Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2012 21:44 - Български доброволци участници в паравоенни формирования в Босна
Автор: nestinar Категория: История   
Прочетен: 11785 Коментари: 15 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Аз лично имам приятел който се е бил в Босна на страната на сърбите. Странно беше как изчезна за 6 месеца и после се върна от някъде и нищо не каза. Спомена че е ходел в Босна да сваля електромери. По принцип има несериозен вид и никой не му се върза. Чак след време се напи и взе да ни разправя разни неща за там, но никой не му повярва. Един път направо донесе eдни снимки и всички изстинахме. Оказа се че нашия човек наистина е бил там и с какви хора се беше събрал-приличаха на маймуни. Бил е в някаква славянска част. Предимно руснаци и украинци. Имало даже и ветерани от войната от Афганистан и такива участвали в първата война в Чечня. От България с влак в Сърбия. На гарата попитал полицай къде може да се запише като доброволец. Полицая веднага го откарал до военното окръжие и на другия ден бил зачислен към славянското съединение в Тузла.

Карал 2 седмица обучение на някакво оставено военно летище и след една огнева подготовка му дали военна книжка. Каза че това е най-ценния документ който имал. С него се пътува безплатно, веднъж някакви пияни сръбски войници щели да го гръмнат в Сараево и ако не е била книжката, да си е заминал.

По принцип войната е била като някакъв охранителен принцип или така просто ми го обясни.Всяка част е охранявала някаква област и се дава наряд. По това време по тях се стреля и те стрелят по нещо си там което стреля.най-гадно е бил когато ги обстрелвали с артилерия. Имало минохвъргачка чийто снаряд паднал на съседния пост от един македонец и един украинец. Двамата били все още живи но ударната вълна ги съблякла чисто голи-само по кубинки.

Първият наряд бил някакъв ужас за нашия човек. Искал е да се закопае в някаква скала, приятелят му-руснак се смеел и даже легнал да спи или нещо такова. Това е било пролетта на 1994г.
През лятото е вече в Сараево. Тогава бихме на световното Германия и всичко живо гледало мача. Когато българите вкарвали гол сръбската артилерия от хълмовете стреляла , а нашето момче издумкал една лента oтЗУтката/http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0%A3-23-2/ по някакъв блок и контейнери за смет.

Снимките са му типично войнишки-пияници , цигари и калашници, държащи се само за дръжката, стил бат Рамбо.На една от снимките имаше маса с шишета и цигара и една отрязана глава. И той не знае кой я довлякъл-просто за снимката или за спомен. Това ни ужаси, но той каза че главата е на "чаршаф"-така викали на наемници от Саудитска Арабия. Казва също ,че не знае дали е убил някого въобще. Вика че на една улица е стрелял по един и го нацелил в гушата и се видяло кръв, но той човека избягал. Винаги казва -дано да е жив.На снимките казва, кои къде са убити, кой кога е ранен или къде е изчезнал или кога си е тръгнал.

Не зная по какви причини е заминал в Босна. Не е някакъв фанатик-просто може да се каже авантюрист. Даже и аз още не вярвам че бил доброволец, но взех да му вярвам. Като се разрових в историята на конфликта и неговия разказ , нещата са много свързани, а той не чак някакъв капацитет в историята. Даже сега си спомних и частта му как се казваше-Бели вълци или Славянски вълци или нещо такова. Но не е май славянско щото говори и за много румънци. Разказва ни как са превзели Баня Лука.

Та за този град се напили нашите като маймуни и станало като в някакъв транс.

-Така те поема битката , че не мислиш дали има задгробен живот или те чака някаква роднина някъде-просто превключваш на друга фаза.

Той каза че прилича на някакво течение от което няма измъкване и сметки. Единствено се смятат патроните от пълнителя и цигарите.Каза че много приличало на играта на фунийки, само че винаги се играе за последно.

Заплата е получавал, която е била символична около 120 марки на месец.
Продал си е ножа и си е взел колело в Сараево но някакви цигани го откраднали.

Много як момент е точно по пътя за Сърбия.

Във влака се запознал с момче от южна България-мюсюлманин от някакво село. Напили се и се харесали. Фукали се кой каква ракия вари и кой повече пие и такива простотии. Като се напили яко мюсюлманина казал че отива в Босна да се бие за пари , че му трябвали за сватба.

