Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2011 12:34 - Харем
Автор: nestinar Категория: История   
Прочетен: 5301 Коментари: 8 Гласове:
7

Последна промяна: 01.12.2011 16:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
http://forum.all.bg/showflat.php/Cat/0/Number/2588279/page/3/fpart/2/vc/1

‎"В турската империя съществува строга подредба при жените на Султана, която малко българи знаят, а БИ ТРЯБВАЛО да го знаят.

Първата жена на Султана е задължително туркиня, втората задължително българка, третата задължително сръбкиня и т.н. в СТРОГО съответствие с народностната популация в Империята.

Това е Имперски закон.

Също е ЗАКОН първото дете на първата жена да стане Султан. Само първото, ако умре – второто и т.н. Също е закон първото дете на втората жена да стане Везир. Детено на третата Касиер на хазната и т.н. Това са закони които не могат да бъдат нарушанани и те НЕ СА нарушавани поне до 1878г. От тази гледна точна и развитие на комбинациите турчин – българка, следва, че ВСИЧКИ ВЕЗИРИ от историческо време са 50% българи по народност. И никакви албанци и други цигани не могат да припарят до везирското място, освен братята на първия син на българката. Затова когато станат Султани или Везири, съответните бабаити изчистват братята си да няма хър-мър по-после и да е „чиста работата”. Везира е де-факто човека който управлява Имперята – първи мин. председател, по сегашните определения.

Именно Осман паша, детето на българката, спира турската Първа армия на старите българо-турски граници, когато шепата българска армия е заета с руско-румънско-финландската войска в Добруджа. Когато българската армия превзема Одрин, Първа турска армия е в Азия, ЗАТОВА И НЯМА ГОЛЯМ ОТПОР.

Това естествено се спестява от българските историци, за да изглежда българската победа по внушителна. Тя действително е била героично дело, но с краткотрайни последици – именно АКО Първа турска армия не беше спряна от Везира Осман паша (който се противопоставя на целият турски щаб) турците щяха да стигнат Дунав, без да има кой да хвърли и камък насреща йм. За това Осман паша е привикан от Султана да дава обяснения и обясненията му са следните – не бива турската армия да завзема територии с предимно българско население, независимо от благоприятната моментна обстановка, защото в бъдеще, това ще се окаже повод за безкрайни размирици. Като му припомня и Априлското въстание и т.н. Султана е съгласен и . . . България запазва границите в Одринска Тракия си без нито един куршум, но пък не може да опази Беломорска Тракия от фанариотите, по-на запад и т.н."


Цитатът е от дискусия в един форум.

Имало ли е такова правило за жените на султана?За пръв път чета такова нещо.



Гласувай:
7



1. syrmaepon - и аз за пръв път
01.12.2011 09:55
чета подобно нещо... изглежда ми малко съмнително
цитирай
2. atil - Може и да е имало, но неофициално, ...
02.12.2011 23:42
Може и да е имало, но неофициално, защото тя е била теократична монархия ,също като Византия например.Но ако българката приеме исляма тя се изравнявала автоматично по права с останалите. Същото важало и за останалите области на обществото и държавата им. При Владимир, който покръстил Русия , но дори след това не се разделил с харема, също имало подобно правило. Дори жените му имали прякори - "гъркинята","българката" и т.н.Интересното при него е че за княз и негов приемник се стягал големия син на българката - Борис , по тази причина и било извършено после покушение и с брат му Глеб били убити от един от претендентите и обявени за първите руски светци.
Във Византия след покръстването на България тя се считала за втора след "Новия Рим" това е в докрината им където всичко почва и свършва с тях и нищо извън техния патриарх и василевс не е "законно". Има една История на византийската политическа система от Караянис ако добре си спомням.Тогава и аз се изненадах,че слагат България като "второ чедо по важност след себе си"...
Доста от везирите са били директно родом оттук. Чувал съм да разказват как бащата на един в Шумен публично го укорил и нахокал по някакъв повод а оня мълчал и слушал виновно...
Много пъти съм казвал ,че турската народност е примесена много повече с дунавски българи отколкото ние с турци. Българските турци произлизат от българите, истамбулското наречие ,го наричат европейско, то на практика е българско. От 14 век още почти половината аристокрация стават мюсюлмани с една част от хората си, почти цялата потомсвенна аристокрация - пашите са с български произход.
Ако това нещо не ми беше станало известно, за разлика от разните дърдорковци и плямпала аз щях да почна вооръжена борба през 90-те години. Щеше да има националистическа терористична организация...
После разбрах ,че много хубаво съм направил , щото май нямаше да има за кого да се бия!Туй хора ли са бе? Туй българи ли са бе?Освен за лично отмъщение на комунистите!Те пък ми намериха нова работа сега?
цитирай
3. anonymousbulgaricus - На автора на този коментар спокойно ...
05.12.2011 11:08
На автора на този коментар спокойно можете да дадете почетен "Ганчо Ценов" за историческа тъпология!

