрие, бе, празна лейко?!!! По онова време е имало две велики европейски сили - България и Римска империя. Съответно има и две основни положения в "християнството" - българската вяра, останала от Орфей и Залмоксис, наричана по онова време как ли не - арианство, полуарианство, павликянство, богомислтво, - и от другата страна - банкеро-"християнството" на Рим. То бива да са ти мили мозъка, бива, ама чак да се кълнеш в "истината", дето са те научили на нея, не бива. Защо ги четете тези книги, като нямате критично и аналитично мислене?
цитирай
66. nikikm - 65. анонимен
20.12.2011 21:18
Поздравления за пкоментара!
цитирай
67. nestinar - 27 ЮЛИ 2011, СРЯДА “Османската ...
20.12.2011 23:14
bulgarinut57 написа:
27 ЮЛИ 2011, СРЯДА
“Османската империя спаси българския народ
Османо-римска империя, българи и тюрки”
Автор:Стоян Динков
ИЗДАТЕЛ: СИЕЛА
10.00 лв.
Отстъпка - 5%
Цена: 9.50лв.
Анотация
Книгата е нестандартен поглед върху процесите, конструирали Османската империя и установили едно ново владичество, обединило балканските земи. Представени са факти, малко дискутирани, напълно отхвърлени или изобщо неразглеждани от официалната историческа наука. Една част от текста е посветена на генезиса и движението на прабългарските племена и по-конкретно не техния хунски произход.
Авторът акцентира върху идеята, че Османската империя е пряк наследник на римската универсална доктрина и че като такава тя всъщност е Османо-римска империя. Някои от анализите са опит за историческо обяснение защо България не се е превърнала в класическа европейска държава. Представена е и една концепция под формата на прогноза за обозримото бъдеще пред българския народ в контекста на идеята за потенциалното влияние на България върху световната тюркска общност. Анализирайки византийското деспотично влияние над Балканите и сравнявайки го с Османския универсализъм като защитник на политическата толерантност, авторът внася принципно нов подход в обективната оценка на епохата.
http://webportalturkey.blogspot.com/2011/07/blog-post_8041.html

ДА СИ ЕБЕ МАМЕНЦЕТО !!!
И ТОВА ДОЖИВЯХ !!!

60. анонимен - Динков е абсолютно прав! 19.12 23:50 -
- МАЛОУМЕН УРОД СИ.



Ами някой или му плаща,или има някакви проблеми.
цитирай
68. анонимен - ние тюрки???
20.12.2011 23:45
тая простотия съм я слушал и друг път....в последно време ни изкарват и иранци....няма да се учудя ако и нещо друго измислят историчарите плямпачи....
цитирай
69. shtaparov - Докъде води незнанието
23.12.2011 01:09
анонимен написа:
Динков е абсолютно прав!Ние българите имаме тюркски произход.От една етническа група сме с турците. Колкото и някои тук да не искат да си го признаят. Това е исторически факт доказан от научните изследвания,а последните генетични тестове само го потвърждават неоспоримо.
До 9 септември 1944 г.всеки български историк и дори всеки българин е знаел,че имаме тюркски произход. Но после комунистите изопачават и пренаписват българската история с измислена за няквакви славяни,прабългари,траки.Само не и тюрки каквито са всъщност българите.

Това са пълни глупости и измишльотини на невежа. Ти приятелю може и да имаш нещо общо с тюрките,но ние Българите нямаме! По-точно имаме: ние сме част от техните прадеди,понеже тюрките са тройна смесица от монголи,мангали и Скито- Българи от Тарим.
цитирай
70. nbrakalova - "Покръстването на целия български народ от Борис I
23.12.2011 20:52
трябвало да мине през реки от кръв (избити са най-малко 100 000 хил. души) !
Публикувано от PortalTurkey в 08:25"

