Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.01.2012 18:28 - Всеки истински българин,да прочете това
Автор: nestinar Категория: История   
Прочетен: 14003 Коментари: 26 Гласове:
37


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
През есента на 1925 г. България е въвлечена в най-странната и същевременно най-неизвестната война, която е водила в новата си история. В учебниците по история и днес тя е подмината с няколко изречения под името "Петрички инцидент”.
Събитията се развиват между 19 и 28 октомври 1925 г. и тръгват от един граничен инцидент.

След края на Първата световна война България е наказана жестоко от победителите (Антантата). С Ньойския договор от 27 ноември 1919 г. на България са отнети Македония, Беломорието, Западните покрайнини и Южна Добруджа. България няма право да има авиация, флот и артилерия, а армията ни не може да надвишава 33 хил. войници, в това число с пограничната стража.
Най-облагодетелствана за сметка на България от Ньойския договор е Гърция. Освен Егейска Македония, населена предимно с българско население, тя получава и българските територии в Западна Тракия, които тогава са единственият ни излаз на Бяло море.

Гръцките политици обаче мечтаят да възстановят Византия и след поражението от Турция през 1922 г. те търсят реванш срещу някой друг. Погледите им са насочени срещу обезоръжената и почти беззащитна България, която по това време се намира и в международна изолация.

Претенциите на Гърция се простират от Петрич и Неврокоп (Гоце Делчев) до Пловдив и Южното Черноморие. Тя струпва войски по българската граница и чака удобен повод...
Поводът Гърция да нападне България е намерен при един инцидент на 19 октомври 1925 г. В местността Демир капия на наша територия български граничари копаят кладенец. Към 14:30 ч. гръцки патрул навлиза в българска територия и ги обвинява, че копаят окопи. Пререканието преминава в престрелка, при която един гръцки войник е убит, а един гръцки офицер е тежко ранен.

Българското правителство настоява да бъде образувана българо-гръцка комисия, която да разследва инцидента, както е според изискванията на Обществото на народите (ОН), предшественика на днешната ООН. В Атина обаче не желаят международна комисия. Необходимият им повод е намерен.

Гръцкият министър-председател ген. Пангалос заповядва на войските от Трети армейски корпус, с численост около 100 хил. души, да навлязат в България и да окупират Петрич, а Четвърти армейски корпус да се насочи от Драма и Кавала към гр. Неврокоп.

В този участък от границата Българската армия разполага само с 300 войници от пограничната стража. Те поемат върху себе си първата атака призори на 22 октомври.
България е изненадана, а и няма необходимите военни сили да се противопостави. По заповед на военния министър ген. Иван Вълков към границата се отправят подкрепления, състоящи се от 9 роти с 18 картечници и 12 оръдия с обща численост около 1 000 войници.

Силите са крайно неравни - срещу 100-хилядна гръцка армия застават общо 1 300 български войници без тежко въоръжение. В първите часове на войната българските сили отстъпват, а гърците превземат селата Кулата, Марино поле, Долно Спанчево, Чучулигово, Ново Ходжово, Пиперица, Лехово, Марикостиново, Тополница, Петрово и Дрангово.

Гръцкото настъпление се забавя, защото гръцките войници се впускат в грабежи на покъщнина и добитък по българските села. В това време българските сили се окопават около Рупите и гара Ген. Тодоров.

Правителството изпраща зов за помощ до секретариата на ОН в Женева и разпорежда на българските войскови части да се въздържат от военни действия. Непосредствената цел на гръцката армия е да превземе гр. Петрич и оттам да си отвори пътя по долината на р. Струма.

Освен с малобройната българска войска обаче гръцката армия се сблъсква с една добре организирана сила в този район - четите на ВМРО. След края на Първата световна война ВМРО възстановява своята революционна дейност и изгражда на територията на Пиринска Македония много стройна военна организация.
Към 22 октомври, в момента на гръцкото нахлуване, ВМРО е събрала за отбраната на Петрич около 4 500 четници, разделени в пет отряда, които заемат позиции около града.

Най-ожесточени са сраженията на 22 и 23 октомври, когато гръцките войски от юг и от запад започват настъпление, подкрепено с артилерия и авиация. Гръцката армия открива силен оръдеен огън по гарите Петрич и Марино поле. И все пак в сраженията през тези два дни гръцкото настъпление е спряно от четите на ВМРО.
На 25 октомври гръцката армия предприема ново настъпление срещу Петрич и отново е отблъсната. Гръцкото настъпление спира. В следващите дни на някои участъци на фронта гърците са разбити и минават в отстъпление. При това цял един гръцки полк, отделил се от основните сили, е обкръжен и напълно унищожен от дейците на ВМРО.
На 27 октомври ОН разпорежда на Гърция незабавно да прекрати военните действия срещу България и изпраща към района военни представители на Англия, Италия и Франция.