Нашият мислил че оня се майтапи и му казал че и той отива в Босна като доброволец на страната на християните. Тогава и двамата изтрезнели. Дълго време мълчали и не знаели какво да си кажат. Нашият човек казал на другия да си слязат на Видин и да се донапият и да се върнат обратно, но другият казал, че е избягал и няма къде да се връща. Когато минали в сръбско вече дружбата си заминала. През цялото време мълчели и даже пушели по отделно в коридора. В Белград на гарата се прегърнали и си обещали никога повече да не се срещнат. И така-нашият отишъл при полицая на гарата, а другия се качил на едно такси и край.
Тъжно!
 
Участвал е в 30-40 престрелки и 8 големи сражения на ниво няколко съединения с танкове и др.машини.Неговата група е участвала в убийството-разстрел на наемници от Йемен. Той каза че не е убил никой, но ги е бил. Руснаците и гърците били факири на тези гадости. В Сараево през лятото на 1994г. били събрани вече в рота-80 руснака и 10 българи. Били разположени до някакво олимпийско градче по върховете.


В войне на территории бывшей Югославии 1991-1999гг, болгарских паравоенных формирований небыло. Ни в Боснии,ни в Краине,ни в Косово.Но отдельные группы от 3 до 6 человек(в различное время) присутствовали во многих сербских ударных подразделениях. Были болгары и в элитных развед-диверсионных отрядах "Дринские волки","Белые волки".. Здесь список погибших болгарских воинов:
image


1.Куцаров Йордан (род. 1968 г. Болгария, Стара Загора). Воевал в разведотряде "Белые Волки" (Пале-Яхорина) Сараевско-Романийского корпуса.Погиб в бою на горном массиве Трескавица 02.07.1995 г Перезахоронен в Болгарии

2. Сашо Любенов. Гражданин Болгарии .(погиб 09-10.1995 г. Возуча-Озрен.Добой) Перезахоронен в Болгарии 3.Маринов Валентино(Эмилия).Гражданин Болгарии(род.1964. Никополь-Болгария).(Погиб 09/06/1993 года.Похоронен на кладбище Колибы в районе Колибы(Республика Сербская Краина)

4.Лазаров Пламен(Николов).Гражданин Болгарии(род.1953. София-Болгария).(Погиб 02/03/1994 года.)Похоронен на кладбище Враца в Болгарии.

Почти все оставшиеся в живых болгары имеют ранения. Об участии болгарских добровольцев в боевых действиях в Косово,доподлинно известно как минимум о 4 добровольцах,один из которых получил тяжелое ранение от американской кассетной бомбы.
http://forum.boinaslava.net/showthread.php?9190-%C1%FA%EB%E3%E0%F0%F1%EA%E8-%EF%E0%F0%E0%E2%EE%E5%ED%ED%E8-%F4%EE%F0%EC%E8%F0%EE%E2%E0%ED%E8%FF-%E2-%C1%EE%F1%ED%E0/page2



Гласувай:
11



1. анонимен - Наистина ли е имало такива хора?...
27.01.2012 00:02
Наистина ли е имало такива хора?Никога не бях чувала.Благодаря за поста.
цитирай
2. germantiger - ...
27.01.2012 09:08
Рота от 90 човека е комична, другото с пиенето на служба и така в бой, вземане на решения и рефлекси, преценка "трезва" го оставям без коментар.

Да е жив и здрав пича, че се е отървал, за пореден път разказа ти ми потвърди защо тъпанарите на изток не са ниво в почти нищо на война, освен пиене, издевателства итн.

Разликата между моята служба и разказа е пропаст. Без извинение за егото ми (заслужено), гласувам за постинга ти, заради честността с която разказваш чутото без притеснение да го афишираш в блог.

Наряда е нещо нормално, ненормално е "подготовката", която явно не е такава. Още по-ненормално е тия кой ги е "контролирал" или водил/командвал в случая.
Няма война на "охранителен принцип" както си писал, но смисъла на думите ти го разбрах.

"Гадното" при обстрел с навесен огън или артилерийски не с настилна тракетория (не с право мерене), та мортирната или навесна стрелба на което ти му казваш артилерийска стрелба - "гадното" е, че не знаеш "къде пада", не виждаш стрелящия и ПСИХИЧЕСКИ се усещаш неуверен, да не кажа жертва, тази неизвестност е "гадното".
цитирай
3. jabalka - Прочетох...
27.01.2012 10:59
Не ми хареса , но като се замисля за убиването ... не може да се извърши в нормално състояние!
цитирай
4. анонимен - Проф.Сиктиридис-Български доброволци
27.01.2012 11:41
Изтрезняхте ли от тракийското вино?
Такъв сценарии, против православието и териториалната цялост се стремят да приложат и в България и в Гърция.
Радвайте се и на това което имате за да не ви го отнемат и разпарчетосат на фиромци,тракотураки,прабългари,мислимани и т.н.
Турция отдавна това цели да създаде султанати в сърцето на православието и да ги обедини в новата Османска империя.А вие още си играете на кукери,
нестинари и целогодишен карнавал маскарад.Пфуй!
цитирай
5. sande - Интересен е разказът, понеже е автентичен и не е украсен с разни подвизи, истински, или измислени ...
27.01.2012 12:21
Гражданската война в Босна и Херцеговина бе изключително мръсна и отвратителна. Основен двигател - омразата. Омразата към вчерашните братя от федерацията на "Братството и единството". Титовото братство и единство.