Отговорът на въпроса ти се съдържа в самия въпрос - като е имало такъв закон, ами да го покаже, още повече да покаже един везир, който е бил брат на Султана?

Да ти покаже и "турци" в Османската империя, където това е обидна дума до 18-19 век!

Сега малко фактология! Османската династия е излъчена от племето кая, на което легендарния Осман бил предводител. Единствената жена, майка на султан от това племе е самата жена на Осман, Хайме, майка на бег Ертогул. Тюркски, а не "турски" произход имат не повече от 7-8 майки на султани, две от Караман, една от Айдън, една-две татарки и няколко черкезки. Всичко друго и всички други султани имат за майки - гъркини, сръбкини, българки, персийки, венецианки, генуезки, французойки, черногорки, арменки, рускини, албанки.

Практически, в кръвта на последните Османлии "турското" е толкова рядко и идва по черкезка линия (ако приемем черкезите за "тюрки", което е доста спорно), че генетик трудно би я открил! Баязид Ялдаръм е син на персийка, Селим Страшни на гъркиня, Сюлейман Велики на татарка, Селим Втори на украинка и т.н. и т.н.

За Везирите, дето били братя на султаните... що за идиотия... те над половината от везирите са със славянски произход, гръцки или албански, тия братя на султаните ли са??? При това, най-големите и славни везири от периода на най-голямото териториално разширение и успехи на Османската империя.

Такива бълвочи, дет разни псевдонационалисти с достъп до комп пускат са типичен пример за падението на общите знания на българите за собствената им история и за историята на народите, с които по една или друга причина са във вековна връзка!
цитирай
4. atil - Според мен разлика между тюрк и т...
06.12.2011 16:51
Според мен разлика между тюрк и турчин няма ,както няма разлика между булгар и българин. Сума ти евреи ,германци и англичани са се потурчвали доброволно и са ставали офицери, кой знае защо и какво от това? Европейска и християнска политика ли са провеждали или са служили на майкините си и на татковите си богове?
Осман също не е легендарен, подобно на основателя на Серджукската династия... Автора не го знам националист ли е , но аз май че съм.Това обаче не ми пречи да имам приятели от различни националности, включително и турци .
Османската империя е халифат - турски халифат! И всичко мюсюлманско минава под неговия знаменател! Стават - османлии!
Ако можехме да питаме проф.Иван Добрев от Военната академия, той щеше да знае със сигурност точни неща по тези въпроси.Защото е специализирал тюркология в Турция.
цитирай
5. anonymousbulgaricus - Между тюрк и турчин има огромна р...
06.12.2011 21:55
Между тюрк и турчин има огромна разлика, както в разбирането преди 500 години, така и в днешното разбиране, включително и на самите тюрки и турци. Евреи, германци, англичани, унгарци, венецианци, българи и т.н. не са се потурчвали, това е профанизиран термин - помохамеданчвали са се и са ставали поданици на Османската империя. В никакъв случай не са се потурчвали - няма такъв засвидетелстван исторически пример. Служили са на Османския султан светски и на аллах конфесионално - за това са получавали добри постове и още по-добри пари, земи, хора и т.н. Не зная на някой християнин майчиния му бог да е аллах, все пак Мохамедовата модификацията на Книгата е най-късната и християнството има доста векове история преди появата му и след това!

Осман е легендарен, не защото не е съществувал исторически, а защото от един периферен, слаб, безинтересен и нищо незначещ бейлик и племе създава предпоставки исторически и политически за създаването на световна империя.