На 28 октомври гръцкото правителство издава заповед за изтегляне на своите войски от българска територия. Гръцката армия се изтегля безславно, понесла поражение не от редовна войска, а от мобилизирани чети на ВМРО, селяни и доброволци.
На 29 октомври Съветът на ОН назначава специална анкетна комисия да разследва конфликта. Анкетната комисия констатира, че са опожарени 12 български села, 15 000 бежанци са напуснали родните си места, а цивилните жертви от Петрич и околните села са около 40 души.

На основата на доклада на комисията Общото събрание на ОН осъжда Гърция като агресор и отрежда да бъдат заплатени на България репарации в размер на 30 млн. лв.

Така приключва необявената 10-дневна война между Гърция и България и за пръв и последен път едно решение на ОН е изпълнено и влиза в сила. В тези събития България показва, че макар и разоръжена и без армия, има народ, който е сплотен и готов да спре всеки агресор.С част от репарациите - 1 200 000лв., се обезщетяват засегнатите от военните действия жители на района и защитниците на Петрич, но родолюбивите петричани се отказват от обезщетението и със средствата започват строеж на училище. Парите, обаче са недостатъчни за завършването на започнатия строеж и петричани се самооблагат за да довършат сградата.

Няколко месеца по-късно гръцкият министър-председател ген. Пангалос е свален от власт, съден и разстрелян за позора, който е донесъл на Гърция.


От Emil Andreev 



Гласувай:
37



1. nestinar - Не допускам обидни анонимни ком...
18.01.2012 18:29
Не допускам обидни анонимни коментари!
Желателно на кирилица!
цитирай
2. anonymousbulgaricus - И както правилно си завършил - с това ...
18.01.2012 18:47
И както правилно си завършил - с това приключва и политическата кариера и житейския път на ген. Пангалос. Само ще уточня, защото този пост си заслужава и събитието не е от много известните, че ситуацията с ВМРО не е точно такава каквато изглежда и българското правителство не е толкова неподготвено, всъшност.

В крайна сметка още след ПСВ и решението за демобилизиране и разоръжаване на българските редовни сили, тогавашните правителства, а и тези след 23, дават част от въоръжението на ВМРО, което се оказва в тази ситуация "нередовна българска армия". Нещо повече, както знаем голяма част от лидерите на ВМРО, водачи на чети и четници са офицери, подофицери и редови войници от демобилизираната българска армия, които са съвсем наясно и в способност да воюват.

Гърците и Пангалос с тази глупост ни правят голяма услуга, защото след инцидента част от тежестите по Ньойския договор са намалени. Но, това е последната успешна война за българите, която се води от няколко хиляди редовни войници и няколко десетки хиляди нередовна българска армия под "марката" ВМРО.

За съжаление в това време - още от края на ПСВ и години след това се води и вътрешната гражданска война, която със страшна сила спира възстановяването на България, води до избиването на огромен брой национални лидери, офицери, генерали, ръководители на ВМРО, отслабват съпротивителните сили в Македония и в последствие България става лесна плячка и арена на преврати и недемократични действия, които като краен резултат ни вкарват в лапите на СССР според мнозина и досега....

За първи път поздрави за твой пост и като цяло поздрави за патриотичното ти отношение към историята на българите, въпреки че част от диренията ти са в погрешна и даже вредна посока!
цитирай
3. solinvictus - Много добър пост!Поздрав!
18.01.2012 21:03
Много добър пост!Поздрав!
цитирай
4. sparotok - данайско вероломство
18.01.2012 22:08
Дори и могъщите римляни ги е било страх от гръцкото вероломство, не случайно е казано - Страхувам се от данайците дори когато носят дарове:)
цитирай
5. анонимен - Благодаря на автора за тази статия! ...
19.01.2012 09:22
Благодаря на автора за тази статия! Никога не съм се срамувала, че съм българка, както го правят емигрантите. Лошо ни е управлението в момента, но и това ще мине рано или късно.
цитирай
6. mashinite - Благодаря
19.01.2012 10:07
Не бях запознат с тази епична битка!!!
цитирай
7. solinvictus - Благодаря на автора за тази статия! ...
19.01.2012 11:32
alllyallly написа:
Благодаря на автора за тази статия! Никога не съм се срамувала, че съм българка, както го правят емигрантите. Лошо ни е управлението в момента, но и това ще мине рано или късно.

Кои емигранти го правят?
цитирай
8. anonymousbulgaricus - Но, бих посъветвал, всеки, който се ...
19.01.2012 18:31
Но, бих посъветвал, всеки, който се интересува от темата да прочете какво всъшност се случва с тези герои от Военния министър, до изредените четници, особено пък на тези, които оживяват до девети септември!