Имаше и един доктор Михаил Николов. Остана известно време в Босна и след войната. Сърбите го уважаваха и ценяха. Добре е някой, ако не и самия той, да разкаже за войната през неговите очи.
цитирай
6. nestinar - http://play. novatv. bg/play/...
29.01.2012 15:10
http://play.novatv.bg/play/263575/?autostart=true
цитирай
7. анонимен - Проф., за разлика от вас, ние винаги ...
30.01.2012 22:39
Проф., за разлика от вас, ние винаги сме си имали предсказатели. И винаги знаем какво ще е. Знаем, че част от България ще я отцепят рязаните с помощта на Русия. Но това не е болка за умирачка. Колелото се завъртя, ние оцеляхме, и сега пак иде нашето време, на българите. Отново духовното ще бъде водещо в света, ние идем!
цитирай
8. анонимен - Пропуснах да добавя - ще свършим ...
30.01.2012 22:41
Пропуснах да добавя - ще свършим веднъж завинаги с гръко-"православието". Идем, кайте се!
цитирай
9. nestinar - Пропуснах да добавя - ще свършим ...
30.01.2012 23:07
анонимен написа:
Пропуснах да добавя - ще свършим веднъж завинаги с гръко-"православието". Идем, кайте се!

Добре!
цитирай
10. анонимен - Г-н сапортък. Вие сте един голем ...
30.01.2012 23:57
Г-н сапортък. Вие сте един голем бълхар ТЪПАК.
цитирай
11. nestinar - Г-н сапортък. Вие сте един голем ...
31.01.2012 07:19
анонимен написа:
Г-н сапортък. Вие сте един голем бълхар ТЪПАК.

Благодаря!:))
цитирай
12. predpriemach - Бях малък
31.01.2012 21:49
Баща ми искаше да се записва доброволец във войната - имаше офицерски чин от школата в Плевен. Цялата фамилия се скъсахме да ревем и да го увещаваме да не ходи да си троши главата и накрая миряса и не отиде. Сега като чета разказа искрено се радвам че не го пуснахме.
цитирай
13. dolsineq - Такива неща не са поводи за радост и ...
05.02.2012 21:47
Такива неща не са поводи за радост и хвалба. Спомням си за Сребреница и масовият гроб на избитите жени, деца и старци. Това не е нормално – да се убиват невинни хора само защото не са християни...
Нестинар, теб в нищо не те упреквам, същото можеше да го разкаже и един журналист, стига да е имал тези спомени...
цитирай
14. rizar - Дулси , аре да те помоля
11.02.2012 23:26
като не си достатъчно информирана да не се обаждаш неподготвена.

Клането в Сребреница е типичен епизод от "сатанизирането" на сърбите и то чрез манипулации на които богове са американосите.
Специално клането е организирано в щаб квартирата на НАТО и са използвани части на френския легион, като вината е хвърлена на сърбите.

Не казвам, че православните не са избивали, но не са избивали заради Библията, нещо , което е доста различно от избиването в името на Мохамед на неверниците.
Някъде в Новия завет да си чела , че неверниците трябва да се избиват в името на Христос ???
цитирай
15. анонимен - Доброволци
23.03.2012 23:22
Българи се биха не само в Босна и в Косово, но и в Нагорни Карабах. Български доброволци се сражаваха и заедно с редовната руска армия в двете чеченски войни.
Ветераните от последните войни, всъщност са сред вас. От никого обаче не очаквайте, че ще сам седне да се разправя къде и кога се е трепал. Камо ли да изпада в някакви подробности. Но не е от срам или някакво чувство за вина - просто между онази обстановка и тази в градовете дотолкова няма нищо общо, че нямаш повод даже да си спомняш. Това от филмите, дето показват как поредният ветеран (обикновено - от Виетнам) се мъчи от нощни кошмари, скача насън и издивява, е най-добре да го забравите, щото е само холивудски пиниз. И не е вярно.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nestinar
Категория: Други
Прочетен: 1215800
Постинги: 382
Коментари: 1139
Гласове: 2614
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930