Тази е много удобна за нечии интереси версия, но не е истина.
Поне един си е направил труда да потърси самата историческа истина и изследването му е споделено във в. "Седмичен труд" броеве 42/19.10.2011 и бр.43/26.10.2011 г. Първата част от интервюто на Татяна Мачковска с богослова Георги Тодоров по повод мита за избитите родове по време на покръстването от цар Борис І е публикувано в блога на allvin:

http://allvin.blog.bg/politika/2011/10/21/istinata-za-boris-pokrystitelia-na-bylgariia.838880
цитирай
71. анонимен - turki
26.12.2011 00:18
самата бугарска историја утврдила дека бугарите имаат турско потекло. Во книгите во школите во Бугарија токму тоа го пишува.Земете прочитајте ги историските учебници од вашите школи. Никој не ве прави турки.Вие тоа сами си го правите, односно вашите учени во последните 500 години ја имаат таа теза.Значи бугарските учени тврдат дека бугарите се со турски ,,происход,,
цитирай
72. nestinar - самата бугарска историја утврдила ...
26.12.2011 10:19
анонимен написа:
самата бугарска историја утврдила дека бугарите имаат турско потекло. Во книгите во школите во Бугарија токму тоа го пишува.Земете прочитајте ги историските учебници од вашите школи. Никој не ве прави турки.Вие тоа сами си го правите, односно вашите учени во последните 500 години ја имаат таа теза.Значи бугарските учени тврдат дека бугарите се со турски ,,происход,,

"Обущарю, само до обувките!" - казал един римлянин.Тъпи ми земляко, само
до опинците!
цитирай
73. get - - Уважаеми съплеменнико, с промит от "македонизма" мозък - Туран НЕ Е Тюрк(естан)
30.12.2011 20:58
- Българинът Не е Тюрк !!!
анонимен написа:
самата бугарска историја утврдила дека бугарите имаат турско потекло. Во книгите во школите во Бугарија токму тоа го пишува.Земете прочитајте ги историските учебници од вашите школи. Никој не ве прави турки.Вие тоа сами си го правите, односно вашите учени во последните 500 години ја имаат таа теза.Значи бугарските учени тврдат дека бугарите се со турски ,,происход,,


- Същото, като туранец и тюрк !??? :((( - Пояснявам !! - Мохаммад Падшах, във «Фарханге Анандрадж», (т. 1. стр. 1224) казва, "Туран не е идентично на Ту(ю)ркестан !"
- Въпросната страна се споменава още в "Авестата"(VІ в. пр.Хр.), като "Турианам", тоест страна на "турийци"те "арий"ци ... известни и като по-късните "скити-сака". Намира се в средна Азия !
- Вече през VІ в. там се появяват "тюрките" с техният Каганат !!
- Това става в резултат, на политическите борби между скитите-сака "Ефталити" и Сасанидската империя !!!

- Туранизма ... по-точното е "пантюркизъм" се създава в края на 19-ти век от унгарският юдеин Арминиус Вамбери на служба при султан Абдул-Хамид ІІ. Целта е да се възползват, за създаване на благоприятни условия, по осъществяване предначертанието на "Алиа"(хилиазъм) ... Завръщане на "евреите"(?) в Палестина ... тук навлизаме в Ционизма, поради това спирам ... прочетете сам останалото ?!
- Само ще дообясня, че при създаването на "пантюркизма" помагат и т.нар. Казански б"У"лгаристи, в лицето на Бахаутдин Ваисов !! Същият в началото на болшевишката революция я подкрепя, целейки извличане на политически изгоди ! Като част от националистичната им пропаганда се вкарва Идеята/доктрина (!!) че тюркското, като произход и език население на Казан, са автентичните "българи" ... Е-е, "да", ама "Не" !!

от Гет - тУрано-скитский :)


цитирай
74. анонимен - Лицето Ст.Динков е неуспял геолог преквалифицирал се в журналист
06.01.2012 20:30
Един от многото, които помага на РТурция да поизмие малко лицето и миналото на отвратителната Отоманска империя.