Страшно показателно за това, как хора, които са дали кръвта си и са оцеляли и са бранили българщината в няколко войни и конфликти срещу чужди, са били третирани от уж "своите"!
цитирай
9. anonymousbulgaricus - Спараток, да оставим древната и...
19.01.2012 18:34
Спараток, да оставим древната история на Балканите в споровете си в други теми. Между тия гърци през 1925 г. и елините от 5-1 век има дори по-малко връзка от тази дето реално може да се открие между различни "тракийски" племена и днешните българи.
цитирай
10. kabuli - Ум, воля и чес
19.01.2012 19:42
са в основата на всички военни победи, както на българската армия, така и на родолюбивите български организации. Ум, воля и чест, които днес напълно липсват.
цитирай
11. анонимен - BLAGODARI I BRAVO -;NESTINAR;
19.01.2012 20:37
AZ SAWO NE BIAH 4UVAL, ZA TAZI POTULENA VOINA-ZAWO LI???....NE E LOWO DA SE PUSNE TOVA VAV NIAKOI MAKEDONSKI SAIT.
цитирай
12. анонимен - Аз
20.01.2012 03:43
Поздравления!
Малко хора знаят за 10 дневната война. Има я добре описана в "60 години живяна история", на ВЕЛИКИЯТ българин Константин Кацаров. За съжаление нито една страница от тази книга не се изучава в училищата. А тази книга, заедно с "Проиграната победа" от същия автор са истинската история на България и Европа от 1909 до 1975г. Днешните т.нар. "учебници" са писани от самовлюбени олигофрени, мислещи се за Наполеон или Хитлер. Очевидно са избягали от 4 километър.
цитирай
13. nestinar - http://www. segabg. com/article. ...
20.01.2012 11:45
http://www.segabg.com/article.php?id=585566
цитирай
14. nestinar - Дори и могъщите римляни ги е било ...
20.01.2012 12:23
sparotok написа:
Дори и могъщите римляни ги е било страх от гръцкото вероломство, не случайно е казано - Страхувам се от данайците дори когато носят дарове:)

Из телеграми, изпратени от български общини в Македония до отоманския парламент, 12-16 януари 1909 г.



"Целта на гърците беше да погърчат всички власи, които се намират между Катерини и Превеза, и всички българи в Битолската и Прилепската каза.
И така гръцкото правителство мислеше да има влияние на цяла Западна Македония, а българите щели да останат на изток, т.е. в Солунския и Сярския санджак. Единствената задача на гърците беше да погърчат всички българи, власи и арнаути в този район . . . Гърците казват, че българските чети са вършели големи зверства . . . но много по-големи зверства са извършили четите, които дойдоха от Гърция. Казвам това, защото нямаше местни гръцки чети, а всички бяха преминали от Гърция. Техните войводи носеха секири и пред мъжа отсичаха бозката на жената и пред жената колеха със секира мъжа. В чифлика Либарче бяха изгорени 30 души българи . . ."

Из реч на Хабиб бей на ХI заседание на отоманския парламент
цитирай
15. анонимен - Гърция не получава Беломорието по ...
20.01.2012 12:46
Гърция не получава Беломорието по Ньойския договор....
цитирай
16. анонимен - Нетолерастен
20.01.2012 15:14
Ааа...копанар,всички татаромонголчета
тука ли се подвизавате?
Ба си кофтия матрял.
Али Баба и 40-те разбойника,лешояди от бунището
на историята.

цитирай
17. nestinar - Ааа. . . копанар, всички татаром...
20.01.2012 16:38
анонимен написа:
Ааа...копанар,всички татаромонголчета
тука ли се подвизавате?
Ба си кофтия матрял.
Али Баба и 40-те разбойника,лешояди от бунището
на историята.


Точно от такива боклуци, като горния,искам да си изчистя блога!
цитирай
18. nestinar - И както правилно си завършил - с това ...
20.01.2012 17:52
anonymousbulgaricus написа:
И както правилно си завършил - с това приключва и политическата кариера и житейския път на ген. Пангалос. Само ще уточня, защото този пост си заслужава и събитието не е от много известните, че ситуацията с ВМРО не е точно такава каквато изглежда и българското правителство не е толкова неподготвено, всъшност.

В крайна сметка още след ПСВ и решението за демобилизиране и разоръжаване на българските редовни сили, тогавашните правителства, а и тези след 23, дават част от въоръжението на ВМРО, което се оказва в тази ситуация "нередовна българска армия". Нещо повече, както знаем голяма част от лидерите на ВМРО, водачи на чети и четници са офицери, подофицери и редови войници от демобилизираната българска армия, които са съвсем наясно и в способност да воюват.