Османската империя е халифат, а това значи универсална ислямска монархия. Не е турски халифат, ОСманската империя става халифат, когато Селим І завзема отнема тази титла от последния арабски халиф, никога не е била турски халифат, защото такова понятие съотнесено към "халиф" няма, титлата има съвсем друго съдържание. Арабският е официален език на ОСманската империя и т.н. и т.н. част от тюрките, които от средата на 19 век стават турци - модерна нация се опитват да "турцизират" Империята и донякъде успяват, но само донякъде, за тях става жизнено важно да я унищожат и да премахнат Халифата, за да може нацията им да има модерен и съвремен живот.

Списъците на великите везири и валиде султаните е достатъчно публичен и в България, че да ти трябва Добрев, за да ти обясни несъстоятелността на твърдението изложено в копираното мнение! Нужно е само да се чете и да се осмисля прочетеното!
цитирай
6. atil - Нещо не ти хващам обаче голяма вяра, ...
07.12.2011 02:07
Нещо не ти хващам обаче голяма вяра, за списъка на везирите и султаните Добрев не ми трябва, но можеше да обясни дворцовия протокол, политическата система. Щото за това никой нищо не пише и не преподава. Самите турци се наричат - тюрк, ти обаче им казваш ,че не са тюрки. Самия термин е възникнал именно в далечното минало точно сред техните предци от Анотолия и е засвидетелстван от хетите..Ти обаче си на друго мнение. Сред народа и до днес битува термина - "потурчване" в смисъл да приемеш турската мохамеданска вяра, ти обаче казваш ,че не е така. Аз колкото и да съм прост , знам ,че османската империя е теократична монархия а това означава ,че ако не си мюсюлманин там за нищо не ставаш. Арабския език е богослужебен и сега доколкото знам, но те са писали и на турски с тази азбука,също както във Волжка България. Колкото и да си учен и многознаещ вземи погледни какво са писали нац.революционерите за личните си впечатления за турския - тюркски национализъм. Защото ти колкото и да ги наричаш турци те пак ще си останат тюрки. И така ще наричат и народа си и държавата си.
А това за Османския бейлик вече ми подсказва някои нещо за ,които се усъмних в началото..,Няма значение. Лично аз оставам с резерви и от твоите коментари и от цитирания в постинга.
Имам много по точна информация от много сигурно място, от скоро. Обаче е на руски и скоро не мисля да я публикувам.Даже вообще може да не я публикувам.Нещата вообще не са такива каквито сме си мислили че са. А широкия кръг от хора вообще нищо не знае. Знаят да цитират разни книжки и източници. Без сами да разбират понякога какво приказват. След това обясняват на другите колко неразбрано пишели и колко са прости. Дано за в бъдеще се промени картинката. Сигурно има християни на които родителите им да са мюсюлмани, това че ти не знаеш не означава ,че няма. Аз познавам една млада жена, но не от тука. Споменах за друго,за приелите исляма викали дьонмета(вероотстъпници).Кърджалията Кара Фейзи е бил такъв. Чужденците-офицери и т.н.
цитирай
7. nikikm - Като,
13.12.2011 00:42
оставим всичко настрана, цитатът:"Първата жена на Султана е задължително туркиня..",просто не е верен.защото турчин или туркиня,не означава етнос.Както византиец,гяур и т.н.Тогава,какви са били първите жени на султаяна?Според мен-фаворитки, от различни националности, при това непостоянни.
цитирай
8. anonymousbulgaricus - Напълно правилно съждение niki...
14.12.2011 13:50
Напълно правилно съждение nikikim! Още повече, че няма никакво значение коя жена е първа по поредност. Има значение тази, която става Валиде-султан - т.е. майка на султан, а това в най-общия случай, ако се следват семитската традиция е жената, която е родила първия син, а в конкретно-историческия случай, понякога е просто любимата жена на султана, която му е родила син, няма значение кой по ред, който става и негов наследник.

Атил, съжалявам, но в коментара си умешал исторически периоди, термини и времена, които не са съотносими един към друг, както и собствено българските ни представи за Османската империя и те по същия начин, които от гледна точка на историческата наука не могат да бъдат и не се взимат като единствени и универсални за разбирането на тази държава в света.

За другото - ще ми се да видя мнение на Добрев по темата, щом толкова държиш и евентуални различия с моето да намеря по повод на казаното от мен за везирите и валиде султаните, ще е добър тест за научност.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nestinar
Категория: Други
Прочетен: 1214665
Постинги: 382
Коментари: 1139
Гласове: 2614
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930