Освен това е и политик=мръсник, председател на "Зелена партия" в България със съмнителни спонсори.
цитирай
75. анонимен - офф
12.01.2012 11:33
Аман от невежество добре ,че си знаеме ние кой сме та не се заблуждаваме от теориите на невежите който не могат да прогледнат в българското съзнание все се говори ама и онези който сме поробили преди хиляди години все още се опитват да ни затрият, подсъзнателно работят и не се усещат че е така.Бастет ще покаже кой какъв е още малко не остана ,гръм и мълния се въргаля ще се обединим в едно и ще премахнем оковите с мая,ще се освободим от таз мания.
цитирай
76. анонимен - Руснаците не са славяни
15.01.2012 03:09
Ние българите сме си славяни, разпространили сме азбуката и християнството на други народи, като руснаците, които претендират че са такива. Не сме никакви тюрки, погледнете фолклора, българските шевици и народния бит, корено се различават от тюрските народи, няма нищо общо. Даже и в четите на лицата няма някакви общи черти. И какви са тия теории че сме дошли от някъде, ние не сме чергарски народ. Просто сме си били тука и сме корените жители на тая земя.
цитирай
77. анонимен - Прабългарите са ЧИСТИ АРИИЦИ, а впоследствие са се омешали със славяни, така че ние сме си наполовина славяни и наполовина АРИИЦИ, прабългарите са пишели с РУНИ
18.01.2012 12:27
Българите сме АРИИСКИ НАРОД! Прабългарите са арииски народ, а идвайки тук в последствие са се омешали със славяните (следователно сме наполовина славяни)! България от бълг (доколкото знам това е древна прабългарска дума за вълк) и Ария, понеже сме чисти АРИИЦИ! БългАрия - ние сме били народа на вълка, а сега сме досущи овце, такива помиари и помаци, като лайнаря, написал темата да бъдат толерирани в държавата ни! Позор! Бъдете ГОРДИ БЪЛГАРИ и СМЪРТ за ТУРЦИТЕ!
цитирай
78. анонимен - Анонимен
20.01.2012 23:55
Чета ви коментарите и се чудя как може толкова злоба да има.Някой от вас може ли да докаже какво е било през турско?Имате ли документ,който да доказва тези зверства?Или информацията ви е от книгите,написани от шайка разюздани младежи на които не им се работи,и са ходили да правят пакости на империята?Само мога да ви кажа че Османската империя е имала 2ва пъти по малко данъци от сега.Факт е и любовта на Турция към България.А и да не забравяме че Турция е най развитата страна на балканите,а и както е тръгнало и в Европа.
цитирай
79. nestinar - Чета ви коментарите и се чудя как ...
21.01.2012 00:07
анонимен написа:
Чета ви коментарите и се чудя как може толкова злоба да има.Някой от вас може ли да докаже какво е било през турско?Имате ли документ,който да доказва тези зверства?Или информацията ви е от книгите,написани от шайка разюздани младежи на които не им се работи,и са ходили да правят пакости на империята?Само мога да ви кажа че Османската империя е имала 2ва пъти по малко данъци от сега.Факт е и любовта на Турция към България.А и да не забравяме че Турция е най развитата страна на балканите,а и както е тръгнало и в Европа.

Aми,можеш да се чудиш,кооолкото си искаш.
Оди питай по села и паланки!Там ,ще ти обяснят!
цитирай
80. nestinar - 05. 02 13:03 - А ето и една от лъжите на ...
06.02.2012 10:15
05.02 13:03 - А ето и една от лъжите на Динков:
от: анонимен За постинг: Османската империя спаси българския народ
анонимен написа:
Браво на автора! Има и смели хора, които казват и пишат истината.

http://www.pravoslavieto.com/history/09/852_sv_tsar_Boris/52_roda.htm
Ето самият текст в поправен български превод:

Глава ХVІІ. И тъй, разправяйки как сте възприели по Божия милост християнската вяра и как сте направили така, че да се покръсти целият Ви народ, как обаче ония, след като били покръстени, въстанали единодушно с голямо ожесточение против Вас, като твърдели, че не сте им дали добър закон и искали да убият и Вас и да си поставят друг княз, и как Вие, подготвени срещу тях със съдействието на Божията сила, сте ги надвили от великия до незнатния и сте ги държали пленени в ръцете си, пък и как от тях всички първенци и велможи с всичките им синове били избити с меч, а средните или низшите не претърпели никакво зло, Вие желаете да знаете относно ония, които са лишени от живот, дали имате грях заради тях. Но това във всеки случай не е извършено без грях и не е могло да стане без вина от Ваша страна, щом синовете, които не са участвали в замисъла на своите родители и не са били изобличени, че са дигнали оръжие против Вас, са били избити невинни заедно с виновните.

Понастоящем класическият академичен български превод на "Отговорите", неоспорен и меродавен през последните десетилетия и до ден днешен, е дело на Димитър Дечев. Публикуван е в 1939 г., а след това цитиран многократно и използван като "извор" във всички авторитетни издания, в "Латински извори за българската история" (1960), а напоследък излезе и в самостоятелна книга (заедно с Посланието на св. патриарх Фотий), издадена в 1994 г.