Гърците и Пангалос с тази глупост ни правят голяма услуга, защото след инцидента част от тежестите по Ньойския договор са намалени. Но, това е последната успешна война за българите, която се води от няколко хиляди редовни войници и няколко десетки хиляди нередовна българска армия под "марката" ВМРО.

За съжаление в това време - още от края на ПСВ и години след това се води и вътрешната гражданска война, която със страшна сила спира възстановяването на България, води до избиването на огромен брой национални лидери, офицери, генерали, ръководители на ВМРО, отслабват съпротивителните сили в Македония и в последствие България става лесна плячка и арена на преврати и недемократични действия, които като краен резултат ни вкарват в лапите на СССР според мнозина и досега....

За първи път поздрави за твой пост и като цяло поздрави за патриотичното ти отношение към историята на българите, въпреки че част от диренията ти са в погрешна и даже вредна посока!

Благодаря,че се отби!
цитирай
19. nestinar - То между другото сега сме в същата ...
20.01.2012 17:55
danailvdimitrov написа:

То между другото сега сме в същата ситуация -почти без войска и "репарации" към ЕС .

Ако рече обаче една 100 000 армия да влезе у нас сегашното ВМРО ще го намери някъде из МОЛОвете и няма да има дори някоя ловна дружинка да ги поздрави със салютен залп.

Докъде се докарахме- срам и позорище за храбрите ни дядовци дето си дадоха живота за тая България !

Поздрави!

Ако питаш бг.министъра на воината,няма да е така,но това не пречи да съм съгласен с теб.
цитирай
20. nestinar - Много добър пост!Поздрав! И на ...
20.01.2012 17:56
solinvictus написа:
Много добър пост!Поздрав!

И на теб!
цитирай
21. nestinar - Благодаря на автора за тази статия! ...
20.01.2012 18:01
alllyallly написа:
Благодаря на автора за тази статия! Никога не съм се срамувала, че съм българка, както го правят емигрантите. Лошо ни е управлението в момента, но и това ще мине рано или късно.

Няма защо да се срамуваш!
Обикновенните хора са богатството на Родината!
Не политиците!!!!!!!!
Обикновеният човек е този,който твори!
цитирай
22. nestinar - 14. анонимен - 03:43 "...
20.01.2012 18:03
bulgarinut57 написа:
14. анонимен - 03:43

"Днешните т.нар. "учебници" са писани от самовлюбени олигофрени, мислещи се за Наполеон или Хитлер. Очевидно са избягали от 4 километър." -

Грешиш брате Българино,
и Наполеон и Хитлер са правели всичко в името на своите народи !

Тези малоумни уроди, недостойни драскачи и долни лъжци, писали
учебниците по история за децата ни и сега слогуват на ЧУЖДИ ИНТЕРЕСИ !

СРАМ И ПОЗОР !!!

Отвори сегашния учебник за 11 клас и ще припаднеш !
Така се възпитава НИХИЛИЗЪМ, БЕЗРОДИЕ, ЧУВСТВО ЗА НЕДОСТОЙНОСТ !!!
После лесно ставаш РОБ !

Отлично казано!
цитирай
23. анонимен - муспи
21.01.2012 00:51
Когато говорим за това мерзко племе, трябва да измислиме друга дума вместо гърци. Те нямат нищо общо с древните гърци, а са циганско-негърско-еврейска смес. Тяхната стохилядна армия се разбягала пред хиляда и триста войника! А ако сега не бяхме еврейска колония и подгонихме циганите, щяхме ли да разберем как са изчезнали след като са видяли че вече гонят? Обърнете внимания на мангалската логика: Българите копаели кладенец на своя територия, мангалите го наричат окопи (множествено число) и повод за война, - а какво прави стомилионната им армия на българската граница?! Такива въпроси не се задават на мангали, мангала разбира само от бой.
цитирай
24. анонимен - Привет!))
21.01.2012 14:55
Много добър постинг,още повече че аз съм от този район,а също така бях и граничар точно в село Лехово,преди 15-ина години...
Ще си позволя да публикувам текста на страницата си във фейсбук,ако нямате нищо против...
Поздрави и успех!)))
цитирай
25. kirilcypress12 - Последният коментар ,
21.01.2012 15:01
е мой,не бях влязъл с акаунта си....
Поздрави!))
цитирай
26. nestinar - Много добър постинг, още повече че ...
21.01.2012 15:16
анонимен написа:
Много добър постинг,още повече че аз съм от този район,а също така бях и граничар точно в село Лехово,преди 15-ина години...
Ще си позволя да публикувам текста на страницата си във фейсбук,ако нямате нищо против...
Поздрави и успех!)))

Успех и на теб!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nestinar
Категория: Други
Прочетен: 1214410
Постинги: 382
Коментари: 1139
Гласове: 2614
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930