Постинг
30.08.2008 18:36 -
Сладкиш Париж-Брест( Paris-Brest)
Сладкиш Париж-Брест( Paris-Brest)
За първи път е направен в чест на велосипедния пробег Париж-Брест през 1891 година.
Рецептата е от - http://www.hertzmann.com/
Продукти:
за наръсване:
1 голям жълтък, разбит с 1/2 чаена лъжичка студена вода
2 супени лъжици кълцани бадеми
пудра-захар( по желание)
за еклерното тесто:
125 млитра мляко
125 млитра вода
1/2 чаена лъжичка ситна сол
1 чаена лъжичка захар
100 грама краве масло на кубчета
118 грама( 1/ 2 чаена чаша) брашно
3 яйца
за крема Париж-Брест:
150 грама масло със стайна температура
80 грама пралина на прах
325 грама крем-патисиер( crиme pвtissiиre – варен крем ванилия)
- 150 грама захар
- 75 грама брашно
- 5 жълтъка
- 1 ванилия
- 3/4 литра мляко
- 1 чаена лъжичка ром
Приготвяне:
1. Фурната се загрява до 220 градуса по Целзий( 425 градуса по Фаренхайт).
Върху парче хартия за печене се очертава окръжност с диаметър 20 см.
2. От продуктите се прави еклерно( парено) тесто.
( Парено тесто: В тенджерка завират водата, млякото, солта, захарта и кравето масло.
Снема се от огъня и се прибавя наведнъж брашното.
Връща се на слаб огън и се бърка с дървена лъжица, докато почне да се отлепва от стените на тенджерката.
Оставя се 5 минути да поизстине и едно по едно се прибавят и разбъркват яйцата, докато стане гладка паста).
3. Тестото се прехвърля в шприц с отвор 1.5 см.
Шприцова се по очертаната окръжност с ширина 2.5 см.
Шприцова се още една окръжност отвън, но така че да се слее с първата.
Шприцова се трета окръжност в средата върху долните две.
Намазва се внимателно с жълтъка, разбит със сtудената вода.
Наръсва се с кълцаните бадеми.
4. Пече се 10 минути или докато почне да се зачервява.
Фурната се намалява до 180 градуса по Целзий( 350 градуса по Фаренхайт) и се пече още 30 минути.
Вратичката на фурната се открехва колкото да влезе опашката на дървената лъжица и се пече още 15 минути.
Охлажда се върху метална решетка.
5. Крем Париж-Брест: Кравето масло се разбива с миксер.
Прибавя се пралината и се бие докато се поеме.
На порции се прибавя кремът-патисиер.
Накрая се добавя и разбива ромът.
Готовият крем се прехвърля в шприц със звездовиден отвор 1.5 см.
Може да се охлади известно време в хладилник, ако е необходимо.
6. Когато печивото напълно се охлади се отрязва горната окръжност.
7. Непосредствено преди поднасянето върху основата( долните две окръжности) се шприцова кремът.
Внимателно се поставя отрязаната горна окръжност и се наръсва по желание с пудра-захар.
За първи път е направен в чест на велосипедния пробег Париж-Брест през 1891 година.
Рецептата е от - http://www.hertzmann.com/
Продукти:
за наръсване:
1 голям жълтък, разбит с 1/2 чаена лъжичка студена вода
2 супени лъжици кълцани бадеми
пудра-захар( по желание)
за еклерното тесто:
125 млитра мляко
125 млитра вода
1/2 чаена лъжичка ситна сол
1 чаена лъжичка захар
100 грама краве масло на кубчета
118 грама( 1/ 2 чаена чаша) брашно
3 яйца
за крема Париж-Брест:
150 грама масло със стайна температура
80 грама пралина на прах
325 грама крем-патисиер( crиme pвtissiиre – варен крем ванилия)
- 150 грама захар
- 75 грама брашно
- 5 жълтъка
- 1 ванилия
- 3/4 литра мляко
- 1 чаена лъжичка ром
Приготвяне:
1. Фурната се загрява до 220 градуса по Целзий( 425 градуса по Фаренхайт).
Върху парче хартия за печене се очертава окръжност с диаметър 20 см.
2. От продуктите се прави еклерно( парено) тесто.
( Парено тесто: В тенджерка завират водата, млякото, солта, захарта и кравето масло.
Снема се от огъня и се прибавя наведнъж брашното.
Връща се на слаб огън и се бърка с дървена лъжица, докато почне да се отлепва от стените на тенджерката.
Оставя се 5 минути да поизстине и едно по едно се прибавят и разбъркват яйцата, докато стане гладка паста).
3. Тестото се прехвърля в шприц с отвор 1.5 см.
Шприцова се по очертаната окръжност с ширина 2.5 см.
Шприцова се още една окръжност отвън, но така че да се слее с първата.
Шприцова се трета окръжност в средата върху долните две.
Намазва се внимателно с жълтъка, разбит със сtудената вода.
Наръсва се с кълцаните бадеми.
4. Пече се 10 минути или докато почне да се зачервява.
Фурната се намалява до 180 градуса по Целзий( 350 градуса по Фаренхайт) и се пече още 30 минути.
Вратичката на фурната се открехва колкото да влезе опашката на дървената лъжица и се пече още 15 минути.
Охлажда се върху метална решетка.
5. Крем Париж-Брест: Кравето масло се разбива с миксер.
Прибавя се пралината и се бие докато се поеме.
На порции се прибавя кремът-патисиер.
Накрая се добавя и разбива ромът.
Готовият крем се прехвърля в шприц със звездовиден отвор 1.5 см.
Може да се охлади известно време в хладилник, ако е необходимо.
6. Когато печивото напълно се охлади се отрязва горната окръжност.
7. Непосредствено преди поднасянето върху основата( долните две окръжности) се шприцова кремът.
Внимателно се поставя отрязаната горна окръжност и се наръсва по желание с пудра-захар.
Следващ постинг
Предишен постинг
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене
Блогрол
1. Полезни и вкусни връзки за Гастронома
2. Напитки
3. Рецепти от блога - Радост за небцето
4. Литературни рецепти
5. Малки тайни в кулинарията
6. Кулинарно видео
7. Гастроном или лакомия сте?
8. Храната - според характера
9. ДИЕТА ПО ЗНАЦИТЕ НА ЗОДИАКА. ДА ТОПИМ КИЛЦА СПОРЕД ЗОДИЯТА
10. Етикет и протокол в обществото
11. Етикет и протокол в обществото2
12. Нашенска гозба
13. my candy kitchen
14. Мариновани Чушки Капия - Уникално мезе за ракията през зимата
15. Перфектни понички с Donut Maker
16. Кашкавалено Руло с Руска Салата за Новогодишната Трапеза | Olivier Salad | Рулет с Салат "Оливье"
17. Вкусотии
2. Напитки
3. Рецепти от блога - Радост за небцето
4. Литературни рецепти
5. Малки тайни в кулинарията
6. Кулинарно видео
7. Гастроном или лакомия сте?
8. Храната - според характера
9. ДИЕТА ПО ЗНАЦИТЕ НА ЗОДИАКА. ДА ТОПИМ КИЛЦА СПОРЕД ЗОДИЯТА
10. Етикет и протокол в обществото
11. Етикет и протокол в обществото2
12. Нашенска гозба
13. my candy kitchen
14. Мариновани Чушки Капия - Уникално мезе за ракията през зимата
15. Перфектни понички с Donut Maker
16. Кашкавалено Руло с Руска Салата за Новогодишната Трапеза | Olivier Salad | Рулет с Салат "Оливье"
17. Вкусотии