Основната грешка е съсредоточена в осмислянето на една-единствена дума. Но неточностите в превода на въпросния пасаж са няколко, а взети заедно, те преиначават смисъла на текста в посока, различна от това, което всъщност е казано. Ето още веднъж същият текст в превода на Дечев с подчертани неверните и неточните думи и изрази:

Глава ХVІІ. И тъй, разправяйки как сте възприели по Божия милост християнската вяра и как сте накарали да се покръсти целият ви народ, как обаче ония, след като били покръстени, въстанали единодушно с голямо ожесточение против вас, като твърдели, че не сте им дали добър закон, и искали да убият и вас и да си поставят друг княз, и как вие, подготвени срещу тях със съдействието на Божията сила, сте ги надвили от мало до голямо и заловили със собствените си ръце, пък и как всичките им първенци и по-знатни хора с целия им род били избити с меч, а не толкова знатните и по-малко видните не претърпели никакво зло, вие желаете да знаете относно ония, които са лишени от живот, дали имате грях заради тях. Но това във всеки случай не е извършено без грях и не е могло да стане без вина от ваша страна, щом поколението, което не е участвало в замисъла на своите родители и не е било изобличено, че е дигнало оръжие против вас, е било изклано невинно заедно с виновните.

Ключовата невярно преведена дума, която коренно променя смисъла на текста, е proles. В латински нейното основно значение е: потомък, син, дете. Производно на това значение е: поколение, потомство, род. А има и още по-разширено: млади войници.

В случая няма съмнение, че proles означава мъжките потомци и конкретно синовете. Така че буквалният превод на израза cum omni prole sua следва да бъде: "с всичките им потомци", а още по-вярно на конкретния контекст: "с всичките им синове", за да се избегнат домислици по линия на дъщери, внуци, внучки и пр. Този превод напълно съответства на историческия контекст на събитието. Става дума именно за политически мотивирано екзекутиране на водачите на бунта "с всичките им синове". Водачите са екзекутирани в изпълнение на закона, защото са били виновни в извършване на опит за въоръжен преврат. Синовете не са участвали в преврата и не са били виновни. Те са избити, за да не отмъщават за своите бащи.

Разбира се, екзекутирането на синовете е тежало на съвестта на св. Борис и именно това е поводът за неговия 17-ти въпрос към папата. Князът е осъзнавал тежестта на греха си и несъмнено дълбоко е съжалявал за тази постъпка, но тя сама по себе си – извън християнския контекст – е напълно в логиката на тогавашните времена.

В Средновековието, включително и българското, случаите на отмъщение заради убит баща не са рядкост (например Иоан Владислав). А само в шекспировия "Хамлет", който донякъде черпи от средновековни датски летописи, действат с меч в ръка цели трима синове-отмъстители – Хамлет, Лаерт и Фортинбрас.

Думата "род", с която е преведена латинската proles, има много по-широк смислов обхват в сравнение с "потомци" или "синове".

Кои всъщност влизат в "целия род" на един велик боил от онова време? Това са десетки, а може би дори стотици люде. Към него спадат не само най-близки роднини на велможата, но и гравитиращите далечни роднини-на-роднини: съпруга, майка, синове, дъщери, внуци, братя, сестри, снахи, зетьове, чичовци, вуйчовци, лели, стрини, племенници, техните съпруги, съпрузи и т. н.

И тъй, превеждането на cum omni prole sua с израза "с целия им род" коренно преиначава смисъла на събитието. От политическа екзекуция на 52 души (боляри-бунтовници и техните синове) то се пробразява в нещо като Баташкото клане.

От една страна, мнимо се умножава десетки (стотици) пъти броят на избитите. От друга се увеличава до безкрайност несправедливостта на наказанието. Колкото по-рехава е връзката между включените в понятието "целия род" и виновния велик боил, толкова по-престъпна и ужасяваща (т. е. по-митотворна) би била жестокостта на подобно избиване, ако би съществувало.

Досадно е, че самият Дечев при употребата на същата дума (proles) в съвсем същия контекст още в следващото изречение вече я превежда другояче: "поколението". Макар че и тук броят на въобразените жертви е поне удвоен спрямо действителния, тъй като "поколението" на един човек включва не само синовете, но и дъщерите, внуците и внучките.

Откъде обаче сме сигурни, че изразът cum omni prole sua се отнася единствено само до синовете, а не и до някакво по-разширено тълкуване в смисъла на думата proles, включващ и дъщери, и внуци?

Отговорът на този въпрос е в самия последващ текст на папските "Отговори". Цялото продължение на Глава ХVІІ е посветено на една основна тема: вината на бащата не се прехвърля върху невинния син. Многобройните и многословни библейски цитати и тълкувания преповтарят неколкократно темата за бащата и сина, като думите баща и син са употребени общо 12 пъти! В тази глава никъде не става дума за жени, за дъщери, за никакви родове, поколения и тем подобни.

Папата е безусловно против екзекуцията на невинните синове и отделя десетки редове, за да докаже, че тя е недопустима. Нещо повече, той се обявява дори против убиването на виновните бащи. При такава позиция и такова словесно преизобилие Николай І едва ли би спестил поне една дума и за другите, още по-невинни представители на "целия им род".

Още нещо важно относно синовете. Папата никъде не казва, че те не са били в състояние да навредят на българския владетел (решаващ довод), а използва юридическия аргумент, че "не са били изобличени, че са дигнали оръжие против Вас". Но щом е така, значи това са люде, годни да носят оръжие. Аргументът би бил безсмислен, ако ставаше дума за невръстни момчета.

Нямаме данни за възрастта на водачите на бунта и техните синове, но естествено е да предположим, че тези мастити велможи са били във възрастта на датския крал и неговия велможа Полоний, а техните синове – връстници на Хамлет и Лаерт.

Има и още нещо. Изразът в превода на Дечев, в който е включено несъществуващото "избиване на родовете", взет самостоятелно, гласи:

"всичките им първенци и по-знатни хора с целия им род били избити с меч".

Извадено от контекста, това изречение придобива страховито значение. Излиза, сякаш са избити не водачите на бунта, а изобщо всички български "първенци и по-знатни хора", и то "с целия им род". Т. е. унищожена е изцяло и от корен българската аристокрация.

Димитър Дечев обаче не е нито първият, нито главният и единствен виновник за "изтребването на родовете". Самият той няма чак такъв митотворски статут, че сам да създаде и да удържи през десетилетията този толкова важен мит.
цитирай
81. анонимен - муспи
13.02.2012 02:28
Свине, вие които провеждата геноцида над България, ви проклинаме да се оеврейчите! Вие които съществувате чрез отблясъците от нас, ви проклинаме да се пържите вечно в еврейски сос! Бъдете си евреи изпражнения на дявола яхве! Вие наверно сте забелязали че нашите проклятия действат, - ако не, погледнете се в огледалото.
цитирай
82. анонимен - Не го познавам и не знам дали е под...
20.05.2012 16:56
atil написа:
Не го познавам и не знам дали е подставено лице(сламен човек), както повечето интерпретатори и тълкувачи, теоретици от различните "направления" за произхода..Който вече стана пародия и голям майтап. До преди 200-300 години и просветените и народа са знаели произхода си по-добре от всичките днешни маймуншебеци-теоретици.
От това което прочетох в горния текст не е вярно само това за славянския принос и за антите. Самото славянство е не по малко мъгливо понятие ако не и повече от тюркизма.И двете понятия до 6 век не са били в употреба в Европа. Нашите предци са наричали тези племена - улчийци и анчийци(анти). Приноса им в славянобългарския етнос и култура са безспорни.Това се вижда най-вече от езика ,който говорим.
За Борис всичко е вярно, в Европа погромите и изтребленията свързани с християнството са в пъти повече и по-ужасни. Аз имам сведения от руски старообрядци.
В по-големия си процент ние най-вероятно наистина сме тюрко-булгари говорещи на западнобулгарското арийско наречие. Тези езици днес ги наричат "славянски". И какво от това? Защо непременно нещо трябва да следва от това и защо като ненормалници трябва да отричаме произхода си и да плюем в лицето на предците си?!
Кой кого предава и на кого?
Какво говорят фактите?

цитирай
83. kostadin - Стоян Динков е лидер на партия „З...
12.01.2013 12:57
nestinar написа:
Стоян Динков е лидер на партия „Зелена България” и син на знаменития български поет Иван Динков.



Много маймуни станаха на клончето BG
цитирай
84. kostadin - Препоръчвам овреме младите да се ...
12.01.2013 13:05
Препоръчвам овреме младите да се резнат мъничко за да не ги колят по късно и без това Господ е един и същ за всички земни кълбета
цитирай
85. apostapostoloff - Не, не и пак не! Стоян Динков е
13.01.2013 03:28
син на актрисата Белла Цонева!

И ви препоръчвам да не се пънете толкова, щом не сте прочели фундаменталните трудове на проф. Сретен Лилиеншвагер и акад. Воробец Сперанский!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nestinar
Категория: Други
Прочетен: 1215506
Постинги: 382
Коментари: 1139
Гласове: 2614
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930